Ненад Антонијевић – Страдање Срба на Косову је црна рупа наше историографије

Доктор историјских наука Ненад Антонијевић у разговору за „Печат“ баца ново светло на тему која је била вишедеценијски табу на овим просторима – страдање Срба на Косову и Метохији током Другог светског рата

Иако беспрекидно присутни у јавности као важан политички проблем и средишњи локус српског националног идентитета, Косово и Метохија у многим аспектима – са становишта историографије и других друштвених наука – представљају недовољно испитано подручје. Наш саговорник Ненад Антонијевић, доктор историјских наука који ради у Музеју жртава геноцида у Београду, суочио се с тим проблемом приликом истраживања за своју докторску дисертацију посвећену жртвама ратних злочина на КиМ током Другог светског рата.

Пре него што са др Антонијевићем разјаснимо и осветлимо нека важна дешавања везана за историју Срба на Косову и Метохији током Другог светског рата, подсећамо читаоце да је претходних година објављено неколико важних историографских дела која се баве овим подручјем, Милоша Јагодића и Славенка Терзића на пример. Више истраживачких радова посвећено је историји Старе Србије у оквирима прве југословенске државе. Можемо рећи да је истраживачки рад нашег саговорника наставак овог тренда.

Какво је стање српске историјске науке о Косову и Метохији?

Страдања Срба крајем 19. и почетком 20. века одлично су обрађена у две монографије професора Милоша Јагодића – Српско-албански односи у Косовском вилајету и Нови крајеви Србије (1912–1915). Специфичан начин обрађивања теме Косова и Метохије је монографија професора Радоша Љушића објављена у два тома о Истоку, насељу у Метохији, која на истраживачки утемељен начин говори о животу и страдању Срба на једном мањем делу територије Метохије у дужем временском интервалу (Хроника подгорског села Исток). Међуратни период обрадили су српски историчари Владан Јовановић и Божица Славковић.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

Наставак

у следећем броју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.