Бенелукс против Вишеграда

Одбијање Вишеградске групе да учествује у програму релокације избеглица које су већ стигле у Европску унију била је главна међу темама о којима су разговарали премијери вишеградске четворке и земаља Бенелукса

Премијерима земаља Бенелукса на самиту са колегама из Вишеградске групе, 19. јуна у Варшави, објашњен је (у жестокој размени аргумената) „проблем“ који са избеглицама имају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а који у Белгији, Холандији и Луксембургу, како су истакли њихови шефови влада, не могу да схвате.

КРАЈ УНИЈЕ „Солидарност у ЕУ не може бити ни флексибилна, ни произвољна. Ако улазимо у игру где свако дефинише шта је она, имаћемо 27 формулација солидарности. А то је крај Уније,“ најкритичнији према Вишеградској четворки током самита био је премијер Луксембурга Ксавије Бетел.

Одбијање Вишеградске групе да учествује у програму релокације избеглица које су већ стигле у Европску унију, због чега је Европска комисија 14. јуна покренула прекршајни поступак против три члана те групе (изузев Словачке), била је главна међу седам тема о којима су пет дана касније у пољској престоници разговарали премијери седам држава.

„Није истина да Пољска одбија солидарност. Али нећемо подржавати погрешну миграциону политику Брисела! Констатовали смо да ће боље ефекте донети ангажовање у програмима хуманитарне помоћи. Уз то, у оквиру солидарности послали смо наше службе на спољашње границе ЕУ у Грчку, Бугарску и Мађарску,“ истакла је пољска премијерка Беата Шидло, оштро критикујући ЕК што је покренула прекршајни поступак само против Пољске, Чешке и Мађарске, иако своје обавезе из националних квота не испуњава чак 18 од 27 чланица Уније, које су од задатог броја примиле свега неколико, или неколико десетина избеглица.

Премијер Холандије Марк Руте био је става да ЕУ мора имати јединствену миграциону политику, алудирајући у дискусији на чврст став Будимпеште о очувању националног идентитета као првог фактора у, како истиче Мађарска, наметнутом „пресељењу народа“. Руте је подвукао да источноевропске чланице Уније што пре морају да схвате да на првом месту није етнички фактор већ – геополитички, а на другом привредни… Тек после њих долазе остали.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.