МАДУРО ПОБЕДИО, ЗАПАД ТРАЖИ ПРЕГОВОРЕ

Суверенистички вођа надиграо прозападне пучисте

Снаге на Западу покушавају да спасу „демократску“ опозицију Венецуеле и од Николаса Мадура, шефа власти у Каракасу, траже да покрене преговоре. Пре само неколико дана преговори у Венецуели нису долазили у обзир, иако их је Мадуро тражио још у априлу ове године, у јеку последњих великих страдања

Чавезов наследник Николас Мадуро и народ Венецуеле надомак су велике победе.

Да смо на прагу таквог расплета сведочи и то што је новоизабрани француски председник Емануел Макрон послао писмо Николасу Мадуру у коме Француска, као један од лидера неолибералног света који је у савезу са венецуеланском компрадорском елитом тежио да и Венецуелу изложи злу какво је виђено у Сирији, Ираку, Либији, Украјини (а било је на помолу и у Србији), од власти у Каракасу тражи дијалог са тамошњом „демократском“  опозицијом.

После напада на власт и уличног мини грађанског рата у коме је било више од сто мртвих, снаге којима припадају Макрон и „демократска“ опозиција Венецуеле сада траже преговоре (а о томе које су то снаге говори још једна вест о Макрону: последњи јавности доступни документи, које је недавно обелоданио „Викиликс“, сведоче о неславној улози Емануела Макрона у НАТО пучу у Украјини). Пре само неколико дана преговори у Венецуели за опозицију нису долазили у обзир, иако их је Мадуро тражио још у априлу ове године, у јеку последњих великих страдања. Тада је тражена искључиво Мадурова глава и идеолошко пресвлачење Венецуеле у „демократско друштво“, у коме ће доћи до пљачке венецуеланске нафте. Чак и по цену грађанског рата. Али и поред огромних притисака, Мадуро ипак није устукнуо.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.