Успех математичара и физичара на међународним олимпијадама уз подршку НИС-а

Млади српски физичари и математичари остварили су велике успехе на међународним олимпијадама одржаним у Индонезији и Бразилу.

Пет медаља, од којих једну златну и четири сребрне, освојили су млади физичари из Србије, који су уз подршку компаније НИС учествовали на 48. Међународној олимпијади из физике, одржаној од 16. до 24. јула у граду Јогјакарта у Индонезији.

Најсјајније одличје припало је Душану Ђорђевићу из Математичке гимназије из Београда, док су сребрне медаље освојили Марко Шушњар и Вук Радовић из Математичке гимназије из Београда, и Новак и Богдан Станојевић из Гимназије “Светозар Марковић” из Ниша. Екипу средњошколаца који су представљали Србију на међународном такмичењу из физике водили су професори из Друштва физичара Србије – Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Вељко Јанковић са Института за физику из Земуна. Ово је пета златна медаља и  најбољи резултат који су млади такмичари из Србије остварили на до сада одржаним међународним такмичењима из физике за средњошколце.

Тим ученика из Математичке гимназије из Београда такође је остварио велики успех на 58. Међународној математичкој олимпијади, одржаној од 15. до 23. јула у Рио де Жанеиру у Бразилу. Млади средњошколци из београдске Математичке гимназије освојили су четири сребрне и две бронзане медаље. Сребрне медаље освојили су Марко Медведев, Огњен Тошић, Алекса Милојевић и Павле Мартиновић, а бронзане Јелена Иванчић и Игор Медведев. Ментори и вође тима били су др Бојан Башић и мр Душан Ђукић.

Подршка Међународним олимпијадама из физике и математике део је НИС-овог програма „Енергија знања“ који је усмерен на афирмацију младих и талентованих ученика широм Србије. НИС већ пету годину заредом организује Српске физичке и математичке олимпијаде, а победници са олимпијада потом представљају нашу земљу на међународним такмичењима широм света. На овај начин компанија улаже у будућност,  а самим тим доприноси развоју науке и образовања у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *