ИГРАТЕ ЛИ РУСКИ РУЛЕТ?

Србија и Срби стављени су поново на стуб срама јер се противе идеји да њихова деца у школским клупама седе с мигрантском децом. Страх који се представља као ирационалан и производ примитивности, можда и није толико неоправдан

Нису сви мигранти терористи и екстремисти, поручују нам готово свакодневно исти они који су пре двадесетак и мање година говорили да су сви Срби кољачи и силоватељи. Истина је да нису, и могуће је да такви међу њима представљају тек мањину. Исто тако је, међутим, истина и да се у револверу којим се игра руски рулет у само једној од шест комора налази метак. Небитно је да ли статистика каже да су шансе да „дође до опаљења“ један према шест, један према шездесет, или један према шест стотина, довољно је што та шанса уопште постоји и зато се мора бити опрезан. Овакво размишљање прогресивни хуманисти, либерали свих фела назваће параноидним, ксенофобичним, расистичким… Њихов арсенал термина за неистомишљенике делује неисцрпно. Али такав приступ проблему у најмању је руку глуп, а у горем случају лицемеран и малициозан. Као што (претпостављамо) да нико од њих не би сео у аутомобил а да не веже сигурносни појас, иако је шанса да се за њим укаже потреба чак и у случају несреће минимална, тако не би требало олако ни да прелазе преко опреза, страха, неповерљивости, па у крајњем случају, ако хоћете, и параноје коју многи грађани Србије испољавају спрам миграната, што су протеклих дана отворено демонстрирали грађани Шида противећи се идеји да деца мигранти из оближњег кампа иду у школу са њиховом децом.

Када погледате њихове разлоге за протест, јасно је да се иза свега тога не крију никаква мржња, нетолеранција, расизам или себичлук. Најједноставније, ради се о страху родитеља за безбедност своје деце. Без обзира на то да ли је тај страх оправдан, или није, он мора бити разумљив. А оправдан можда и јесте.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. mali Radojica

    ljudi ne govore napamet vec iz dosadasnjeg loseg iskustva. uostalom, ne regrutuje li se najveci broj ekstremista i terorista upravo iz geta koja su formirana decenijama ranije po evropskim zemljama? imaju problem s njima jer prosto ne zele da se integrisu, neki zive decenijama u tim zemljama a da nemaju elementarno znanje jezika domacina, postoje cetvrti u koje ni policija ne sme uci. ako evropske zemlje s tim ne mogu izaci na kraj a imaju decenijsko iskustvo kako mozemo mi? duznost svake drzave je da prevashodno stiti interese SVOG naroda a sta mi imamo? nasa vlast proteruje obrazovane mlade ljude a uvozi polupismene, nekvalifikovane ekonomske migrante potpuno drugacije kulture. ko za to prima i iz cijih fondova novac? podrska roditeljima jer ovim oni brane nase drustvo od svih buducih posledica koje nam slede. da li smo uopste sposobni da se ucimo na iskustvu drugih? Orban je jasno rekao za Madjarsku a ta konstatacija stoji i za Srbiju, nemamo kolonijalnu proslost i migranti nisu nasa obaveza, tim pre za Srbiju jer nije ni clanica EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *