Печат недеље

Путевима Јевгенија Родионова

Јевгениј Александрович Родионов, којег многи данас у Русији славе као свеца, иако га Руска православна црква није званично канонизовала, био је деветнаестогодишњи руски војник који је по заробљавању у Чеченији маја 1996. године одбио да одбаци крст и обрати се у ислам. Због овога му је одмах одрубљена глава. Његов гест изазвао је толико дивљење и поштовање међу руским војницима да му се многи чак моле у тешким тренуцима, а написано је и неколико молитви упућених њему. Више од двадесет година после Родионова, истим путем кренула су још двојица Руса, добровољаца који су се у Сирији борили на страни снага председника Башара Асада. Романа Заболотног (39) и Григорија Сурканова (38) терористи екстремистичке Исламске државе заробили су живе у близини Деир Езора. Атаман донских Козака, којима је припадао и Заболотни, и посланик Јединствене Русије у Државној думи Виктор Водолацки потврдио је ове вести. „Са великом тугом могу да саопштим да је вероватноћа 99 посто да Роман Заболотни више није жив, као ни други заробљеник. Пре снимања објављеног видео-клипа, њима је дато да прочитају изјаву у којој се одричу православне вере, своје отаџбине и постају муслимани, те се придружују Исламској држави. Они су остали верни православљу и својој отаџбини до самог краја и због тога су их ови бандити и убили“, рекао је он. Припадници Исламске државе Заболотног и Сурканова убили су у складу са својом најсветлијом традицијом – одрубљивањем главе у центру неидентификованог градића. Дан након њиховог убиства руске снаге у Сирији извеле су више напада на командне положаје ИД у којим је убијено 12 „команданата“, како је саопштила Москва.

На мапи високе дипломатије

Иако детаљи разговора нису познати, избор Београда као неутралног места на коме су се поводом ситуације у Украјини састали специјални изасланик САД за окончање сукоба у источној Украјини Курт Волкер и помоћник Кремља Владислав Сурков показатељ је да се Србија великим корацима враћа на светску дипломатску сцену, те да је једна од ретких земаља која може да се похвали стратешко партерским односом са Русијом, а да та позиција не умањује њен значај и везе са Западом.
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков прокоментарисао је да преговори Суркова и Волкера немају за циљ неки конкретан резултат. „То је процес синхронизације позиција и размене информација, што се каже, из прве руке.“
Према његовим речима, без обзира на то што САД не учествује у преговорима у „нормандијском формату“, Вашингтону је „важно да добије информације из прве руке од земаља које учествују у Минском формату“.
Састанак Волкера и Суркова одржан је у српској престоници 7. октобра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *