МСЈЕ, ОТПАЛИ СУ ВАМ БРКОВИ!

Оптужујући врло угледне престоничке колеге – писце за кукавичлук и суштинску отуђеност од судбине руског народа, Захар Прилепин се иронично осврће на њихово лажно и лицемерно позивање на традицијски континуитет са великанима руске класичне књижевности

Пре него што ће као добровољац поћи у рат за одбрану Донбаса, Захар Прилепин је у листу „Култура“ објавио чланак „Класици и савременици“ – што је, по обичају, изазвало бурне полемике у руској интелектуалној јавности.

Оптужујући (нарочито на Западу) врло угледне престоничке колеге за кукавичлук и суштинску отуђеност од судбине руског народа, Прилепин се иронично осврће на њихово лажно и лицемерно позивање на традицијски континуитет са великанима руске класичне књижевности.

Кратак садржај: савремени руски писци (бивши инжењери душа, а сад само ловци на душе – технологије су се упростиле) утрошили су много снаге и енергије да би личили на руске књижевне класике: истренирали су се да направе интелигентан израз лица, пустили браду и бркове… У мирно време – многи су им веровали. Они су скоро убедили целу државу да су директни наследници Александра Сергејевича, Лава Николајевича, Фјодора Михајловича, Антона Павловича… А онда су почели ратови, у којима се некако нашла и Русија, и бркови су отпали. Новопројављени класици одједном су полудели, јогунасто затрупкали ногама: нећемо да ратујемо, не желимо такву Русију! Хоћемо нешто префињено, чипкасто – и други народ. Јер ови око нас – ово су дивљаци и агресори! И све због тога, закључује Прилепин, што су они у ствари – банални буржуји. А руски класици нису били такви.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *