Бенелукс против Вишеграда

Одбијање Вишеградске групе да учествује у програму релокације избеглица које су већ стигле у Европску унију била је главна међу темама о којима су разговарали премијери вишеградске четворке и земаља Бенелукса

Премијерима земаља Бенелукса на самиту са колегама из Вишеградске групе, 19. јуна у Варшави, објашњен је (у жестокој размени аргумената) „проблем“ који са избеглицама имају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а који у Белгији, Холандији и Луксембургу, како су истакли њихови шефови влада, не могу да схвате.

КРАЈ УНИЈЕ „Солидарност у ЕУ не може бити ни флексибилна, ни произвољна. Ако улазимо у игру где свако дефинише шта је она, имаћемо 27 формулација солидарности. А то је крај Уније,“ најкритичнији према Вишеградској четворки током самита био је премијер Луксембурга Ксавије Бетел.

Одбијање Вишеградске групе да учествује у програму релокације избеглица које су већ стигле у Европску унију, због чега је Европска комисија 14. јуна покренула прекршајни поступак против три члана те групе (изузев Словачке), била је главна међу седам тема о којима су пет дана касније у пољској престоници разговарали премијери седам држава.

„Није истина да Пољска одбија солидарност. Али нећемо подржавати погрешну миграциону политику Брисела! Констатовали смо да ће боље ефекте донети ангажовање у програмима хуманитарне помоћи. Уз то, у оквиру солидарности послали смо наше службе на спољашње границе ЕУ у Грчку, Бугарску и Мађарску,“ истакла је пољска премијерка Беата Шидло, оштро критикујући ЕК што је покренула прекршајни поступак само против Пољске, Чешке и Мађарске, иако своје обавезе из националних квота не испуњава чак 18 од 27 чланица Уније, које су од задатог броја примиле свега неколико, или неколико десетина избеглица.

Премијер Холандије Марк Руте био је става да ЕУ мора имати јединствену миграциону политику, алудирајући у дискусији на чврст став Будимпеште о очувању националног идентитета као првог фактора у, како истиче Мађарска, наметнутом „пресељењу народа“. Руте је подвукао да источноевропске чланице Уније што пре морају да схвате да на првом месту није етнички фактор већ – геополитички, а на другом привредни… Тек после њих долазе остали.

[restrict]

МАЂАРСКИ ПРИОРИТЕТИ Мађарски премијер Виктор Орбан упозорио је да је, за разлику од запада Европе, у земљама Вишеградске групе (нај)важнији национални идентитет.

„Ко познаје историју тих држава, савршено ће разумети. Привреда јесте важна, геополитика такође, али ништа није важније од идентитета нације, а миграција ’удара’ у њено срце. Ни по коју цену нећемо градити (нити прихватати) миграциону политику Брисела, а да ми Мађари у њој више не будемо то што смо. До краја ћемо бранити оно што јесмо,“ рекао је премијер Орбан, подвлачећи да је врло скептичан у погледу формирања јединствене европске миграционе политике.

Премијери „седморице“ договорили су на варшавском самиту да се спољашње границе Европске уније морају бранити и одбранити, да избеглице и мигранте треба у што ранијој фази одвојити једне од других, а треба склопити и уговоре (споразуме) са свим државама одакле потичу мигранти, као и са транзитним земљама кроз које пролазе. Поред тога, треба формирати и заједничку ЕУ листу безбедних трећих земаља, као и сигурних земаља порекла.

На крају скупа Мађарска је од Пољске свечано преузела председавање групом В-4, а њен премијер Виктор Орбан у експозеу годишњег председавања његове државе овом организацијом у првој реченици присутнима је спочитао: „Да земље Вишеградске четворке нису јединствено наступиле, данас би и даље стотине хиљада миграната без ограничења хрлило у Европу, угрожавајући безбедни живот народа на континенту.“ Орбан је истакао да ће још брже развијати велики потенцијал за продубљивањем унутрашњег тржишта овог дела централне Европе (који се, по њему, најбрже развија од свих региона на континенту). Бориће се за владавину права, против протекционизма и „хране друге класе“ за источну Европу, а радиће и на даљем јачању компетенција националних парламената унијских чланица и влада ЕУ држава, што заправо значи његов још жешћи наставак борбе на слабљењу Европске комисије.      

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *