Језеро Топлиц – опасније од шкотског Лохнеса

Пише Милан Тимотић

Шта све крију тајанствене дубине ледничког језера у аустријској области Салцкамергут и како је „уловом“ из ових вода потврђено раније сазнање да су нацисти лажним фунтама плаћали усташе и Шиптаре

Народна мудрост „отето – проклето“ је у протеклом, а и у нашем веку изгубила значај: у неким од најутицајнијих земаља западног света многи моћници, не марећи за ову изреку, постали су богати и славни. Једноставно, отимали су и у мирно и у ратно доба, јер им је „оружје великог калибра“, звано још и далекометна демократија, омогућило да широм света не само уништавају живот већ и отимају читаве државе, нације и културе…

Историја је тек неми сведок неопростивих и големих пљачки и уништавања планете и цивилизације, чији је само део откривен. Јавности, међутим, бива све доступније сазнање о оном другом, вероватно већем – тајном и „неоткривеном“ делу пљачки, најављујући време када ће се обистинити друга народна изрека да ће „све што је било тајно, постати јавно“…

Трагом оваквих догађања, репортер „Печата“ се почетком августа нашао на подручју више ледничких језера у аустријској области Салцкамергут, у Штајерској. Предели, као „са разгледнице“ или туристичких билборда, прави су овоземаљски рај, али само до тренутка док посетиоци не чују мистериозне приче о „црним рупама“, заоставштини нацистичке владавине у Аустрији из времена Другог светског рата, које подједнако прикривају хладовине борових шума и дубине тајновотих језера.

ОТЕТИМ БЛАГОМ УНАПРЕДИЛИ НЕМАЧКУ Једно од овдашњих чуда природе је и језеро Топлиц (Toplitzsee) на надморској висини од 718 метара, дугачко 400 метара и дубоко 103 метра, за које предање каже да, сем природног богатства, у мрачним дубинама крије разбацано огромно благо, које је ту почетком априла 1945. године тајно положила немачка нацистичка војна врхушка.

Међутим, као што бива да „свака тајна постане јавна“, прича се да су западни савезници сазнали да су одмах по окончању ратних операција у мају 1945. године нацистички војници у језеро Топлиц тајно убацили товар са више од 150 милиона лажних енглеских фунти и до данас неутврђену количину златних полуга, уметничких дела и других драгоцености процењених на више стотина милиона долара. Поред тога, становници овога краја препричавају да су немачке специјалне јединице од 1942. на овом подручју изводиле разна тестирања супертајних оружја – торпеда, разних ракета, мина и експлозива. Упућенији су уверени да се ради о тестирању биолошког оружја, јер за време тих опита прилаз језеру је био забрањен уз упозорење да може да буде и смртно опасан.

Данас се на обалама језера налази само једна омања кућа и ресторан ,,Рибарска колиба“ који угошћује знатижељне посетиоце из читавог света, међу којима су бројни наци носталгичари и авантуристи. Они неретко користе прилику да се у ове летње дане у маси купача бућну у хладну воду која ни по највећој врелини не прелази температуру од 15-16 степени Целзијуса и покушају да успут нешто изроне. То чине вероватно поштујући гласине да су се поратни становници овога краја нагло обогатили и раселили, многи и у друге земље, где су данас наводно имућни и „моћни индустријалци и банкари“.

АГЕНТЕ ПЛАЋАЛИ ЛАЖНИМ ФУНТАМА Историчарима је позната идеја Хитлера и његових вођа да ратом разоре Британију, а онда и униште њен финансијски систем економским „блицкригом“ фалсификованим енглеским фунтама. Тајни план финансијског удара на Острво под именом ,,Операција Бернхард“ покренут је почетком 1940. године, а 1942. био је у највећем замаху. Нацисти су из разних логора и затвора издвојили и прекомандовали сужње графичке струке, штампаре и најбоље фалсификаторе, укупно њих 142 и упутили у концлогор Саксенхаузен који се налазио 35 километара од Берлина. За веома кратко време они су, како се наводи, одштампали 600 милиона фунти. Исте године је донета и одлука да се тим новчаницама плаћају немачки шпијуни на тајним задацима широм света.

Тако је између осталог и најуспешнији немачки шпијун у Турској Илијаз Базна, Шиптар из Приштине (где је рођен 1904. а умро 1970. у Минхену) познатији као агент Цицеро, био убачен као собар у енглеску амбасаду у Анкари где је вршљао по енглеским тајним документима и плановима. За шпијунирање у корист Трећег рајха Хитлер га је поштено и обилато платио давши му 100.000 лажних фунти, што би прерачунато данас вредело око два милиона евра.

Колико су хитлеровци „водили“ бригу о својим савезницима и плаћеној агентури видело се и по великој тајној акцији спасавања фашисте Бенита Дучеа Мусолинија из заробљеништва у Гран Сасу 1943. године – вредела је више стотина хиљада лажних енглеских новчаница. Наравно, није се штедело ни на најоданијем савезнику Павелићу и његовој Независној Држави Хрватској (НДХ). По откривеним тајним документима немачких и италијанских обавештајаца веће суме лажних фунти Немци су авионима избацили и на Равну гору као енглеску помоћ јединицама Југословенске војске у отаџбини Драже Михаиловића 1943. и 1944. Део тог новца је, како наводно пише у истим тим  документима, не знајући да је безвредан, са Равне горе послат у Каиро избеглим пилотима подофицирима и официрима Југословенског краљевског ратног ваздухопловства.

СМРТОНОСНЕ КЛОПКЕ НА ДНУ ЈЕЗЕРА Две године по окончању Другог светског рата (1947) америчка морнарица је организовала гњурце по језеру Топлиц, а неколико недеља после завршене претраге објавила да на дну нема ништа вредно пажње!? Након 12 година немачки недељник Штерн финансирао је  ,,спектакуларно“ роњење и потрагу у воденом трезору пред камерама, у коме су на површину извукли неколико металних сандука са више од 115 милиона фалсификованих фунти. Тај успех био је неписани позив за авантуристе, самозване ловце на благо из целог света да скачу у хладну језерску воду. По непровереној причи мештана, до 1983. у мрачним дубинама језера се удавило више од 20 људи из неколико земаља и њихова беживотна тела никад нису пронађена.

Те 1983. један немачки биолог је уз одобрење аустријских служби извадио из муља разно немачко наоружање, али је обелоданио да је пронашао неке врсте црва које до тада свет никад није видео. Одмах је кренуло и ,,таласање“ да су у језеру похрањени и супертајни биолошки експерименти над људима и животињама. Немачки биолог се, како се причало, одмах после ,,успеха“ са црвима повукао из јавног живота. Да ли је нешто видео што није требало, остаће тајна у дубинама језера које је засигурно знатно интересантније од шкотског Лохнеса.               

 

ОПРОШТЕН ЗЛОЧИН

Веома занимљива је ,,животна прича“ убице и фалсификатора мајора СС Бернхарда Кригера, главнокомандујућег у изради лажног новца и докумената у концлогору Саксенхаузен. Мајор Кригер је био посебно свиреп управник радног логора. Почетком 1945. године убио је пиштољем шест Јевреја кад су изјавили да су болесни и да им треба поштеда. Крајем маја 1945. ухапсили су га енглески ловци на нацистичке злочинце, али две године касније без оптужнице за злочин испоручен је Французима који су га 1948. протерали у Немачку без казне. Готово је невероватан податак да се по повратку у Немачку некажњени зликовац запослио у фабрици папира која је за време рата испоручивала папир за штампање његовој штампарији лажних фунти. Избегавши заслужену казну, умро је мирно као пензионер 1989. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *