Печат недеље

БУЛЕВАР ДОБИЈА ИМЕ ПО ХЕРОЈИМА СА КОШАРА

Новоизграђени булевар који спаја Тошин бунар и Мост на Ади добиће назив по херојима са Кошара, пошто је тај предлог, како је рекао градоначелник Синиша Мали, добио највише гласова грађана који су путем апликације „Беоком сервис“ бирали између 167 предлога.
Да булевар који спаја Тошин бунар и Мост на Ади понесе име хероја са Кошара гласало је 1.305 грађана.
Међу предлозима за назив новог булевара су се нашла имена Василија Острошког, Ненада Богдановића, Бранка Пешића, патријарха Павла, Милунке Савић, Милеве Марић Анштајн.

[restrict]

ХЕРЦЕГ НОВИ ЗА КОСОВО

На Канли кули одржан је добротворни концерт „Херцег Нови за Косово и Метохију“. У програму су учествовали академик Матија Бећковић, Ивана Жигон и Косовски божури, Слободан Тркуља, Даница Црногорчевић, група 357 и Комнен Вуковић. Сав приход концерта, којем је присуствовало око 1.500 људи, намењен је за обнову косметских светиња, манастира Бањска и Драганац. Уз подршку Општине Херцег Нови, концерт су организовали Фондација „Делије“ и Трг од ћирилице. Први овакав концерт организован је као помоћ обнови манастира Светих архангела код Призрена, а онда је уследила вишегодишња пауза. Сада су се опет стекли услови за организацију концерта, премда Херцег Нови никада и није престајао да на различите начине помаже српски народ и обнову светиња на Космету.

ДАЛАЈ-ЛАМА: МАШТАМ ДА НАТО ШТАБ БУДЕ У МОСКВИ

Тибетански духовни вођа рекао је да би зближавању грађана Русије и САД допринело пребацивање штаба НАТО-а у Москву.
„Знате ли, маштам да штаб НАТО-а пређе у Москву. У руском менталитету НАТО је симбол непријатељске силе. Ако се канцеларија Алијансе нађе у Москви, са психолошке стране свима ће бити лакше, јер ће се створити осећај да су Руси и Американци заједно. Бојим се само да ме после оваквог предлога више неће пустити у Америку“, навео је далај-лама.

АЛБАНСКИ – ЗВАНИЧНИ ЈЕЗИК У МАКЕДОНСКИМ ОПШТИНАМА

Македонска влада, како су пренели скопски медији, усвојила је Предлог закона о употреби језика, којим се, ако буде усвојен у Собрању, албански језик уводи као други званични језик у општинама и градовима у којима живи најмање 20 одсто Албанаца. Док представници власти предлог правдају обавезом усклађивања прописа са стандардима ЕУ, опозиција ВМРО-ДПМНЕ упозорава да су овакве одлуке увод у федерализацију земље. Увођење албанског као другог званичног језика део је коалиционог споразума премијера Зорана Заева, али и део Тиранске платформе.
Пре него што предлог буде стављен на дневни ред Собрања, чека се мишљење Венецијанске комисије, но по мишљењу многих, није тешко претпоставити како ће се она одредити према њему.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *