СЦЕНСКА ДОСТИГНУЋА? ВРЛО СКРОМНА!

Крај сезоне – у сусрет културном лету

Да ли виђене тенденције потврђују да ће се представе са малим бројем извођача, најчешће од три до пет, које се у свету обично изводе на специјализованим камерним сценама, ускоро код нас играти на великим сценама водећих театара? Белеф почиње 22. јуна, али – без објављеног програма

Да се ближи крај позоришне сезоне већ је веома приметно, иако смо тек на половини јуна. Једино се у Народном позоришту представе играју свакога дана, док су веома проређени „пуни“ дани на репертоарима појединих београдских театара – све до ових дана могло се видети и закључити да ни овогодишње кишно пролеће није условило да београдска позоришта приказују представе сваке вечери!

ПРИНЦИПИ ГРОТОВСКОГ Као што врло добро знамо, протекле сезоне знатно је опао број премијера на београдским сценама изузев када је у питању Народно позориште. Недостатак средстава је, наводно, главни разлог. Позоришта која финансира Град Београд ранијих година била су дотирана за плате свим запосленима, као и посебним средствима за продукцију одређеног броја премијера. Протекле сезоне, као што је то било и претходне, дотираним позориштима из градског буџета потпуно су изостала средства за нове представе. Једноставно, позоришта су препуштена да их сама добаве. Како је немогућно доћи до тих средстава продајом улазница, чак и ако би се повећао број гостовања изван Београда, позоришта се на различите начине довијају. Најчешће је то придобијање спонзора нових репертоарских пројеката. Дабоме да се ни на тај начин не могу покрити сви трошкови, па смо ове сезоне могли запазити ванредну скромност у сценографским решењима појединих (малобројних) премијера. Могло би се рећи да су готово сва наша позоришта усвојила естетске принципе Гротовског о тзв. сиромашном позоришту. Међутим, како се премијере протекле сезоне једва могу набројати на прсте једне руке, дошли смо у ситуацију да су нам дотирана позоришта још скупља, будући да глумци и остало особље добијају редовне личне дохотке а да при томе, осим извођења редовних представа, не раде на припремама нових пројеката, што у нормалним приликама мора чинити свако репертоарско позориште. С друге стране, београдски позоришни живот, који је ранијих година био богат и атрактиван не само за Београђане него и за све посетиоце главнога града који се интересују за позоришне догађаје, протекле сезоне био је у знаку извођења старих, добро познатих представа.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.