Нови савез(ник) против Брисела

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху у Будимпешти се састао са лидерима Вишеградске групе

Другог дана тродневног дипломатског самита у Мађарској, 19. јула, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху присуствовао је састанку лидера земаља источне и централне Европе (тзв. Вишеградска четворка) у Будимпешти. Том приликом он је политику Брисела назвао „правим безумљем“, због бриселског осуђивања градње јеврејских насеља на окупираној Западној обали и примедаба на сузбијање рада организација цивилног друштва што критикују израелску владу.

БРИСЕЛСКА ЛУДОСТ „Европска унија је једина асоцијација земаља на свету која у свакој области односе с Израелом условљава – политичким условима. То је лудост“, подвукао је Нетанијаху.

Брисел је, да подсетимо, најгласнији био 22. децембра прошле године када је Савет безбедности УН усвојио резолуцију којом захтева окончање изградње 130 јеврејских насеља на заузетој Западној обали и у анектираном Источном Јерусалиму, јер Палестинци управо на тим подручјима (Израел их је освојио пре тачно пола века, 1967. године) по мировном споразуму – треба да оснују своју државу (која би обухватила и појас Газе).

Други напад на Израел из главног града ЕУ догодио се недавно, половином јула, пошто је владајући Ликуд премијера Нетанијахуа парламенту Израела – Кнесету – у службену процедуру послао „Лекс Сорош“. Према том закону – „Било која особа која финансијски донира организацију или непрофитно удружење које делује против државе Израел, у Израелу то више неће моћи да чини“…

[restrict]

ОРБАНОВА ПОДРШКА ИЗРАЕЛУ Премијер Виктор Орбан је у име Вишеградске групе, којом у овом тренутку Мађарска председава (у њој су још и Словачка, Чешка и Пољска), позвао Брисел да односе са Јерусалимом што хитније рационализује и да уместо осуђивања отвори врата за сарадњу, јер ако „Европа не сарађује са Израелом она кажњава саму себе, а саморањавања до сада је било много“. Орбан је нагласио да је срећан што је В4 угостила Нетанијахуа ког сматрају „патриотом“ јер су, како је рекао, само патриотске владе успешне, оне које национални интерес стављају на прво место.

„Зато признајемо право Израела на самоодбрану, а исто право тражимо и за себе не попуштајући пред спољним утицајима“, категоричан је Орбан, надајући се да ће све више Европљана почети да схвата да „губи оно за шта се не избори“ и да „то може да научи од Израела“.

Према речима израелског премијера, та земља је бастион европских и западних вредности у срцу веома мрачног места, и једина држава у том региону где су хришћани на сигурном!

„Истина је да безбедност и економска будућност Европе под хитно изискују другачију политику ЕУ према Израелу. Њеним интересима и вишеградским државама највише ће служити сарадња у борби против тероризма и у развијању иновација, две области у којима је Израел најбољи на свету. Примери успешног пословања Израела с Кином, Русијом и Индијом у овој другој области најбоље показују сву апсурдност политичких уцена из Европске уније“, рекао је Нетанијаху, додајући да „Европа треба да одлучи да ли жели да живи и напредује, или да вене и нестане“!

Да је премијер Нетанијаху (већ у првој посети неког израелског дипломате Мађарској после пуне три деценије) успоставио блиске везе с четири ЕУ нације које Израелу и те како могу да помогну у одбрани његових интереса у међународним форумима (уз чију подршку ће за ЕУ знатно теже бити да доноси резолуције које критикују Израел), говори и формирање две заједничке радне групе, за борбу против тероризма, односно унапређење техничко-технолошке сарадње.        

ИЗРАЕЛ ПОДРЖАВА ОРБАНА

Израел је у „рату“ између Виктора Орбана и Џорџа (Ђерђа) Сороша стао на страну – мађарског премијера! Сорошеве оптужбе на рачун Орбана да је „антисемита“ овог пута нису пале на плодно тло. Наиме, НВО које Сорош финансира истакле су да плакати на улицама Будимпеште „евоцирају сећања на нацистичку пропаганду против Јевреја из Другог светског рата када их је из Мађарске у Аушвиц депортовано више од пола милиона“ – иако се Сорош на њима не напада због тога што је Јевреј него зато што је међународни шпекулант који подрива демократски изабране владе новцем зарађеним берзанским манипулацијама с деоницама и ценом злата.

Премда је израелски амбасадор у Будимпешти Јоси Амрани 17. јула у несвакидашњем оштром саопштењу позвао Орбана и његову партију Фидес да уклоне постере постављене широм земље против америчког милијардера, Јеврејина рођеног у Мађарској Сороша, само неколико сати касније из израелског Министарства иностраних послова уследио је хладан туш! У саопштењу је наглашено да је „Сорош легитимна мета критика“, односно да напади на њега нису напади ни на Јевреје, нити на Израел, и да изјава амбасадора Амранија не значи делегитимизовање критика на адресу Сороша, који континуирано поткопава изабрану владу Израела, а организације које плаћа „блате израелску државу и одузимају јој право на самоодбрану“.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *