ИЗЛОГ КЊИГЕ

Ендру Пајпер

УНИШТЕЊЕ

„Evrobook“, Београд, 2017

Докторка Лили Доминик је психијатријски вештак у Кирбију, водећем њујоршком Центру за судску психијатрију, где процењује ментално стање неких најопаснијих преступника погођених психозом. Њен најновији пацијент необично је сугестиван – човек без имена, оптужен за чудовишан наоко ничим мотивисан напад, чије су тврдње, иако крајње неуверљиве, уздрмале докторку Доминик.

„Пацијент са бројем“ тврди да има више од двеста година, као и да је лично надахнуо Мери Шели, Роберта Луиса Стивенсона и Брама Стокера, ауторе три чувена романа из 19. века, који су поставили темеље чудовишног у машти савременог човека…

Како би открила истину о свом пацијенту, смрти своје мајке и самој себи, докторка Доминик отиснуће се на путовање које ће довести у питање њену каријеру, душевно здравље, а на крају и сам живот.

Игнасио Рамоне

ФИДЕЛ КАСТРО – МОЈ ЖИВОТ: БИОГРАФИЈА У ДВА ГЛАСА

„Evro Book“, Београд, 2017

На основу више од сто сати разговора, аутор је забележио узбудљиву биографију Фидела Кастра, једног од последњих великих државника и истинских револуционара, човека који је више од педесет година водио своју земљу и народ у немогућим условима сурових санкција.

У најдетаљнијем и најцеловитијем интервјуу који је дао пред крај живота, Кастро је говорио о свом пореклу и школовању, о почетним неуспесима Револуције, пријатељству са Че Геваром и коначној победи над диктатором Батистом; о кубанском виђењу догађаја у Заливу свиња, о својим односима с десеторицом америчких председника, од Ајзенхауера до Џорџа Буша. Ево неких фрагмената тог разговора: „Освети нема места у срцу револуционара“; „Пре извесног времена, кад смо разговарали, упитао сам Вас како мислите да избегнете проширење ефеката либералне глобализације на Кубу, а Ви сте ми одговорили: ’Стрпљиво ћемо чекати да глобализација пропадне!’“

Милош Латиновић

ЧЕТИРИ ЛУДИЛА

„Вулкан издаваштво“, Београд, 2017

Ово је прича о уметничким озарењима, али и животним усудима. Уметност је велика позорница на којој се крећу јунаци који улоге не бирају него их добијају. Изгубљени у сопственим постојањима, они допуштају сновима да их воде верујући да једино тако могу открити сопствени идентитет. Милош Латиновић осветљава судбине уметника који су обележили различите епохе, оставивши неизбрисиви траг у историји, преплиће њихове стваралачке страсти, велике уметничке тријумфе и мале људске поразе, приказујући живот у свим болно искреним појединостима – како на позоришној сцени, тако и ван ње.

Родолф Арчибалд Рајс

РАТНИ ДОПИСИ ИЗ СРБИЈЕ 1914–1918

„Службени гласник“, Београд, 2017

У својих стотину и петнаест новинских чланака – ратних дописа из Србије 1914–1918, објављених у швајцарском дневном листу „Лозанска газета“, научник светског гласа и неутрални сведок Родолф Арчибалд Рајс разоткрива империјалну политику, ратну пропаганду, тешке злочине, лажи и лицемерје Аустроугарске, Немачке, Бугарске и њихових савезника током Великог рата.

Рајсови ратни извештаји фасцинирају, колико саосећањем са жртвама и несрећом „мале демократске земље Србије“, ухваћене у вртлог светског рата, толико и дубином његовог познавања и разумевања међународних политичких прилика, односа и интереса и великих сила и малих земаља, у тој (не)славној другој деценији XX века. Фасцинирају, најзад, и Рајсовим чојством и његовом храброшћу да то изрекне свима, јасно и гласно, по сопственој савести.

КУЛТУРНО БЛАГО СРБИЈЕ У 1.000 СЛИКА

„Вулкан издаваштво“, Београд, 2017

Сведочанства о остацима материјалне културе на простору данашње Србије, од првих друштава до модерног доба, приказана су кроз више од 1.000 артефаката, из пера 22 одабрана стручњака и око 200 сарадника и консултаната.

Ова јединствена енциклопедија представља богату ризницу фигурина, оруђа, оружја, накита, одеће, религијских и уметничких предмета, који сведоче о сплету различитих култура и цивилизација што су оставиле трага на овом тлу, обликујући свест, менталитет, културу, обичаје и традицију нас данас. Ако је памћење душа света, онда је дух овог простора, у свим својим манифестацијама, оживљен и сачуван на страницама ове књиге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *