„Јеретичка“ изјава Кристијана Линдера

Како је шеф мале, али деценијама утицајне политичке Либералне странке, у русофобичној атмосфери, „стао на страну Путина“: Треба, рекао је, оставити по страни питање, и проблем Крима, и изаћи из „политичког ћорсокака“, успостављањем, где год је то могуће, бољих односа са Русијом, од које умногоме зависе безбедност и благостање у Европи

Погрешан сигнал у погрешно време. Или јавно саопштено оно што, у потаји, и други (многи Немци?) мисле. И без прецизног, поузданијег одговора на ова (два) питања, једно је сигурно: изјава лидера немачких либерала (ФДП) Кристијана Линдера да коначно треба изаћи из „политичког ћорсокака“ у односима с Москвом и, бар за сада, или на дужи рок, прихватити статус кво и оставити по страни питање (и проблем) Крима, па (неизоставно) кренути у побољшање односа са Русијом, усковитлала је, макар на тренутак, политичке страсти у Берлину. Уз наговештај да би то, неочекивано, могла да буде ужарена тема у завршници изборне кампање.

Из више разлога, при чему не мора бити најбитнији онај који се тиче интереса ове, иначе мале странке, која је деценијама играла важну улогу на (западно)немачкој политичкој сцени (у време лидерства Ханса Дитриха Геншера), па и неколико година након уједињења (у врема Гвида Вестервелеа) – била је између два (велика) ривалска блока, демохришћана и социјалдемократа, „језичак на ваги“ који је одлучивао куда ће власт – а тренутно је нема у Бундестагу.

Линдер је искусан политичар који не даје олако и исхитрено изјаве. Обично вага сваку реч, прецизно и изнијансирано. Није се, очигледно, ни овом приликом „залетео“, иако су га жестоко дочекали, с разних страна, оптужујући га чак да је „непромишљено“ учинио оно што ће само, и веома, „обрадовати Путина“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.