Друга рунда

Да ли ће Косово ове године успети да постане чланица Унеска, како би Србија могла то да спречи уз помоћ Русије, Кине и можда Џибутија, и како ће на руску помоћ утицати амерички притисци на Ниш?

Председник Србије Александар Вучић прошлог четвртка није планирао да, у свом говору на 72. заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, позове чланице УН да гласају против пријема такозваног Косова у Унеско. У тексту његовог говора наиме, оном који је објављен на званичном сајту Генералне скупштине УН са заглављем Републике Србије, али и напоменом да га треба сматрати незваничним (Check against delivery), Унеско се уопште и не спомиње, већ Вучић ту напротив каже да „сви ви знате да ми не признајемо једнострано проглашење независности такозваног ’Косова’, али ја не желим да говорим о непоштовању нашег територијалног интегритета и суверенитета, већ желим да говорим о нашим напорима да решимо проблем. Да покушамо да пронађемо решење за проблем стар вековима, у односу на који велике силе нису биле од помоћи 1999. и 2008“.

Своју првобитну намеру Вучић је ипак изменио, а да је до измене можда дошло у последњи час указује и то што су, у транскрипту његовог говора који се налази на сајту наше мисије при УН, реченице у којима Вучић спомиње Унеско убачене на погрешно место и при томе донекле непрецизно.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


3 коментара

  1. KOSOVO će postati član Uneska – AKO KANTAR PREVAGNE!
    Vrlo je moguće da kantar prevagne da Kosovo postane članica Uneska (ako ne sada, kasnije…) jer takvu politiku “dvosmislenog” tumačenja diktira aktuelna vlast Srbije na čelu sa AV: Na jednoj strani Srbija se kao bori protiv učlanjenja Kosova u Unesko, a sa druge strane je Briselskim sporazumom-BS – odredbom da Srbija i Kosovo neće blokirati jedna drugu na njihovom putu ka EU – Srbija omogućila Kosovu učlanjenje u raznim medjunarodnim organizacijama (da ne nabrajam), a put otvoren i za Unesko, Interpol, vojsku, UN…? Zna AV dobro ali se pravi englez – uvek daje dvosmislene političke odgovore: Daje za pravo Albancima da tumače i naprave državu po BS, dovodi Srpski narod u zabludu da tumači kako je Kosovo ostalo sastavni deo Srbije, Medjunarodnoj zajednici da tumači kako se po planu Kosovo-EU-SAD Briselskim sporazumom stvara nova nezavisna albanska država KOSOVO.

    KAKO da razumemo Vučićevu izjavu: “Ja ne želim da govorim o nepoštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, želim da govorim da rešimo problem star vekovima, što ni velike sile nisu bile od pomoći 1999, i 2008 g”. Ne radi se o “nepoštovanju”, nego o separatističkom “otimanju” teritorije KiM po mitomanskoj ideologiji da Albanci potiču od Ilira i da je Kosovo njihova zemlja, što Vučić to ne sme da kaže, samo optužuje Srbiju za mitomaniju (da se odrekne KiM). Kakvo je to Vučićevo rešenje da se celo Kosovo preda albancima? Zašto najmanje 1/2 pola nije pripalo Srbiji (Kiparski model)? Jer nikada predato-poklonjeno ne može da se vrati!

    Može AV-aktuelna vlast da glumi kako Kosovo nikada neće priznati, da je sastavni deo Srbije po Briselskom sporazumu (prikrivanje predaje teritorije) – ali je po tom dokumentu Kosovo dobiloi sve atribute države, priznato od EU u startu potpisivanja BS (a potpisali i Dačić-Vučić). Srbija daje sve “argumente” Albancima i gradi (izgradila) državu Kosovo po Briselskom sporazumu – zato je teško na medjunarodnoim planu da dokaže kako Kosovo navodno nije država, ne može u Unesko, UN, Interpol, vojska K…? Mnoge države u svetu i ne znaju gde je i kako je na Kosovu, ali znaju da je po Briselskom sporazumu (i po medjunbarodnoj politici EU-SAD) Nezavisna država – Kako može Srbija da dokaže vlasništvo nad tom teritorijom, srpskom i državnom imovinom, brojnim fabrikama-preduzećima, Trepčom, Gazivodama…? Naravno da će svi da tumače i navijaju (na štetu Srbije) da imovina na teritoriji Kosova pripada Kosovu, države po Briselskom sporazumu.

    Politika DVOSMISLENOG TUMAČENJA ima i u drugim odredbama Briselskog sporazuma koje dovodi u zabludu, na pr. Brisel. sporazum o sudstvu i tužilaštvu na Kosovu, u nastavku…

  2. Hrvati zabranili Vučiću da dolazi u NDH ali samo ti odi i ulizuj se ali oni te ne žele ni tako poniznohg i pokrnog niko ne ceni slabića.Hrvatima je kriv heroj major Tepić što im nije živ pao u ruke kao oficiri u Bjelovaru koje su zarobili pa žive klali i pišali po njima. Njima su bili bolji komadanti varaždinskog korpusa i koprivničke kasarne koji su se predali izdali ljude i pogazili zakletvu koju su položili. Godinama su primali platu u miru a čim je došlo do rata oni se predaju? Predsednika Srbije u hrvatskom saboru nazivaju ćetnikom? Svaki dan hrvatske radiostanice i državna tv vrište o srboćetnicima a u Srbiji muk i ćutanje zašto? Vučić brže bolje hrvatima asfaltira ulice u Tavankutu a svestan je da Srbi u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini žive baz vode, struje i cesta i ne pita do kada? Hrvatima se pogoduje pa kupuju naše njive i preduzeća po Srbiji dok Srbin to ne sme od „ branitelja“ u Hrvatskoj do kada? U Srbiji ćirilica normalna gde ima i gde nema Hrvata u Hrrvatskoj ćirilica Srbima strogo zabranjena. U Hrvatskoj pričaju o genocidnim Srbima dok u Srbiji uporno neko brani istinu o najgorem genocidu u XXI veku proterivanju Srba iz Krajine. Hrvati i Vatikan to rade sistematski i pre prvog svetskog rata pokatolićavanjem u manastiru Marči, Žumberku, Križevačkim selima, i podravskim selima oko Trešnjevice koju su preimenovali u Črešnjevicu. Pa kroz prvi i drugi svetski i ovaj zadnji građanski Srbi sistematski s 45% udela u stanovništvu spali klanjem i genocidom na samo oko 3 % a Srbija ćuti? Pa tako Srpska Kapela, Srpske Moravice, Majkovac i stotine srpskih sela u Hrvatskoj nose nova dovoljno hrvatska i katolička imena a Srbislavci u Srbiji ne može zašto? Zbog podaništva, sluganstva i naše gluposti i slabosti. U Ameri ci se ameri opet sprdaju sa Srbijom i brane svoje ustaše kažu nisu slednici NDH? Pa kako im je onda valuta kuna kao i u NDH, skandiraju pozdrav za dom spremni kao u NDH, Skandiraju na stadionima kolji, kolji Srbina kao u NDH, izvršili su genocid na Srbima iz privremeno okupirane Republike Srpske Krajine uz pomoć eu, vatikana i amera. A ” naše” “kao srpske novine” blic, kurir, vesti i ostale ne dozvoljavaju da slučajno kažete ustaša jer su i administratori proustaše u Srbiji? Kolonija Srbija je baš kolonija okupirana i ponižena. U našoj Srbiji ne smemo reći ustaša jer ih vređamo a nema veze što u Hrvatskoj od jutra do sutra preko tv i radia ono malo Srba mora slušati o SRBOČETNICIMA čak i Vučića zovu u njihovom saboru četnikom. Koji izdajnici su moderatori u ” srpskim” izdajničkim portalima, ko to u Srbiji nedozvoli da se genocid nad Srbima zove GENOCID šta i jeste?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.