Печат недеље

СРЕБРЕНИЦА – ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

Иницијатива младих за људска права која је, како би одала почаст жртвама Сребренице, упалила свеће код фонтане у Андрићевом парку у центру Београда била је приморана да чује и имена Срба убијених на подручју Сребренице током рата у БиХ. Имена српских жртава су преко мегафона читали представници патриотских организација подсећајући да Сребреница није злочин извршен над муслиманским већ пре свега српским живљем у БиХ.
Док је директорка Иницијативе младих за људска права Анита Митић инсистирала у разговору са новинарима на важности одржавања континуитета обележавања сребреничког злочина, неколико улица даље Даница Лазаревић из Сребренице заједно са осталим сродницима убијених Срба подсетила је на убијену браћу и затражила правду за српске жртве. Симо Спасић, из Удружења киднапованих и несталих на Косову и Метохији, рекао је да је прича о Сребреници прича и о српским жртвама.
„Прво су српске мајке плакале, па онда муслиманске. Поштујемо и једне и друге жртве и само тражимо правду, оне (мајке Сребренице) су срећом успеле да добију неку правду, међутим српске мајке, очеви, сестре нису“, рекао је Спасић новинарима.

[restrict]

МАЛА ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА

Хрватска се неће директно укључити у формирање Војске Косова, иако је то недавно изјавио лидер Самоопредељења Аљбин Курти, али се може очекивати успостављање неких веза, објавиле су „Вечерње новости“.
Како сазнаје овај лист, уколико Запад да зелено светло Приштини за трансформацију безбедносних снага у оружане, Загреб ће помоћи најпре у обуци војске.

ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК РАДОВА О СРЕБРЕНИЦИ

Зборник радова „Преиспитивање Сребренице: Зборник радова са научно-стручних скупова о Сребреници 2015. и 2016. године“, у заједничком издању Музеја жртава геноцида у Београду, Представништва Републике Српске у Србији и Фонда стратешке културе из Москве, представљен је у Медија центру у Београду.
Ово репрезентативно издање допринос је, како су истакли учесници, борби за пуну истину о Сребреници: и 1995. и 1992–1995. и 1941–1945, и у домаћем и у међународном контексту.

ПРАВДА ПО АМЕРИКАНЦИМА

Паљење америчке амбасаде у Београду 2008. после можда најмасовнијег митинга „Косово је Србија“, када је више стотина хиљада грађана показало свој револт због проглашења независности Косова, опет се нашло на дневном реду тужилаштва. Наиме, оптужница Вишег јавног тужилаштва против полицијских службеника који су командовали полицијом у време одржавања митинга, прослеђена је Вишем суду у Београду, пренела је агенција „Бета“. Ни у суду нити у тужилаштву новинарима нису открили имена осумњичених пошто оптужница још није потврђена.
У Вишем суду је у току поновљено суђење седморици оптужених за учешће у нередима испред америчке амбасаде, чиме су, како стоји у оптужници, „опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима“.
Мада би у реду са паљењем америчке амбасаде требало да као „опште опасна радња“ стоји и бомбардовање амбасаде Кине у Београду 1999. од стране НАТО-а, ово поређење се, бар по мишљењу Американаца, чини неумесним, те је, очекивано, изостало и процесуирање одговорних за овај злочин.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *