Поново рођени хегемон

Трампов долазак на чело САД улио је многима наду да стање у свету може кренути набоље. Временом, та нада је све више бледела. Трампов долазак за говорницу УН и његов говор забили су последњи клин у ковчег тих очекивања

Пре нешто више од годину дана, док је још био у кампањи, садашњи председник САД Доналд Трамп био је веома критичан према Уједињеним нацијама оптужујући светску организацију не само за „неспособност“ и беспотребно трошење америчког новца (САД финансирају нешто више од 20 посто буџета УН) него и за то да индиректно представљају претњу миру у свету. „УН нису пријатељ демократије, нити су пријатељ слободе. Нису пријатељ ни САД на чијој се територији, као што знате, налази њихово седиште“, рекао је Трамп марта 2016. Сада, када је постао председник „највеће светске силе“, у великој мери је променио реторику и више није онако оштар противник УН, али више није противник ни америчког изолационизма, што је управо идеја која је највише и допринела његовој победи у председничкој трци са Хилари Клинтон.

На самом почетку свог говора, Доналд Трамп се похвалио чињеницом да ће војни буџет његове земље у наредној години износити скоро 700 милијарди долара, што ће омогућити да америчка војска буде „јача него икада пре“. Иако је до сада у више наврата показивао склоност скретања са обећаног курса, тек је његов говор у УН коначни доказ да је америчка администрација под пуном контролом „дубоке државе“, односно ЦИА и војнобезбедносног комплекса, те да спољнополитичка обећања из кампање неће бити одржана. Тако мисли и угледни амерички аналитичар Пол Крејг Робертс. „Јасно је да је Трампово председниковање у оквирима предизборних обећања да ће одустати од америчке улоге ’светског полицајца’, повући се са Блиског истока и поправити оштећене односе с Русијом, окончана“, наводи он истичући да је „Трамп прихватио притвор и додељену му улогу утеривача америчке хегемоније над свим другим земљама“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *