СТО ДАНА ТРАМПА

У политиколошким студијама утврђено је да баш у првих стотину дана власти председници успостављају темеље за спровођење своје политичке агенде. Њихов политички капитал тада је највећи, а Конгрес често расположен за сарадњу. Како је Трамп то искористио?

Овако је то изгледало у бројевима: током првих сто дана председничког мандата Доналд Трамп је „испалио“ више од 500 објава на Твитеру. Од тога су око две трећине типичне председничке објаве о текућим збивањима, политички коментари и расправе, у педесетак њих се жали на медије, а у нешто више од 20 износи натегнуте политичке теорије на граници конспирологије. Одржао је девет конференција за новинаре, четири већа митинга, до сада није посетио ниједну страну земљу, али је зато угостио 16 страних лидера. Међу њима египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија, јапанског премијера Шинза Абеа и кинеског лидера Си Ђинпинга. Потписао је 29 законских предлога и донео 78 извршних мера. Посетио је девет савезних држава, а током тридесет дана је боравио у неком од својих имања, често играјући партију голфа.

Пресек после првих сто дана је поприлично усиљена мера – ова временска дистанца не мора да значи ништа у односу на четворогодишњи мандат. „Сто дана“ је постао политички релевантан период од када је Наполеон умакао са Елбе, а у америчкој политици медијски је атрактиван од првог председничког мандата Френклина Делана Рузвелта. Рузвелт је на самом почетку искористио снажан набој свог политичког кредибилитета да донесе низ мера која су установиле „Њу дил“, серију друштвених и економских реформи осмишљених за избављење САД из тешке економске кризе. Медијску пажњу привлачили су занимљиви, динамични рокови, што је умео да искористи и као политичко средство. Од Рузвелта ниједан председник није имао тако бурну законодавну иницијативу у првих сто дана.

Трампу за сада није прошла једна велика законодавна иницијатива – опозив Обамакера. Марк Тизен у колумни за Вашингтон пост, уз благонаклон поглед на Трампових првих сто дана, бележи и да се баш уочи ове прекретнице у Белој кући грозничаво трагало за неким законским пројектом који може да прође – реч је о поновном покушају да се опозове Обамакер или чак да се представи Трампов реформски пакет пореског система који, како тврде упућени, још увек није заокружен. Очигледно је да оваква журба може да направи више штете него користи.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.