Нови савез(ник) против Брисела

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху у Будимпешти се састао са лидерима Вишеградске групе

Другог дана тродневног дипломатског самита у Мађарској, 19. јула, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху присуствовао је састанку лидера земаља источне и централне Европе (тзв. Вишеградска четворка) у Будимпешти. Том приликом он је политику Брисела назвао „правим безумљем“, због бриселског осуђивања градње јеврејских насеља на окупираној Западној обали и примедаба на сузбијање рада организација цивилног друштва што критикују израелску владу.

БРИСЕЛСКА ЛУДОСТ „Европска унија је једина асоцијација земаља на свету која у свакој области односе с Израелом условљава – политичким условима. То је лудост“, подвукао је Нетанијаху.

Брисел је, да подсетимо, најгласнији био 22. децембра прошле године када је Савет безбедности УН усвојио резолуцију којом захтева окончање изградње 130 јеврејских насеља на заузетој Западној обали и у анектираном Источном Јерусалиму, јер Палестинци управо на тим подручјима (Израел их је освојио пре тачно пола века, 1967. године) по мировном споразуму – треба да оснују своју државу (која би обухватила и појас Газе).

Други напад на Израел из главног града ЕУ догодио се недавно, половином јула, пошто је владајући Ликуд премијера Нетанијахуа парламенту Израела – Кнесету – у службену процедуру послао „Лекс Сорош“. Према том закону – „Било која особа која финансијски донира организацију или непрофитно удружење које делује против државе Израел, у Израелу то више неће моћи да чини“…

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.