Патријарх Иринеј одликовао Александра Дјукова и Кирила Кравченка орденом Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски Иринеј одликовао је ордeном Светог Саве другог реда за допринос развоју руско-српских односа и очување традиције и културе Александра Дјукова, генералног директора компаније „Гаспром њефт“ и Кирила Кравченка, члана Одбора директора НИС-а и заменика генералног директора „Гаспром њефтa“ за управљање иностраним активама  компаније. У име Александра Дјукова, ореден је примио Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС.

Ово највише одликовање Српске православне цркве уручено је данас у Храму Светог Саве у Београду, у оквиру церемоније почетка постављања мозаика на главној куполи храма. Планирано је да радови на унутрашњој декорацији целе централне куполе храма буду завршени до краја године, а мозаик чију израду финансира „Гаспром њефт“ у износу од четири милиона евра, биће постављен на 1.230 квадратних метара куполе. Мозаик од специјалног стакла и камена који представља композицију Вазнесења Господњег, израђен је у специјалној уметничкој радионици у Москви, а уметничким радовима је руководио Николај Мухин, академик и члан президијума Руске академије уметности, народни уметник Русије.

 „Храм Светог Саве је симбол пријатељства српског и руског народа. Поносан сам на то што данас у виду мозаика за главну куполу Храма видимо још један конкретан резултат наше подршке да се сачува културно и историјско наслеђе српског народа. После осам година колико сам провео у Србији, Орден Светог Саве којим сам одликован за мене има посебан значај и још дубље ме повезује са Србијом“, изјавио је Кирил Кравченко.

Додатна информација:

Поставши власник већинског удела у компанији НИС, „Гаспром њефт“ је постао не само водећи страни инвеститор у Србији, већ и највећи социјални инвеститор. У оквиру програма подршке хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије , компанија „Гаспром њефт“ је осим ослокавања куполе Храма Светог Саве помогла  и обнову „Руског некропоља“ у Београду, као и бројне културне пројекте попут фестивала Бољшој Емира Кустурице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *