Печат недеље

„Бентлијем“ на председника

Да ли је у суботу ујутру на Топчидерској звезди спречен атентат, или (само) саобраћајна несрећа, и зашто то питање представља тек почетак приче?

Земља која је већ изгубила свог премијера, и то недуго после сумњиве ситуације у саобраћају која није била схваћена довољно озбиљно нити истражена довољно темељно – не улазимо сад у разлоге због којих је на такав, недопустив, начин био третиран покушај Дејана Миленковића Багзија да на ауто-путу пресече колону возила у којој је био Зоран Ђинђић – не сме себи да дозволи да олако пређе преко сличне ситуације у саобраћају у којој су се нашле особе из криминалног миљеа с једне, и шеф државе на другој страни.
ИНДИЦИЈЕ Шта се догодило у суботу ујутру око осам сати на кружном току на Топчидерској звезди у Београду? Да ли су тројица младића у луксузном „бентлију“, од којих барем један има озбиљан полицијски досије, покушала да угрозе живот председника Србије Александра Вучића, или је пак реч о несрећном стицају околности који је срећом завршен без озбиљнијих последица?
Неспорно је да је споменути „бентли“ угрозио колону аутомобила у којој се налазио Александар Вучић с припадницима „кобри“ који га обезбеђују.
„Ништа страшно се у суботу није догодило, претпостављам да намера људи у ’бентлију’ није била да мени науде, а да ли сам у праву, треба, ипак, да утврде надлежни органи“, рекао је Вучић неколико дана после инцидента.
Како преносе медији, управо то – да су дивљали аутомобилом и да Вучићеву колону нису ни приметили, таман посла да су желели да је угрозе – у своју одбрану наводе и тројица из „бентлија“, који су ухапшени и одређен им је притвор од 30 дана.
Истрага ће, наравно, ову тврдњу детаљно проверити, но већ сада се може приметити да има елемената који потврђују овакво објашњење спорног догађаја. Ту, пре свега, мислимо на чињеницу да је саобраћајни инцидент на Топчидерској звезди, у комшилуку који је покривенији сигурносним камерама вероватно боље него било који други у Београду, изазвао упадљиви луксузни аутомобил који није украден и, штавише, имао је своје регуларне таблице; испоставиће се да „бентли“ припада бившем фудбалском репрезентативцу Ивици Драгутиновићу. На такав начин, без икаквог скривања, не иде се чак ни у обичан мафијашки обрачун, а камоли у атентат на председника државе.
БЕЗБЕДНОСНА ПИТАЊА А опет, све и ако није реч о атентату као што и изгледа да није, случај „бентли“ покреће барем два важна безбедносна питања.
Прво је питање система председниковог обезбеђења, будући да је ова епизода показала како лако он може да буде угрожен ако би неко заиста хтео да га угрози и имао довољно ресурса за то. Зашто, на пример и у најмању руку, трасу његовог кретања, која би морала да буде најављена унапред, на кључним тачкама не покривају патроле саобраћајне полиције? Оне би биле довољне да спрече овакву врсту ситуација. Шта још у читавом систему не функционише онако како би морало?
И друго, медији сад откривају да се возач „бентлија“, извесни Лука Радуловић, налази под истрагом аустријске полиције због рањавања двојице Чечена у Бечу, и да је близак „шкаљарском клану“ из Котора који се прославио шверцом кокаина из Јужне Америке и убиствима конкурената. И није толики проблем у томе што се особа из криминалног миљеа дружи с познатим спортистом – премда и то говори понешто ружно о друштву у коме живимо – него се много већи проблем, ако је писање медија тачно, налази у томе што је таква особа „у дневном контакту са петорицом полицајаца, од којих је један високо позиционирани полицијски функционер“. Да ли ће ове везе бити подробно истражене, уз све одговарајуће последице? Колико је још сличних случајева у врху српске полиције? Досадашње искуство говори да нема места претераном оптимизму да ће ова питања добити одговоре какве иначе заслужују.

Поповић: Подршка стартап заједници у Србији

Влада Републике Србије тежиће да кроз унапређење законодавног оквира, пореског система, и кроз олакшано финансирање, помогне младим предузетницима да се лакше одлуче да оснују своје иновативне стартап компаније“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, приликом отварања „Slush“ такмичења за стартапове. Ово такмичење заједнички организују Влада Републике Србије, Фонд за иновациону делатност и амбасада Финске у Србији. Поповић је навео да ће се Србија, између осталих, ослањати и на искуства Финске у развоју иновационог екосистема.
„Финска је прешла велики пут од сиромашне земље, чија је економија била базирана на пољопривреди, до земље са једним од највећих БДП по глави становника у свету, и лидера у иновацијама и високим технологијама“, рекао је Поповић. Он је истакао да је за то у великој мери заслужна и промена свести код младих Финаца да „није страшно доживети почетни неуспех, јер је сваки неуспех основа будућег успеха“.
Данас није довољно бити само добар инжењер, већ и добар предузетник, способан да своју иновативну идеју представи на тржишту и бори се за њен успех, додао је министар.

Зашто „Лидлу“ смета православни крст

Немачки ланац супермаркета „Лидл“, како би остао доследан политици куће која заговара различитост, са паковања једног грчког производа у фотошопу је избрисао православни крст. Наиме, купци су изразили неверицу када су видели да са крова Цркве Светог Анастасија која се поред слике Санторинија налази на паковањима грчких производа „Ериданоус“, недостаје један детаљ – православни крст. Овај редизајн „уметничког дела“, како су производ назвали запослени у „Лидлу“, изазвао је буру коментара на друштвеним мрежама, а критика је стигла и од архиепископа Грчке православне цркве у Великој Британији Грегорија који је изразио забринутост због овакве маркетиншке одлуке немачког ланца.
„То је увреда не само за Грке већ за све хришћане.“
Компанија „Лидл“ је одговорила да нема ништа да дода на претходно написано саопштење у којем изражава жаљење због чињенице да је овај потез компаније увредио неке потрошаче.
Нешто другачије образложење „Лидл“ је понудио телевизији РТЛ, објашњавајући да је овај потез условљен њиховим уверењем да компанија која инсистира на различитости не треба да користи верске симболе.
Један од коментара на ову вест је био да се верски симболи, муслимански и јеврејски, већ налазе на неким производима у понуди ове куће, али да нико у томе није препознао покушај угрожавања религијских осећања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *