Надигравање са џихадизмом

Захваљујући аматеризму џихадиста, инцидент у Парсонс грину је уместо масакра испао нешто попут петарде, али је ипак још једном узбунио земљу

Неуспели исламистички удар у Лондону спектакуларно је омануо да изазове планирани масакр на Парсонс грину, лондонској станици подземне железнице, али ни терористи нису остали баш празних руку.

ТАЈНЕ ЛИСТЕ ПРАЋЕЊА Осама бин Ладен је мртав, али џихадисти инспирисани његовом идеологијом, сигнализирају да су још живи и да Империји не заборављају њене преступе. Својевремена стратегија Тонија Блера о борби против исламског тероризма и његових џихадиста исписана пре више од једанаест година, на 116 ситно куцаних страница, упозоравала је још тада да информације британских обавештајних бранши говоре како је нови терористички напад на Острво „врло вероватан“. Не само да прети опасност, стоји у обавештајном материјалу, од терористичких удара споља него, пре свега, од фанатика џихада однегованих у британској кући.

У том документу од 116 страница исписан је одговор на питање: Шта да се ради са претњама џихада и како да се њима барата? „Стратегија превенције“, како је насловљен рапорт обавештајних служби политичком врху, концентрисана је на то да држава мора да енергично одговори на „идеолошки изазов тероризма“, да узме под своје рањиве на поруке тероризма – њима треба, стоји на папиру, давати „одговарајуће савете и подршку“; те да  појача идеолошки рад и обавештајно праћење у сферама и институцијама где постоји ризик.

Порука влади из обавештајног врха носи наслов „Превенција тероризма“, а део је стратешког програма под кодираним именом „Канал“, који пак нешто детаљније образлаже обавештајну активност у „бази“, општинама, школама, универзитетима, предузећима… .

Сва је прилика да је програм тоталне безбедносне контроле појединих сектора живота на Острву био повод лондонском „Гардијану“ да још 2015. каже како коалиција органа задужених за аналитичко праћење обавештајних активности (НЕТПОЛ) директно оптужује полицију у (на пример) лондонском Ситију да је помешала уличне протесте против одређених владиних мера са тероризмом. Анализе су показале – додаје на ово „Би-Би-Си“ – да су 87 посто оних који су се нашли под полицијском присмотром и које снаге реда прате „индивидуални незадовољници“, 11 одсто су институције, а свега два процента потпадају под категорију „идеологија“.

„Програм као што је ’Превенција тероризма’ стигматизира муслиманске заједнице у Британији, али истовремено пружа могућност да се прати готово свака група политичких активиста за које полиција оцени да нису подобни. Резултат? Активисти свих боја и тенденција нашли су се на тајним листама полицијске пратње“ („Ивнинг стандард“).

[restrict]

АМАТЕРИЗАМ ЏИХАДИСТА Канадски „Глобал рисерч“ бавио се, с оне стране Атлантика, такође, овом темом и написао (13. септембар): „Слобода британских грађана изузетно је угрожена будући да је Влада ендемски заражена идејама о контроли која омогућава, чак и законски, целу скалу праћења и прислушкивања људи од стране безбедносних служби.“

„Гардијан“ је овим поводом писао још пре пола године: „Време је да се забринемо због потенцијалне појаве британског Доналда Трампа. Ако се то деси, што није немогуће, имаћемо у земљи јаку полугу репресије (јер) … амерички Доналд Трамп има приступ и подацима које прикупљају и британски шпијуни.“

Последњи терористички покушај у Лондону тек ће показати докле сеже и колике су му последице, али је већ чињеница да су Британија, Лондон и цео систем националне безбедности имали „луду срећу“ да се у Парсонс грину све заврши, уместо као несрећа великих размера са много људских жртава, само са тридесетак лакше озлеђених, захваљујући највише пуком аматеризму џихадиста. Путници који су се у петак ујутро затекли у критичном вагону на станици Парсонс грин имали су срећу да бомба није изазвала снажну експлозију него је била пламена буктиња. Специјалци лондонског одељења Скотланд јарда утврдили су да је експлозивна направа ручне израде требало да проузрокује масовна убиства, али је упаљач само делимично активирао експлозивно пуњење. Уместо експлозије извио се пламен који је неколицини путника (30) нанео углавном лакше повреде.

Лондонски бомбашки напад само је, ништа ново, један из већ виђене серије која је донедавно претила да буде хроника у британским градовима. На дан 21. јула 2005. бомбе камуфлиране у пакет биле су подметнуте у лондонском метроу, али није дошло до експлозије. Бомбе су и тада биле „ручни рад“ терориста, а упаљачи преслаби да их активирају. Тај инцидент се десио само две седмице након што је 52 људи настрадало у бомбашком нападу у метрополи. Полиција је тада брзо ушла у траг терористима.

Антитерористичке анализе у Лондону кажу да је „некомпетентност“ терориста спасила многе животе у протеклих неколико година широм света, а један од свежих примера је недавни терористички напад у Барселони.

У низу бомби које нису експлодирале на подручју Краљевства забележен је и случај у Екситеру када је бомбаш, такође непажњом, дигао сам себе у ваздух.

ПОТРАГА ЗА ИНФОРМАЦИЈАМА Упркос инциденту у Парсонс грину, британске антитерористичке службе приписују себи заслуге за спречавање више несрећа и елиминацију неколико терориста – експерата за израду експлозивних направа – током последњих година и месеци. Наводи се да су блискоисточне и западне антитерористичке агенције, сарађујући међусобно, годинама покушавале да ухвате и убију Ибрахима ел Асирија, екстремисту из редова Ал Каиде (у Јемену) који слови као стручњак за израду оригиналних паклених машина способних да изазову „ужасно разарање“ („Гардијан“). Једна од оваквих бомби требало је да током лета из Европе у САД обори (2009) амерички путнички авион, али терориста није успео да активира бомбу.

Интересантно је да се бомбаш Асири и даље налази на слободи упркос настојању западних обавештајних служби да га се докопају. И терориста који је идентификован као подметач бомбе у лондонском метроу успео је да, за сада, умакне текућој потери.

Британија је тренутно сва у потрази за информацијама о постојању евентуалне терористичке мреже која се, како се цени, налази иза најновијег инцидента у престоници. Полиција и обавештајне службе засад помињу два осумњичена бомбаша. Прошле суботе тајни агенти полиције ухапсили су у једном ресторану на периферији Лондона Јахју Фарука. Ради се, како службе реда и мира тврде, о избеглици из Сирије који је после доласка у Британију студирао на једном лондонском колеџу и уједно радио као музички промотор. Други осумњичени, Ирачанин чије име полиција још не објављује, ухапшен је у Доверу на британској страни Ламанша. Скотланд јард је потом објавио да снижава степен од терористичке опасности у земљи за један подељак, али упозорава да још постоји „значајна опасност“ од нових терористичких напада.

Потера за терористима у бекству, онима за које се сумња да су им пружали логистичку подршку, и такозваним „успаваним ћелијама“ терориста наставља се широм Острва.

.

ПОРУКА ДА ИД ПОСТОЈИ Лондон је, бележи се у једној анализи, био суочен са четири терористичка удара ове године. И нове чињенице у текућој истрази, све више показују да најновији догађај од прошлог петка доноси и специфичности које раније нису биле откривене. Донедавно терористички бомбаши били су већином, или по правилу, индивидуални бомбаши-самоубице. Док су до сада већину терористичких удара изводили исламисти рођени и одгајани на тлу Британије, најновија истраживања показују тенденцију повећања удара чији су извршиоци новопридошле избеглице.

Проглас Исламске државе да стоји иза удара у Парсонс грину, не узима се, у овдашњим обавештајним анализама, као истинит. Рафаело Партучи, коментатор у лондонском „Ивнинг стандарду“ пише да не постоји ниједан веродостојан податак да је Исламска држава на Блиском истоку унапред знала за напад. Већина аналитичара верује да је реч о индивидуалном чину, уз коришћење, како указује „Стандард“, „рудиментарних средстава“, „слабе експлозије“ и бомби домаће производње. То би, иде анализа, требало да каже како борба Британије против терора ипак успева, те да терористи нису успели да се докопају унапређене технике, материјала и експертизе. То, такође, говори да терористи у овом најновијем удару, нису можда имали већу амбицију него да поруче присталицама у Британији како је Исламска држава још жива и способна да напада чак и у „ђавољем гнезду“.

Ако је  последњи, лондонски, покушај за терористе био ишта више од сигнала да су још присутни, порука обавештајних структура је да је покушај изазивања масакра био заиста „ћорак“, али да грађанство, ипак, треба да држи гард кад год улази у метро или воз.   

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *