Печат недеље

Холандска Сребреница

Зашто је љута Мунира Субашић и да ли ће четири и по милиона евра умирити савест холандских војника

Апелациони суд у Холандији пресудио је овог уторка да је и Холандија крива за злочин у Сребреници, због тога што холандски војници из састава УН нису спасили 300 Бошњака који су у њиховој бази покушали да пронађу уточиште. Тиме су они, како је саопштио председавајући судија Гепке Дулек, „лишени шансе да преживе“, али холандска одговорност није стопроцентна већ износи – некако је утврдио суд – око 30 процената.
Ова одлука холандског суда изнервирала је председницу Удружења „Мајке енклава Сребреница и Жепа“ Муниру Субашић, која је за Н1 изјавила: „Ово је данас срамна пресуда. Сву одговорност су пребацили на Србе и рекли су да су они починили геноцид и да ништа нису могли учинити. Ипак, ми смо мајке побједнице, нису се могли опрати, 30 посто су одговорни, то ће бити забиљежено, бит ће забиљежено да су их мајке тужиле и нека нас носе на души… Ми им нећемо халалити, нећемо им опростити. Молит ћемо драгог Алаха да их казни. Данас су се право и правда у Ден Хагу осрамотили. Данас су показали да, зато што смо ми муслимани, нисмо могли доћи до истине и правде.“
О правди за Србе, нарочито оне које су убијени око Сребренице док је тај градић био „демилитаризована“ зона под заштитом УН-а, наравно, нико и не говори, али су зато и холандски војници из Сребренице најавили да ће за себе потражити правду за коју мисле да им припада, наравно, у износу израженом у чврстој валути.
Истог дана када је донета пресуда која је разбеснела Муниру Субашић, наиме, из Холандије је стигла и вест да 206 припадника некадашњег холандског батаљона у Сребреници подноси заједничку тужбу против Холандије зато што су послати у мисију која је касније окарактерисана као „немогућа“ (а нико од њих није Том Круз).
Овакав опис холандског задатка у Сребеници, иначе, изнела је пре годину дана холандска министарка одбране Џенин Хенис-Плашерт, објашњавајући да су војници тамо упућени „без адекватне припреме, без одговарајућих средстава, са мало информација, како би заштитили мир који више не постоји. То је била нереална мисија, у немогућим околностима“.
Због свега тога, зато што војници „и даље осећају последице у сваком сегменту свог живота“ јер су већ 20 година „на лошем гласу“, зато што је „њихова људска и војна репутација много претрпела, јер су напуштени од сопствене владе“, како је рекао њихов адвокат Михаел Руперти, холандски војници одлучили су да туже своју државу. Одштета која ће им умирити савест: четири и по милиона евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *