Зона сумрака – ЦИРКУС

Политички живот у Србији, макар оно мало што га има, све више подсећа на циркус у ком постоји јасно дефинисана подела улога. За недостатак српског политичког живота није, међутим, крива власт, која мање или више добро ради свој посао, него опозиција, тренутно толико погубљена да и не зна који јој је посао, а камоли да га ради

Нашом политичком сценом већ годинама доминира један жонглер. Политичар који веома вешто (вештина му се не може оспорити јер је потврђују константни аплаузи публике верификовани изборним резултатима) жонглира, успева да ухвати и поново у ваздух баци сваку лоптицу, било да је она европска, америчка, руска, кинеска, источна, западна, светска, регионална или унутрашња. Његова тачка толико је окупирала пажњу гледалаца да су кловнови пали у очај не знајући више како да се врате на позорницу и присутнима прикажу сопствено умеће. Први међу њима је Нарцис, који је, због тога што је на прошлој представи освојио већи аплауз од осталих кловнова, умислио да остали из групе морају беспоговорно да следе његов сценарио, иако нужда захтева заједнички наступ, а успех шале зависи искључиво од тога да ли ће свако од њих одиграти своју улогу и изговорити задату реплику. Понесен својим делимичним успехом на претходној представи, Нарцис је заборавио да, без подршке осталих кловнова, пре свега Врачарског Чобанина, не би ни стигао до бине, а камоли добио онакав, премда млак, аплауз. Можда баш због те њему неопходне помоћи, Нарцис данас највише мрзи Чобанина и објављује да неће више да се игра с њим и овчицама на његовом пашњаку прве класе. А за прекид дружења са Чобанином искористио је врло чудан и неочекиван повод. Наиме, иако кловнови од кад постоје на ниво светиње уздижу толеранцију, дијалог, конструктивност, пристојност и сарадњу са публиком у изградњи што бољег шатора, покушај Чобанина да буде конструктиван (та конструктивност је додуше само декларативна и заклања неке друге интересе) у подухвату који би требало да донесе добро и целој циркуској групи и публици, оцењен је као покушај недозвољене сарадње са мрским Жонглером.

[restrict]

Кловн који здраво размишља морао би да зна да, иако је сарадња са Жонглером у циљу његовог останка на сцени проскрибована, она у циљу стварања бољег и квалитетнијег циркуса ради већег ужитка свеукупне публике нити сме бити забрањена, нити је опциона већ је дужност. Иако остали кловнови имају сличне особине и исте циљеве као и Нарцис, ни Чобанин, ни Винопија, ни Дугоња, ни Ћопа, ни Змајко, ни Лепи, ни Коцкалоне нису толико застранили у својој слепој мржњи према Жонглеру да с њим неће да разговарају ни зарад добробити публике, и да оне који на тај разговор и помисле одмах избацују из удружења. Једино Нарцису ово, изгледа, није јасно. Једино Нарцис не успева да прикрије да је његова мржња према Жонглеру толика да би ради његовог суноврата жртвовао и интерес публике, због које циркус и постоји.

Нарцис је толико фанатичан и искључив у својој мржњи да не жели да комуницира ни са кротитељем животиња који долази из Циркуске уније како би покушао да посредује између завађених кловнова и уједини их у напорима да победе Жонглера. Који је то кротитељев грех? Па тај што и он у очима Нарциса „сарађује“ са Жонглером, иако је та сарадња најнормалнија, најприроднија и, у крајњој линији, неизбежна, јер је публика управо Жонглеру поверила вођење циркуса. Ах, да! Нарцису је спорно то како је Жонглер добио подршку публике премда јачину добијеног аплауза није оспорио нико надлежан, укључујући и луткаре из Циркуске уније који повлаче све конце и у чији се ауторитет и кловнови куну. Нарцис је толико опчињен собом да је умислио да само он зна истину, да је само он власник рецепта за успех циркуса. Нарцис је умислио и да је попио сву памет света и да ће сваки кловн који се апсолутно и неупитно не приклони вољи његовој бити одстрањен из трупе. На основу садашњег понашања може се тек замислити какав би Нарцис био када би којим случајем преузео вођство над циркусом. Вероватно би из њега избацио и све гледаоце који му не аплаудирају, те се недовољно искрено смеју његовим шалама и доводе у питање његову духовитост.          

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *