Леонид Савин – НОВО МРАЧНО ДОБА ЕВРОПЕ

Европљани треба да пробуде сопствену политичку вољу или ће умрети, у смислу европске историје и традиције, упозорава Печатов саговорник – значајни припадник нове руске школе геополитике, те неоевроазијског покрета и блиски сарадник Александра Дугина

Према мишљењу Леонида Савина, ми живимо у време нагле промене (гео)политичких парадигми и вртоглавих измена у односима моћи. Америчка моћ последњих година евидентно слаби, на Западу се јављају нове поделе и трвења. Осим Русије и Кине, рађају се нове силе у успону, потенцијалне империје, што изазива низ нових конфликата и обнавља старе сукобе, од Блиског истока до Балкана. Криза Европске уније, подстакнута мигрантском кризом и тероризмом, означава крај буржоаског мита о просперитету. Све то ствара сасвим јединствену ситуацију у потпуно глобализованом свету, у свету у коме више не постоје јасна правила.

С падом Берлинског зида и нестанком биполарног поретка, наступио је „униполарни тренутак“. Сједињене Америчке Државе су постале неупитни светски хегемон. Тих четврт века обележиле су сталне војне интервенције и агресије, прекрајање граница, свргавања непоћудних режима, у покушају Америке да успостави „нови светски поредак“. Изгледа да се тај покушај суочио са неуспехом и да Вашингтон више нема никакву идеју, концепт или програм, осим изазивања „контролисаног хаоса“ широм планете – хаоса који и сам све теже контролише.

Сасвим прецизно, САД немају идеју ни средства да реализују свој програм за читав свет. У првом реду, америчка империја је преоптерећена. Осим тога, постоје нове силе у успону, попут Кине или обновљене Русије. Појављују се и друге државе које их следе. Политичка трвења између америчких сателита расту, што значи да више нема јасних правила. Такве пукотине пружају добре разлоге за политички ревизионизам. Али ова ситуација је јединствена, јер први пут у потпуно глобализованом свету видимо промену односа снага на нови начин. Постоје различити погледи на овај процес, али, према мом мишљењу, кључ је у нуклеарном наоружању. Подсетимо се да је Кенет Валц пре деценије говорио о нуклеарној мултиполарности. Ова врста узајамног одвраћања представља праг преко којег САД нису прешле. Америка је покушала да интервенише само против ненуклеарних земаља, али држава као што је Русија била је објекат деловања невојним средствима – кроз дипломатију, економију итд. Коначно, САД су пропале у идеолошком смислу. Вашингтон и даље користи „либерализам“ као средство утицаја, али после светске финансијске кризе ова мантра не функционише као раније.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.