СТАТИСТИКА НИЈЕ „МИШЉЕЊЕ“

СПЕКТАКУЛАРНИ ТРИЈУМФ У СОРОШ РЕЖИЈИ

„Марш против зидова“, одлично организовани масовни улични спектакл, био је заиста и велико изненађење, с обзиром на то да је италијанска левица овога пута први пут успела да окупи све своје симпатизере, па чак и директне жртве нових глобалних времена – незапослену сиротињу, осиромашене пензионере и млади прекаријат који у данашњој Италији преживљава од данас до сутра

Према подацима ИСТАТ-а (Италијански институт за статистику) у 2016. се преко уходане мреже кријумчара са либијских обала у сицилијанским лукама искрцало око 200.000 миграната. Нажалост, прогнозе за 2017. још су алармантније јер је само у прва четири месеца пристигло 44.000 нових избеглица. Или 33 посто више него у истом периоду прошле године, за разлику од осталих ЕУ земаља, које су, судећи по подацима, очигледно одустале од саосећајности са „жртвама рата – забележен је драстичан пад прилива нових миграната од чак 84 одсто.

У Италију стижу углавном мушкарци, муслимани из Западне Африке, Бангладеша и Пакистана где се тренутно не воде ратови, тако да већина не испуњава ни минималне услове за добијање политичког азила. Прихватни центри су пред колапсом и упркос бројним италијанским апелима да и остале чланице ЕУ поштују бриселски договор о мигрантским квотама, већина земаља је после почетног ентузијазма и лошег искуства са интеграцијом „нових становника“ почела да блиндира границе и полицијским кордонима, а често чак и војском, растерује нове мигранте и без милости депортује све за које је утврђено да нису жртве ратног вихора већ само гладна сиротиња жељна бољег живота.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.