САТЕРИВАЊЕ ИРАНА УЗА ЗИД

Дестинације које је нови амерички председник Доналд Трамп изабрао за своја прва путовања у иностранство, Саудијску Арабију и Израел, као и споразум о продаји оружја Ријаду у вредности од 300 милијарди долара, и његова беспрекорно непријатељска реторика спрам Ирана јасно говоре како ће изгледати политика Вашингтона у најнестабилнијем делу света и какву катастрофу то може изазвати

Млади папа, којег у истоименој серији глуми Џад Ло, највећи проблем модерног света види у томе што је друштво почело да „грех назива врлином“. У том смислу данас Доналд Трамп у Ријаду, у Саудијској Арабији, леглу исламског екстремизма који је изродио тероризам до сада незабележених размера, изјављује да је у ствари Иран терористички центар. „Од Либана и Ирака, до Јемена, Иран финансира, наоружава и обучава терористе, милиције и друге екстремистичке групе које сеју разарање и хаос широм региона. Већ деценијама Иран подгрева ватре секташког сукоба и тероризма“, изјавио је Трамп.

Истина је да Иран подржава и наоружава либански Хезболах и да је у прошлости то био случај са Хамасом, али је врло спорно могу ли се ове две организације, које је Трамп апострофирао у свом говору, дефинисати као „терористичке“, посебно када се говори о Хезболаху. Оне нису укључене у међународни тероризам и не узимају за мете цивилне грађане западних земаља. С друге стране, најзначајније терористичке организације на Блиском истоку, али и другде у свету, јесу Ал Каида и Исламска држава, којима је Трамп посветио велику пажњу у свом говору. Иран не подржава ниједну од њих и свакако им не даје „уточиште, финансијску залеђину, нити друштвени углед“. Напротив, Иран је вишедеценијски непријатељ Ал Каиде са чијим припадницима и талибанима се хронично сукобљавао у пограничном појасу са Авганистаном током деведесетих година прошлог века због њиховог прогањања шиита у овој земљи. С Исламском државом је у сукобу од првог дана њеног настанка, још док Американци за њу нису марили и док су је још, како сведоче објављене дипломатске и обавештајне белешке, сматрали вредним савезником у борби против крволочног Асадовог режима у Сирији.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *