Србија неће морати да призна Kосово, а Харадинаj гута “велику жабу”

Немачки дневник “Ханделсблат” пише да новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту и да је преко посланика које води Београд, Србија први пут добила директан утицај у Приштини.

 Лист наводи да Срби на Косову намеравају да својим учешћем у новој косовској влади спрече формирање армије и преноси изјаву Марка Ђурића који је у српској влади задужен за Косово, да Срби имају обавезу да се боре против формирања такозване армије и да ће спречити и друге одлуке албанске већине које су противне њиховим интересима.

Србија није признала независност Косова, а то ни у догледној будућности неће морати да учини јер су, пре свега, гласови Срба на Косову помогли Рамушу Харадинају да постане косовски премијер, оцењује немачки дневник “Тагесцајтунг”.

И ЕУ и међународна заједница, баш као и председник Србије Александар Вучић, желе да Харадинај испуни неке услове, па ће он морати да “прогута велику жабу” и да призна заједницу српских општина на Косову, која ће, попут Републике Српске у Босни и Херцеговини постати држава у држави, оцењује немачки дневник.

Лист наводи да Брисел то сматра предусловом интеграције и Србије и Косова у ЕУ и додаје да је Харадинај, који се још прошле године као опозициони политичар жестоко борио против тог захтева, сада “појео креду” и прави се да је „реалан политичар”.

Његов некадашњи партнер у коалицији, председник Покрета за самоопредељење Аљбин Курти, свим силама жели да спречи оснивање Заједнице српских општина на Косову, па га већ сада Србија, ЕУ и САД сматрају главном сметњом, наводи “Тагесцајтунг”.

Лист додаје да је Харадинајева влада на климавим ногама, док председник Србије Александар Вучић може мирно да посматра унутрашњеполитичке конфликте на Косову јер су они “добри по њега”.

“Тагесцајтунг” каже да је једино питање за српску власт да објасни како истовремено „ратног злочинца” гони преко Интерпола, а од њега чини премијера, али и додаје да ће председник Александар Вучић то успети, јер има последњу реч у својој земљи, а сада је још ближи циљу “да се умеша и у владу Косова”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *