Проглашени млади хероји Србије

На свечаности у Новом Саду проглашени су победници другог по реду националног конкурса „Youth Heroes“ који је покренула EXIT Фондација у сарадњи са компанијом НИС, чиме је Србија добила нову генерацију младих хероја. Циљ конкурса је да се успешни млади људи представе јавности и промовишу, како би постали инспирација, понос  и узор за генерације које долазе.

Конкурс је расписан почетком ове године, а стручни жири је изабрао 17 најбољих кандидата из целе Србије, који су награђени за своја остварења у укупно четири области: образовање/наука, предузетништво/креативна индустрија, друштвени активизам и култура/уметност. Највише победника изабрано је у области образовања и науке, међу којима су и средњошколци и студенти.

Пројекат „Youth Heroes“ је подржан путем НИС-овог програма „Заједници заједно“, са циљем да унапреди, допринесе и пружи подршку младима у Србији. Ово је друга година заредом да су НИС и EXIT објавили конкурс за младе хероје чији основни циљ је промоција успешних младих људи.

У оквиру свечаности поводом доделе награда младим херојима одржана је и панел дискусија под називом „ Херој се рађа или постаје?“  на којој су учествовали  Милан Распоповић, бивши директор Математичке гимназије, Снежана Лакићевић испред компаније НИС, као и добитници признања Михаило Мартиновић, Валерија Спасојевић, Ана Вртачник и Никола Ранковић.

Добитници награда:

Прво место у области образовање и наука у категорији средњошколаца и дипломаца  освојио је Михајло Спорић, вишеструки златни олимпијац и државни првак у области физике и астрономије. Друго место освојила је Марта Аврамовић која је осмислила помагало за слепе и слабовиде, док је трећа награда додељена  Тијани Станић, студенткињи молекуларне биологије на Јејлу.

Међу дипломцима и студентима победник у области образовања и науке је Михаило Мартиновић, двоструки доктор наука, астрономије и астрофизике. Друго место заузео је Ђорђе Ђурица,  који је својим истраживањима поспешио електронско пословање, а трећа награда отишла је у руке Ивану Залетелу, младoм асистенту на Медицинском факултету.

Из области друштвеног активизма, прву награду добио је Јован Милић, који својим залагањем помаже младим људима који живе у лошим условима. Другу награду освојио је  Милан Срдић, особа са инвалидитетом који друге на свом примеру учи да је важно не одустајати, док је трећу награду добила Јелена Огњановић, дипломирана историчарка уметности чија је мисија да уметност приближи свима.

Валерија Спасојевић победница је конкурса „Youth Heroes“ у категорији предузетништва и креативних индустрија. Она је добитница признања за креирање паметног одела за астронауте, који јој је доделила НАСА. Огњен Влашкалин освојио је друго место, јер његова платформа  „Outimagine“, омогућава  младим иноваторима из региона да пласирају своје изуме и идеје на глобално тржиште. Јована Леа Симић је хероина која је од традиционалног џема направила српски бренд, док је Лазар Јовановић осмислио наводњавање биљака на даљину  преко СМС поруке и на тај начин постао херој модерне српске пољопривреде.

Прву награду у области културе и уметности освојила је млада сликарка Ана Вртачник, друго место у овој категорији припало је Душану Чегањцу, светском шампиону на хармоници, док је Ана Крстајић, млада композиторка и будућа студенткиња престижног музичког колеџа Беркли, освојила трећу награду.

Специјално признање освојио је Никола Ранковић, тринаестогодишњи Београђанин и најмлађи музичар и хуманиста који је издао рокенрол албум на ком се налазе песме чији је аутор и извођач.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *