Александар Вујић 1945–2017 Светски дух и дечје срце

Пише Весна Југовић

Као своје најважније достигнуће издвајао је ораторијум „Голгота јасеновачка“, које је створио поводом годишњице пробоја јасеновачких логораша. Дириговао је извођење у Банским дворима пред пуном салом и комплетном владом Републике Српске

Заувек нас је напустио изузетни Александар Вујић: светски признати композитор, диригент, пијаниста, камерни музичар. Као вољени и надасве поштовани професор ФМУ у Београду, на пут је извео чак 40 генерација младих уметника. Композитор Вујић је познат по обимном опусу који обухвата више од сто дела, међу којима најзначајније место (скоро половина) припада хорским остварењима. Његове композиције изводе се широм света: од Јапана, Кине, Израела, до Венецуеле и САД. „Схватио сам да је Србија земља са пре свега хорском традицијом и из тог разлога сам ставио тежиште на хорске композиције следећи традицију Мокрањца“, изјавио је једном приликом. Његови „Оче наш“ (компоновано на 11 језика) и „Коло“ су заиста постали хитови светске музичке сцене. Награђена на свим меридијанима, дела Александра Вујића објављивана су на више десетина ЦД-а у земљи и иностранству. „Оче наш“ је најпре овенчан првом наградом на престижном међународном такмичењу за хорске композиције „Роберт Шуман“, а данас ту нумеру у Америци изводи стотинак хорова (издање Марк Фостер, Илиноис). Иста композиција се пева и у Азији, Јужној Африци, и у многим европским земљама. Његову „Хасидску песму“ изводе бројни јеврејски хорови широм планете.

Поруџбина Америчког државног универзитета у Канзасу за хор, тимпане и клавир „Глорија“, као и пет хорских дела издатих код три америчка издавача допринели су да се композитор Вујић нађе у прегледу светских хорских стваралаца „Хорска музика 20. века“ аутора Ника Стримпла. За обележавање 250 година од смрти Ј. С. Баха Вујићу је стигла поруџбина из Немачке, па је тада његова композиција отворила фестивал „Шлезвиг-Холштајн“.
Поред хорског стваралаштва компоновао је и солистичка, камерна, дела за симфонијски оркестар.
Вујић је изјавио да за своје најважније достигнуће сматра ораторијум „Голгота јасеновачка“, које је створио поводом годишњице пробоја јасеновачких логораша. Дириговао је извођење у Банским дворима пред пуном салом и комплетном владом Републике Српске.
Као хорски диригент водио је хорове „Прво београдско певачко друштво“, „Браћа Барух“, „Јувентус кантат“ из Сомбора, са којим је освојио златну медаљу на Светској хорској олимпијади 2002. у Јужној Кореји. Створио је камерни оркестар „Симфонијета“, а на ФМУ је основао „Мадригалски хор ФМУ“, камерни састав са којим је освојио златну медаљу у Будимпешти.
Носилац је Сретењског крста 3. ранга 2014. године, одликовања мађарске владе „Золтан Кодаљ“, као и државне медаље Израела.
Чудесна креативност, племенитост и оптимизам Александра Вујића, његова свакодневна посвећеност високим вредностима егзистенције уз посебан шарм и осмех, његов светски дух и дечје срце остаће инспирација свима нама који тврдоглаво верујемо у добро и лепо и у живот-сан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *