Излог књиге

Дмитриј Лихачoв
ПИСМА О ДОБРОМ И ЛЕПОМ
„Службени гласник“, 2017

Писма о добром и лепом Лихачов је написао 1985, кратко пре него што је навршио 80 година. У њима велики научник сабира своје дуго животно искуство и у облику писама упућеним пријатељима, у својеврсном срдачном дијалогу са замишљеним читаоцем, говори на једноставан начин о крупним филозофским, моралним и естетичким питањима свога и сваког времена. Али ту су и ненаметљиви савети и сугестије о „обичним“ свакодневним питањима, рекло би се свима познатим, који су упућени пре свега младим читаоцима. Међутим, и читалац било ког узраста у њима ће пронаћи много тога што ће га подсетити, опоменути, над чим ће се још једном замислити.

Дејан Стојиљковић, Владимир Кецмановић
НЕМАЊИЋИ – У ИМЕ СИНА

„Лагуна“, 2017

Прича о дечаку који је постао ратник, ратнику који је постао државник и државнику који је постао светац. Након година које је провео ратујући и стварајући државу, велики жупан Стефан Немања изборио се коначно за мир. Дошле су године у којима се гради и рађа. Његова држава је ојачала и проширила се. Нема више непријатеља са којима ваља укрстити мачеве. Његови синови су израсли у господаре и добили земље којима ће владати. Али није све онако како се остарели господар надао. Занесен причом тајанственог руског калуђера, његов најмлађи син Растко бежи на Свету Гору да би се замонашио. Немања се не мири с његовом одлуком и шаље потеру. Истовремено, између два старија брата, Вукана и Стефана, рађа се сукоб око тога ко ће наследити оца на трону. Под утиском који је оставио одлазак најмлађег сина у монахе, Немања одлучује да сазове народни сабор на Сретење и тамо саопшти своју одлуку о повлачењу са престола и именовању наследника.
Трећа књига трилогије о Стефану Немањи и трећа у серији књига о најпознатијој српској владарској династији, која долази из пера аутора бестселера Топ је био врео и Константиново раскршће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *