Живот пун могућности

Банка која наметљиво пољопривредницима нуди кредите уз рекламну паролу „Ево руке домаћине“ није дошла у села и засеоке – из којих већина живља бежи – да помогне, већ да отме оно што је остало, а остало је свега сем људи

Бензин ваш, идеја моја. Давно је ову реченицу изговорио Остап Бендер, славни јунак руских писаца Иљифа и Петрова. Остап је постао синоним за сваку врсту преваре, заједно са својих неколико сарадника којима је давао звучне титуле. Командер управљача је било звање возача изнајмљеног аутомобила, док би помоћник који је набављао бензин на пумпама, али без плаћања, био титулиран као командер снабдевања. Све командер до командера. Данас су ове називе задржале само полујавна и полутајна удружења грађана.

Тако ће вас у кафани уместо конобара или келнера услужити менаџер продаје хране и пића. Кошуљу у продавници купујете од саветника продаје. У банкама – од којих се иначе ваља склањати – дочекују вас извршни директори за кредите, пословну сарадњу са грађанством. Изгледа да више не важи ни латинска изрека Nomen est omen! Све се променило, само су две ствари остале исте: преваранти и преварени. Других је много више. На радост првих. Док је оваца – биће и шишања, упозоравали су наши мудри преци.

[restrict]

ЦИРКУС У КНИЋ РЕТКО ЗАЛАЗИ Сетио сам се изреке док сам се у недељу 16. јула враћао са Свете литургије из цркве посвећене Светом пророку Илији, кад поред пута који вијуга уз благу узбрдицу приметих бандере облепљене шареним плакатима. Зачудих се. Нема најављених избора, а циркус у Кнић ретко залази. Да је вашар о Светом Илији и Преображењу то свако зна и нема потребе плакатима га оглашавати.

Приђох бандери, на њој слика неког деде, по свој прилици вршњаци смо, и огроман натпис латиницом: „Ево руке домаћине“, а испод ситним словима пише: За живот на селу препун могућности.

На другом плакату доминира наслов „Доба треће, доба среће“ са сликом насмејане бабе и малог детета. Фотографија бабе је дотерана у фотошопу. Било је још плаката, али на свима уочљив велики наслов Opportunity banka. Извињавам се читаоцима што користим мешавину енглеског и српског језика, али је тако написано. Назив опортунити – на српском могућност – написано је на енглеском, а банка на српском, само латиничним писмом.

Распитах се по Горњој мали и варошици – Кнић иначе нема ниједну банку. Сазнадох да је у питању давање кредита искључиво пензионерима који имају сеоско газдинство. Није битно колика је пензија. Битно је да је подносилац захтева пензионер, власник газдинства; да има мање од 79 година – ово пише огромним словима на плакату – а сасвим ситно, морао сам наочаре да ставим, у моменту отплате последње рате кредита. Банкари су проценили да је просечан живот сеоског пензионера у Србији 79 година.

Одох до пријатеља коме ради интернет и на сајту Агенције за привредне регистре  видех да пише све што треба да пише. Уз истраживачко хаковање, без помоћи руских хакера, нађох неколико, за мене, занимљивих појединости.

 

ПРИПРЕМА ЗА ПРЕВАРУ Прва, банка веома блиско сарађује са УСАИД-ом – агенција коју је основала ЦИА (Драган Филиповић: Антологија невладиног смрада). Друга, задатак банке је и Управљање социјалним перформансама?! Нисам до сад чуо да се нека банка бави оним што је задатак науке и државе, а да не говорим да нико од пензионера у Книћу није умео да растумачи ову језичку формулацију. Класична припрема за превару. Употреби појмове неразумљиве будућим клијентима, односно жртвама преваре.

Наведене чињенице, без осталих банкарских марифетлука, биле би довољне да држава покрене апарат и заштити сељака од евидентних превара које ће уследити и завршити се одузимањем имања. Боље је спречити него лечити, говорили су мудри Срби. Ваља имати на уму следеће: од првог септембра ће важити закон који омогућава странцима куповину земље; већ је именован официр „Фронтекса“ (евроунијатска агенција за мигранте) у Србији. Одмах је добио дипломатски статус. Руси у Нишу то могу само сањати.

Парола банке да даје кредит без обзира на висину пензије – понављам само онима који имају сеоско газдинство – указује да је банци циљ отимање сеоског газдинства и затим продаја истог на лицитацији.

Зато молим све у држави Србији, од владе до власника сеоских газдинстава, нек добро размисле о OPPORTUNITY. Влада има државни апарат и може заштити сељака пензионера. Пензионере, власнике имања, молим да се не залећу. Банка није дошла у села и засеоке – из којих већина живља бежи – да помогне, већ да отме оно што је остало, а остало је свега, верујте ми, сем људи! Нажалост, људи никоме нису потребни, поготову ако су Срби!

Нисам заборавио. НАТО је злочинац. Ми Срби смо жртве! Ви не заборавите Радована Караџића, Ратка Младића, капетана Драгана и остале српске хероје и новомученике.      

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *