Никада нећемо бити земља миграната

Мађарска је 9. октобра покренула националне консултације о плану Џорџа Сороша о пријему у Европу милион миграната годишње

Мађарска је од 2011. године организовала више националних консултација у којима је тражила мишљење грађана о појединим питањима важним за земљу и њихов свакодневни живот. У упитнику 2015. држављани су се изјашњавали о имиграцији и тероризму у Европској унији, а у писмима премијера Виктора Орбана (заједно са анкетним листом) који су почели да се шаљу 9. октобра (слаће се до 10. новембра, с тим да се испуњени врате до 24. новембра), Орбан грађане Мађарске моли да му учешћем у анкети помогну у одбрани мађарских ставова у Бриселу против „Сорошевог плана“ (формулисаног у седам тачака) којим би он годишње населио у Европу – милион миграната…

[restrict]

ОРБАНОВ УПИТНИК Мађари у упитнику одговарају да ли (или не) подржавају одређене тачке плана америчког милијардера мађарског порекла (Сорош је давао инструкције и Европској комисији како да његов акциони план имплементира у свој програм!) и да ли се слажу с мерама које је он предложио, међу којима су уклањање ограда у циљу заштите граница и отварање прелаза, обавезни пријем миграната према квоти коју би одређивали у Бриселу (и која нема лимит!), успостављање заједничког европског система за азил и израда сталног механизма за пријем милион миграната годишње, потом укључивање невладиних организација и пословних компанија у суфинансирање прихвата избеглица с циљем буџетског растерећивања држава у којима треба да се интегришу… Два најиритантнија детаља из „Сорошевог плана“, који је мађарска влада ставила у консултативне анкетне листиће желећи да сазна да ли се Мађари слажу с њима, наводе да је „један од Сорошевих циљева осигурање блажих кривичних казни за имигранте који почине злочине“, те да је „један од циљева и да се покрену политички напади и оштре казне против држава које не желе да приме мигранте“.

УЗРОЦИ И ПОСЛЕДИЦЕ „Илегална миграција донела је Европи озбиљну безбедносну опасност и Влада Мађарске жали што се под појмом ’заштите спољних граница’ став Брисела разликовао од става Будимпеште који је био исправан. Последица ове грешке Европске уније јесте милион и по илегалних миграната на њеној територији, што има за резултат континуирану опасност од терористичких напада“, оценио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, истичући да будућност Европе искључиво зависи од тога да ли ће земље које миграцију сматрају пожељном и чак учествују у организацији довођења миграната доследно поштовати демократску вољу грађана других земаља поводом не примања миграната.

Подсећајући на почетке садашње миграције, Сијарто је нагласио да су велике европске земље учествовале у бомбардовању Либије, државе која је до тада заустављала мигрантске таласе, и да је криза у Сирији такође изазвана учешћем западних земаља (и САД, као и у Либији). Међутим, мађарска влада је спремна да одбрани хришћанску Мађарску, и Брисел, напокон, треба да прими к знању да – „никада нећемо бити земља миграната“.

„Када је Мађарска 2004. године ушла у Европску унију, питање имигрантске политике није предала у заједничку надлежност већ је она остала у националној надлежности. Дакле, нема места никаквом бриселском спочитавању о кршењу владавине права! Нама не смета ако Немци (сваки мигрант Немачку месечно кошта око 2.600 евра), Швеђани или државе Бенелукса одлучују другачије, али ми ћемо о овом питању донети и примењивати сопствене одлуке“, закључио је министар иностраних послова Петер Сијарто, чврсто верујући да ће владајућа странка Мађарске – десноконзервативни Фидес премијера Виктора Орбана, путем консултација међу грађанима о владиној имигрантској политици, добити чврсту подршку грађана у намери да се супротстави „Сорошевом плану“ насељавања Мађарске мигрантима из Африке и са Блиског истока.  

Интернационалне консултације о погрому хришћана

Да би демантовао тврдњу мађарске опозиције да ће Џорџ (Ђерђ) Сорош бити главна (унутрашња) тема Фидесове изборне кампање следеће године, премијер Орбан је консултације о одбрани Старог континента – интернационализовао. Након организовања конгреса Савеза хришћанских интелектуалаца Средње и Источне Европе 16. септембра у Будимпешти, Виктор Орбан је од 11. до 13. октобра организовао и међународне консултације о „погрому хришћана“.

„Хришћанство је данас најугроженија религија, чак 215 милиона хришћана у 108 држава света због свог верског опредељења трпи неки облик прогона, а 2015. године у Ираку је на сваких пет минута по један од њих убијен… Европа је хришћански континент и таквог треба да га очувамо. А ако то не знамо, бар ће деоница која је поверена Мађарима бити сачувана“, поручио је у свом говору премијер Виктор Орбан на скупу под радним насловом „Тражење одговора на једну дуго прећуткивану кризу“, додајући да Мађарска није за опцију даљег подстицања људи који живе у неповољним условима да дођу у Европу већ за решење у виду упућивања помоћи тамо где је она потребна. Сходно том циљу, Будимпешта је са 10 милиона евра подржала реализацију уговора Европске уније и Турске, а 15 милиона евра упутила је директно као помоћ хришћанским заједницама у Сирији, курдској области у Ираку и хришћанима у Либану.

„Живи ланац“ заштите

У више од четири хиљаде места, у 320 храмова, у близини граничних прелаза, граничних река и Балтичког мора, железничких станица, планинских врхова и на десет аеродрома у Пољској (у укупној дужини од 3.500 километара!), 7. октобра је око милион људи формирало живи (молитвени) ланац у одбрани хришћанства. После Светског дана младих (одржаног уз учешће папе Франциска у Кракову у јулу прошле године) ово је била друга највећа манифестација у Пољској од завршетка Другог светског рата. Порука учесника (који су овом приликом обележили и 7. октобар 1571. када је хришћанска војска у великој поморској битки зауставила напредовање отоманских снага у Средоземном мору према Европи) била је недвосмислена – Ако желимо да задржимо Европу као Европу, по сваку цену морамо задржати хришћанске корене у њеној култури!

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *