Надигравање са џихадизмом

Захваљујући аматеризму џихадиста, инцидент у Парсонс грину је уместо масакра испао нешто попут петарде, али је ипак још једном узбунио земљу

Неуспели исламистички удар у Лондону спектакуларно је омануо да изазове планирани масакр на Парсонс грину, лондонској станици подземне железнице, али ни терористи нису остали баш празних руку.

ТАЈНЕ ЛИСТЕ ПРАЋЕЊА Осама бин Ладен је мртав, али џихадисти инспирисани његовом идеологијом, сигнализирају да су још живи и да Империји не заборављају њене преступе. Својевремена стратегија Тонија Блера о борби против исламског тероризма и његових џихадиста исписана пре више од једанаест година, на 116 ситно куцаних страница, упозоравала је још тада да информације британских обавештајних бранши говоре како је нови терористички напад на Острво „врло вероватан“. Не само да прети опасност, стоји у обавештајном материјалу, од терористичких удара споља него, пре свега, од фанатика џихада однегованих у британској кући.

У том документу од 116 страница исписан је одговор на питање: Шта да се ради са претњама џихада и како да се њима барата? „Стратегија превенције“, како је насловљен рапорт обавештајних служби политичком врху, концентрисана је на то да држава мора да енергично одговори на „идеолошки изазов тероризма“, да узме под своје рањиве на поруке тероризма – њима треба, стоји на папиру, давати „одговарајуће савете и подршку“; те да  појача идеолошки рад и обавештајно праћење у сферама и институцијама где постоји ризик.

Порука влади из обавештајног врха носи наслов „Превенција тероризма“, а део је стратешког програма под кодираним именом „Канал“, који пак нешто детаљније образлаже обавештајну активност у „бази“, општинама, школама, универзитетима, предузећима… .

Сва је прилика да је програм тоталне безбедносне контроле појединих сектора живота на Острву био повод лондонском „Гардијану“ да још 2015. каже како коалиција органа задужених за аналитичко праћење обавештајних активности (НЕТПОЛ) директно оптужује полицију у (на пример) лондонском Ситију да је помешала уличне протесте против одређених владиних мера са тероризмом. Анализе су показале – додаје на ово „Би-Би-Си“ – да су 87 посто оних који су се нашли под полицијском присмотром и које снаге реда прате „индивидуални незадовољници“, 11 одсто су институције, а свега два процента потпадају под категорију „идеологија“.

„Програм као што је ’Превенција тероризма’ стигматизира муслиманске заједнице у Британији, али истовремено пружа могућност да се прати готово свака група политичких активиста за које полиција оцени да нису подобни. Резултат? Активисти свих боја и тенденција нашли су се на тајним листама полицијске пратње“ („Ивнинг стандард“).

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *