Доктрина два Сергеја

Врхунска опремљеност и мотивисаност јединица руске армије најбоља су гаранција заштите националних интереса у сваком делу планете, где ће све чешће деловати „Шојгуова дипломатија“

Већ извесно време Русијом кружи виц, где Владимир Путин каже Сергеју Шојгуу: „Серјожа, траже те ради саслушања у Украјини.“ На то министар одбране одговара председнику: „Друже врховни команданте, дозволите да одмах одем да их саслушам“! Ова (полу)шала, осим што указује на дубину проблема Кремља са пронатовским украјинским режимом, где државни врх у Кијеву осуђује Русију за сва зла овог света, сликовито демонстрира и нешто много важније: улога 62-годишњег Сергеја Кужугетовича Шојгуа у наредним годинама биће очито значајнија. Нема сумње да је то порука председника Путина који је прва три дана августа провео на одмору у јужном Сибиру – управо са министром Шојгуом. На снимцима се види Путин како у ронилачком оделу вреба штуку под водом, а затим је пробада харпуном. Руски новинари већ су дешифровали симболику овог риболова: агресивна и прождрљива штука означава терористе у Сирији које је Русија поразила. Сада, кажу, на ред долази лов на ајкуле.

[restrict]

„МОДНЕ“ ПОРУКЕ И ЛОШИ СИГНАЛИ Неће бити незамисливо да руски министар одбране једног дана заиста саслушава оне који се за сада заклањају иза америчког кишобрана, ваљда очекујући да ће из Шојгуовог шињела према њима потећи пролећне кишне капљице, а не да ће сукнути ураган. Вероватно из тог разлога и дозвољавају себи луксуз да шефа најјачег руског ресора силе оптужују за изазивање побуне против „демократског режима“ у Украјини, претећи да ће једног дана под оружјем умарширати у Москву да Шојгуа приведу правди. Овакво понашање власти у Кијеву свакако не слути на добро, првенствено по њих саме, јер сваки објективан аналитичар данас у свету зна да војна опција у сукобу са Русијом не би донела Кијеву ништа друго до брзи крах.

Можда се „мекоћи“ руске армије надају и у Вашингтону, где још увек као да не разумеју поруку Кремља сажету у луцидан слоган: „Ко неће да разговара са Лавровом, разговараће са Шојгуом.“ Ова крилатица пренета је и на мајице које се ових дана у ланцу продавница модног бренда „Армија Русије“ нуде са попустом од 20 одсто за службенике амбасаде САД. Снижење важи до 1. септембра, када истиче рок да 755 америчких дипломата напусти територију Русије, по одлуци председника Путина. Посматрачима није промакло да је Путин не само главно заштитно лице већ и највећи промотор одевних предмета „Армије Русије“ – управо у одећи са логом овог бренда сликао се током сибирског одмора са Шојгуом. Нема сумње да руски лидер и на овај начин шаље својеврсну војну поруку Западу.

Подсетимо, када је крајем децембра прошле године одлазећа администрација председника Барака Обаме протерала 35 припадника руске дипломатске мисије и чланове њихових породица, Путин је, уместо да узврати реципрочно, америчку децу позвао на традиционалну поделу новогодишњих пакетића у Кремљ. Овог пута, међутим, одкако је Конгрес САД без икаквог новог повода већином изгласао још један пакет санкција Русији, Путинова реакција била је за многе неочекивано жестока – депортовао је 22 пута више Американаца него Обама Руса прошле зиме. На тај начин успоставио је ново правило: америчких дипломата може бити у овом тренутку у Русији само 455, исто онолико колико је сада руских у Америци. После добрих разговора које је Путин у јулу у Хамбургу имао са председником Доналдом Трампом, после чега су аналитичари почели опрезно да говоре о побољшању односа, ново заоштравање сведочи о томе да се реч шефа Беле куће у Вашингтону не поштује. У Кремљу су поруку одмах разумели и више не гаје илузије да се политика САД може променити вољом народа на изборима. А то је изузетно лош сигнал за читав свет.

СУШТИНА ПУТИНОВЕ ДОКТРИНЕ Дакле, ако Американци и њихови савезници не желе да се договарају са шефом дипломатије Сергејом Лавровом о томе како смирити тензије и започети пут ка мирном решавању проблема у новом хладном рату, онда ће бити све изгледнија војна решења, за шта је задужен министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу. То је суштина Путинове доктрине „два Сергеја“. Па ко шта више воли, нека тог Сергеја за себе и одабере. У Кијеву су одавно рекли да желе да разговарају само са Шојгуом и њима ће то пре или касније бити испуњено, док сада исту жељу све гласније изражавају и Американци, по принципу – што мање Лаврова, то више Шојгуа. Европљани су застали на пола пута, не желећи више никада да виде „Шојгуа“ ни у Берлину, ни у Паризу, и присећајући се трауматичних искустава из претходних векова. Макар морали да госте Лаврова сваки дан, само да их више не посећује Шојгу. Американци су с разлогом љути на европске савезнике који већином не журе са слањем војника на нови источни фронт. Знају Европљани да ко тамо оде, више се не враћа. А да затим, веома брзо, обавезно дође неки Шојгу.

Да је и сам Сергеј Шојгу свестан тога да ће у наредном периоду имати све запаженију улогу, сведочи и говор који је крајем јула одржао на седници Колегијума Министарства одбране. У присуству највиших руских официра, државних функционера и представника цивилног сектора, генерал армије поручио је да један од приоритета Оружаних снага Руске Федерације остаје осигурање безбедности на стратешком правцу југозапад. Другим речима, осим Кавказа, то је пре свега регион Украјине и Црног мора, где НАТО развија све јачу војну инфраструктуру.

„Наше активности у правцу стабилизације ситуације на Блиском истоку и одржавању мира на јужном Кавказу, неке државе посматрају као претњу својим националним и коалиционим интересима“, истакао је Шојгу и приметио да, покушавајући да блокирају учешће Русије у решавању глобалних и регионалних проблема поједине државе нису одустале од покушаја да користе војну силу за постизање геополитичких циљева и повећање војног присуства у близини руске границе. „Од априла је у Румунији трајно распоређено 16 авиона САД и Велике Британије. Од почетка године само САД су извеле више од 130 извиђачких летова дуж јужне границе Руске Федерације“, појаснио је руски министар.

СИМЕТРИЧНЕ МЕРЕ ЗА НЕУТРАЛИЗАЦИЈУ ПРЕТЊИ Према Шојгуовим речима, пре неколико дана на западној обали Црног мора завршени су НАТО маневри великих размера, у којима је учествовало више од 25.000 војника из 22 земље. „У овим околностима Русија мора да предузима симетричне мере за неутрализацију претњи националној безбедности, да спроводи активности стратешког одвраћања и повећава борбену готовост Јужног војног округа. Важан корак у овом правцу је формирање комбиноване армије у Јужном војном округу у марту ове године. Осим тога, формирана су и четири батаљона војне полиције, који тренутно обављају задатке у зонама деескалације у Сирији. Ове активности су синхронизоване са испорукама модерног наоружања и војне технике“, нагласио је Шојгу, прецизирајући да су од почетка године трупе Јужног војног округа добиле више од 600 комада нове технике и да се стално усавршава борбена обука и припрема командног кадра, укључујући више од 1.500 одржаних војних вежби и бојевих гађања.

Говорећи о реализацији Акционог плана Ваздушно-десантних снага (ВДВ) до 2020, министар одбране посебно је нагласио да при извршењу задатака Јужног војног округа у неутралисању војних претњи Русији и њеним савезницима, важна улога припада ВДВ, као основи снага за брзо реаговање. „У том смислу, посебну пажњу посвећујемо побољшању њиховог састава и борбене способности, опремању модерним наоружањем и војном опремом, средствима за извиђање и електронско ратовање“, објаснио је Шојгу и подвукао да је за ту сврху у протекле две године ВДВ имао низ важних организационих и кадровских промена: формирано је пет извиђачких и шест тенковских јединица, испоручено је више од 3.000 комада нове и модернизоване борбене технике. Број војника по уговору за то време је повећан за 1,5 пута, а интензитет обуке за 20 одсто. Падобранци ВДВ су у овом периоду у зони одговорности Јужног војног округа извели више од 100.000 тренажних и борбених скокова. „Заједно са командом Северне флоте наставља се обука јединица ВДВ за извршавање задатака у зони Арктика“, саопштио је министар одбране и прецизирао да је у плану да се заврши формирање још два батаљона ВДВ и испорука додатних 2.000 нових и модернизованих комада војне технике.

 

НОВИ ВИД ВОЈСКЕ ЗА НОВУ ВРСТУ РАТА Можда ће неко да се запита – зашто је ВДВ толико важан за Русију? Треба знати да су десантне снаге окосница и главна регрутна база за нови вид руске војске – Снаге за специјалне операције (ССО). А управо је ССО имао водећу улогу у ослобађању кључних градова у Сирији од терориста. То је, заправо, нова врста рата који на Западу често називају „хибридним“. У свету у коме све чешће избијају локални сукоби, огромне фронтовске армије уступају место мањим, мобилним високопрофесионалним структурама попут ССО. Врхунска опремљеност и мотивисаност јединица најбоља су гаранција безбедности и заштите националних интереса у сваком делу планете, где ће у будућности све чешће деловати „Шојгуова дипломатија“. Прва прилика за то биће предстојећи велики војни маневри Русије и Белорусије на НАТО граници, под симболичним називом „Запад 2017“. Уосталом, ко је ових дана гледао наступ кинеског председника Си Ђинпинга на грандиозној војној паради поводом 90. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије – све је видео. Свет улази у период опасних потреса и остаје све мање времена да се сукоб заустави.         

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *