Како избећи пад са литице

Како су се маратонски преговори о британском одласку из Европске уније заглавили у сукобу интереса, новца и сујета

Деветнаести март, дан када Уједињено Краљевство напушта Унију, куца на врата. Ако до тада главне линије разлаза не буду усаглашене, Лондон је изричит: прелазног периода (на коме ЕУ инсистира) неће ни бити – бај-бај!

ИЗДАЈНИЦИ ЕВРОПСКЕ ИДЕЈЕ Тренутно су на столу две могућности у перфектно закованој ситуацији: мање изгледна – „пријатељски договор“ о раскиду; и више изгледна – приземљење падобраном који није хтео да се отвори. Ако је судити по сигналима који стижу из кругова британских преговарача, Брисел се више плаши „никаквог договора“, па због тога из централе у ЕУ стижу последњих дана тонови нешто мекше музике по којима испада да би ЕУ више волела да се ситуација оконача „некаквим споразумом“, мада такав исход фигурира у Лондону као пуста жеља. Стога се у аналитичким оценама на Темзи крај игре све више види као „пад са литице“, а све мање као „пријатељски разлаз“.

Ако су предвиђања коректна, како би то на крају могло да изгледа? Према појединим анализама, Британија и даље рачуна са резервном варијантом – аранжманом који Уједињено Краљевство већ има са Међународном трговинском организацијом (WТО). Уколико би се то догодило, готово је сигурно да би Европска унија („увређена и уцвељена“) одмах увела царине и баријере на виталне извозне секторе британске привреде, фактички би покренула неку врсту казнене експедиције против „издајника европске идеје“.

У Лондону се још увек рачуна на то да 27 чланица ЕУ неће имати јединствен став, нити интерес, за сурово кажњавање Британије. Ово је наговестила и немачка канцеларка Ангела Меркел. А без Немачке би, цени се, „гурање Британије са литице“ било практично неизводљиво. Меркелова је већ изјавила да ће стварни напредак о условима и цени британског изласка из друштва зависити од спремности Лондона да претходно исплати обавезе који му намеће једнострани раскид са ЕУ.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *