Печат недеље

Да ли је „Фијат“ изнад закона (о штрајку)?

Пословна политика италијанског произвођача аутомобила супротна је овдашњем Закону о штрајку, а српска премијерка тој пословној политици даје предност у односу на наше законодавство

Штрајк запослених у крагујевачкој фабрици „Фијат Крајслер аутомобили Србија“ траје још од 27. јуна, убедљиво разоткривајући и беду у којој живимо и колонијални положај у који нам је држава доведена погрешном политиком ослањања на стране инвестиције.

БЕДА ПРОФИТА Доказ беде састоји се у томе што су се на овако драстичну меру запослени у „Фијату“ одлучили у нади да ће изборити повећање плата од свега 50 евра – 6.000 динара – који су им очигледно очајнички потребни да би себи и својим породицама обезбедили колико-толико пристојнији живот, а он им је сада претворен у пуко преживљавање.

С тим у вези, ето и најевидентнијег међу доказима да страни инвеститори нити могу нити хоће да обезбеде тај пристојни живот грађанима Србије (или било које друге земље). Њихов је једини циљ, наиме, да себи обезбеде што већи профит, а профит ће им бити већи уколико су им трошкови мањи, међу њима и трошкови за плате запосленима. Сваки динар више који дају запосленима биће динар мањег њиховог профита, што значи да је повећање животног стандарда грађана Србије у директној супротности са законима тржишта. А то даље значи да борба за привлачење страних инвеститора заправо представља борбу против раста нашег стандарда; таква је, наиме, сурова природа капитализма.

[restrict]

КРШЕЊЕ ЗАКОНА Али проблем је и дубљи, јер показује да се не налазе само срећни запослени у иностраним компанијама на дебљем крају транснационалног капитализма, већ нам се ту налази и читава држава. А она, не само што доноси законе који су по мери тих компанија, попут Закона о раду и бројних других који наше тржиште рада чине флексибилним омогућавајући лако отпуштање, и не само што нашим (буџетским) новцем мами те компаније да дођу у Србију и да на нашем бедно плаћеном раду додатно увећају свој профит већ исказује и спремност да интерна правила ових компанија претпостави домаћем законодавству. Шта би са правном државом и са правном сигурношћу? Или она не важи за грађане ове земље, него само за стране инвеститоре? Чија је, онда, ово земља?

Ова невесела питања искрсла су управо захваљујући штрајку у некадашњој крагујевачкој „Застави“, прецизније речено, захваљујући позиву премијерке Ане Брнабић штрајкачима да обуставе штрајк како би се онда село за преговарачки сто с послодавцем. Јер, подсетила је, компанија „Фијат“ „широм света не разговара са синдикатима док је штрајк у току“.

Можда је и лепо с њене стране што води рачуна о „Фијатовој“ политици, али однекуд смо уверени да је примарни задатак председнице (или председника) српске владе да брине о поштовању српских закона. А српски Закон у штрајку, у свом члану 6, став 1, недвосмислено каже: „Штрајкачки одбор и представници органа којима је штрајк најављен дужни су да, од дана најаве штрајка и за време штрајка, покушају да споразумно реше настали спор.“

„Фијат“ ову своју законску обавезу очигледно крши одбијајући да седне за преговарачки сто са штрајкачима, и у томе има разумевање председнице српске владе.

ТАЈНИ УГОВОР А да све буде још и горе (по Србију), како је ових дана открила „Политика“, „Фијат“ „за зараде запосленима потроши много мање новца“ – читаву милијарду динара мање – „него што добије из државног буџета на име разних премија, субвенција, дотација и донација… При томе, у складу са Подстицајним планом, ’Фијат’ има право на надокнаду доприноса од републике за све запослене. То, практично, значи да компанија уопште не плаћа порезе и доприносе држави… На све то, држава плаћа обуку запослених у овој компанији… Такође, на рачун српских пореских обвезника фирма плаћа и комуналне услуге, замену крова, отклањање последица загађења животне средине… Прошле године, ова фирма држави није платила ни порез на добит у износу од 17,3 милиона динара, јер је то, такође, део Подстицајног плана“, пише „Политика“, подсећајући и да је „Фијат“ добио државне субвенције од 10.000 евра по новоотвореном радном месту, али и да је потом почео да смањује број запослених, укинувши 604 радна места у последње две године.

И заиста, никакво чудо што је овакав уговор, потписан у време владе Мирка Цветковића, то јест Бориса Тадића, и даље државна тајна. Но, како видимо, и то је само део много ширег проблема који се састоји у континуираном економском и политичком подјармљивању ове земље у корист страних инвеститора…

ПУТИН НА РУСКОЈ СВЕТОЈ ГОРИ

Председник Русије Владимир Путин посетио је Валамски манастир у коме се поклонио моштима преподобних Сергеја и Германа и запалио свећу испред иконе Богородице. Испред храма Путина је дочекао патријарх московски и целе Русије Кирил, који је служио свечану литургију у манастиру.

НЕТАНИЈАХУ ОПТУЖУЈЕ СОРОША

Иако се након реакције Мажихиса, јеврејске организације у Мађарској, и амбасаде Израела, која је протесте у овој земљи против америчког милијардера јеврејско-мађарског порекла Џорџа Сороша назвала „антисемитским“, чинило да је то заправо став званичног Израела, деманти премијера Бењамина Нетанијахуа показао је да је клима у Израелу супротна очекивањима.
Портпарол Министарства спољних послова Израела Имануел Нахшон објавио је објашњење у ком нема критика на рачун Орбана, али се оштро критикује Сорош.
„Израел осуђује сваки израз антисемитизма у свакој земљи и стоји уз јеврејске заједнице свуда у супротстављању мржњи. То је била једина сврха тог саопштења које ни на који начин није имало за циљ да делегитимизује критику Џорџа Сороша, који стално подрива израелску демократски изабрану владу финансирањем организација које клевећу јеврејску државу и теже да јој порекну право да се брани.“

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *