Печат недеље

Коначно до истине о осиромашеном уранијуму

Србија није дала добровољни пристанак на смрт. Осамнаест година после злочина извршеног над нама, председник Србије Александар Вучић, како су известиле „Новости“, дао је подршку стручњацима и лекарима да формирају експертски тим, изнесу свој суд, и кроз експериментална истраживања ставе тачку на дилему да ли је током бомбардовања 1999. на СРЈ извршен монструозни злочин или се, како тврде поједине комисије, учесници у бомбардовању, те њихови лобисти на терену, о вези између великог процента оболелих од разних врста карцинома са деловањем „Милосрдног анђела“ не може говорити.
Иницијатива за формирање радне групе за истраживање утицаја осиромашеног уранијума на здравље људи, о чему је „Печат“ писао, покренута је након велике конференције „Чиме су нас бомбардовали 1999?“ у организацији Истраживачког центра за одбрану и безбедност. Тада је први пут јавно, и уз учешће стручњака и ауторитета из области којима се баве, отворена велика тема последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом. Својим излагањима велики допринос отварању ове теме и касније покретању иницијативе од стране Центра дали су проф. др Радомир Ковачевић, токсиколог, дугогодишњи начелник Центра за радиолошку заштиту у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту, проф. др Слободан Чикарић, генерал-мајор Слободан Петковић, експлозивац Мирјана Анђелковић и други. „Печат“ је овој теми посветио низ интервјуа.
Подсетимо да су информације о употреби ОУ заташкаване, како би се избегла свака врста одговорности, али и надокнада трошкова за лечење војника и цивила изложених продуктима употребе ове муниције, опасност је умањивана, а као коначан суд узет је лажни извештај СЗО о нешкодљивости ОУ, објављен 2001, који је послужио Карли дел Понте да закључи да НАТО и САД, бомбардујући 1995. Босну и Херцеговину и 1999. СР Југославију, нису повредили Женевску конвенцију. Насупрот томе, чињеница да је НАТО на територију СР Југославије бацио око 15 тона свог радиоактивног отпада, чија ће контаминација трајати 4,5 милијарде година, те да је током прве деценије 20. века, 2001/2010, у Србији новорегистрованих малигних тумора било 330.000, а умрлих од малигних тумора 180 хиљада, док је у другој половини деценије овај број знатно повећан, сведочила је о алармантној ситуацији која захтева хитно реаговање. Иницијатива коју је прихватио председник Вучић значи да тачка на ову причу није стављена. Са усвајањем Иницијативе следи ново поглавље у коме ће се погледати истини у очи.

 

Загарантован добитак уз НИС Агро картицу

У сусрет јесењим пољопривредним радовима, НИС је за кориснике компанијске Aгро картице, уз ниже цене висококвалитетног горива домаће производње, моторног уља и робе широке потрошње, припремиo специјална изненађења на НИС Петрол бензинским станицама.
Приликом куповине најмање 30 литара евро дизела или гасног уља 0,1, уз НИС Aгро картицу, на одређеним НИС Петрол бензинским станицама, потрошач добија картицу која му одмах доноси загарантован поклон. Богат фонд поклона укључује више од сто хиљада артикала, међу којима су и пољопривредне машине, поклон картице за гориво од 100 или 50 литара, радна опрема, алати.
Као подстицај развоју пољопривреде, НИС као водећа компанија на домаћем тржишту нафтних деривата, већ четврту годину заредом обезбеђује многобројне погодности за пољопривреднике, кориснике НИС Aгро картице, уз коју потрошачи током целе године остварују попуст од 5 динара по литру евро дизела, односно 3 динара по литру гасног уља  0,1. НИС Агро картица обезбеђује додатне погодности на акумулирану потрошњу у зависности од количине купљеног гасног уља, односно евро дизела, а попусти који на тај начин могу да остваре корисници НИС Агро картице крећу се до чак 12 динара по литру стандардног и премијум дизел горива, односно до 8 динара по литру за гасно уље 0,1. Поред гасног уља и дизела евро пет квалитета, уз НИС Агро картицу пољопривредници остварују попуст од 15 одсто на асортиман NISOTEC уља и мазива, односно 20 одсто на одабрану робу широке потрошње.
Више информација о великој НИС јесењој поклон акцији, као и информације о начину издавања и коришћења НИС Агро картице, доступне су на сајту www.nispetrol.rs, а можете их добити и бесплатним позивом на телефон кол центра НИС-а 08 0000 8888.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *