Александар Вучић преузео дужност председника Србије

Александар Вучић положио је данас заклетву у националном парламенту, чиме му је почео петогодишњи мандат председника Србије.

Заклетву је положио на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу:

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохији као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Вучић је за председника изабран у првом кругу избора 2. априла са освојених око 56 одсто гласова, односно подршком више од два милиона бирача.

Пре тога, Вучић се на уласку у здање Дома Народне скупштине Вучића обратио грађанима који су га дочекали како би му дали подршку и честитали на ступању на нову дужност.

Вучића и сада већ бившег председника Србије Томислава Николића дочекала је председница парламента Маја Гојковић.

Свечаном полагању заклетве присуствовали су бивши председници Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, чланови Владе Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, и јавног и културног живота Србије…

Након полагања заклетве Вучић се обратио посланицима и гостима и поручио да ће му мир и стабилност бити срж политичког деловања.

Председник Србије Александар Вучић, на почетку је обраћања у скупштини, а након полагања заклетве, рекао да не може да нађе речи и објасни и наду и страх које га обузимају, јер преузима дужност председника Србије .

„Знам да су ми за то да будем председник потребна дела, а да ће коначни суд бити изречен кад будем напуштао ову дужност, али желим да захвалим свим претходним председницима, посебно Томиславу Николићу, јер је имао храбрости да подржи једино исправне али тешке мере владе”, рекао је Вучић.

Немам више шта да дохватим на том небу, приметио је, објашњавајући да је све у политици остварио и био, али и поручио да нам у даљој будућности заједништво мора бити најважније, те да нема резултата без међусобног поштовања.

Раније је Скупштина Србије констатовала је данас оставку председника Владе Србије Александра Вучића због преласка на дужност председника Србије.

Тиме је и престао мандат Влади Србије рекла је председница парламента Маја Гојковић.

Вучић је заклетву положио држећи десну руку на Уставу Србије, који му је дала председница Уставног суда Весна Илић Прелић.

Полагањем заклетве почиње да тече његов петогодишњи мандат. 

Обраћању није присуствовао део опозиционих посланика, а неки нису ни дошли на седницу.

Уз извођење нумере „Востани Србијо” завршена је свечана церемонија инаугурације председника Републике Александра Вучића.

Честитке новом председнику први је упутио бивши председник Томислав Николић, који се са Вучићем загрлио и изљубио.

Након тога, Вучићу су честитали српски патријарх Иринеј, а затим и председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка РС Жељка Цвијановић, као и министри у Влади Србије, и остале званице.

Вучић од Скупштине до Андрићевог венца „у пратњи” грађана

Председника Републике Александра Вучића, након што је положио заклетву у Народној скупштини, дочекали су грађани који су се од преподневних часова окупљали како би му честитали нову дужност.

Вучић  је прошетао, разговарао и поздрављао се са грађанима, и кроз шпалир гардиста ВС и младих у народним ношњама.

Испред здања на Андрићевом венцу интонирана је химна Србије, начелник генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић предао му је рапорт, и извршио је смотру, а затим га је дочекао Томислав Николић који му је предао дужност шефа државе.

Примопредаја дужности на Андрићевом венцу

Председнику Републике Србије Александру Вучићу дужност је предао досадашњи шеф државе Томислав Николић на свечаности у згради на Андрићевом венцу.

У свечаној сали зграде Председника, Николић је Вучићу предао стандарту, коју је Вучић пољубио, и печат, симболе председника Републике.

Стандарта је посебна застава квадратног облика са белим рубом и ромбоидима у црвеној и плавој боји и грбом у средини, која означава присуство председника, а поред председника Републике, може је користити и председник Народне Скупштине.

Поред заставе, Николић је Вучићу предао и печат председника Републике који се ставља на акте које потписује председник.

Николић је Вучића дочекао испред зграде Председника Републике, након што је Вучић положио заклетву у парламенту.

Након тога нови и бивши председник отишли су на састанак. 

Вучић „положио заклетву” пред грађанима испред парламента

Штитићу мир, стабилност и будућност Србије, радићу и борићу се за вашу децу као за своју, поручио је данас Александар Вучић грађанима окупљеним испред националног парламента, где ће положити заклетву и преузети дужност председника Србије.

„Не гледајте уназад, већ унапред, у земљу своје деце, а не у земљу својих дедова”, рекао је Вучић који је на председничким изборима 2. априла однео убедљиву победу од око 56 одсто гласова.

„Поносан сам на све резултате које смо заједно постигли, на сваки километар пута, на стотине мостова које смо изградили, на хиљаде радних места које смо отворили. И још много посла је пред нама, што морамо заједно да урадимо”, рекао је Вучић.

Вучић је грађанима поручио да не гледају уназад, већ унапред, у земљу своје деце, а не у земљу својих дедова.

„Поносан сам на све резултате које смо заједно постигли, на сваки километар пута, на стотине мостова које смо изградили, на хиљаде радних места које смо отворили. И још много посла је пред нама, што морамо заједно да урадимо”, рекао је Вучић.

„Лао це је рекао да љубав коју вам неко пружа, даје вам снагу, а храброст вам улива љубав коју ви према некоме или нечему осећате. Ја сам веома храбар човек јер много волим вас и највише на свету волим Србију”, рекао је Вучић.

Хвала вам за љубав и подршку, за гласове које сте нам дали, поручио је Вучић и подсетио да смо земљу подигли с колена, а да ћемо дан за даном осећати бољитак.

„Живећете боље, не гледајте у земљу дедова него у земљу своје деце”, поручио је и додао да је поносан на све резултате који су у претходном периоду постигнути,

Одлазећи да полози заклетву Вучић је поручио:

„Увек ми се некуд жури, ви то знате и зато – здраво, одох ја да радим. Живела Србија и бескрајно хвала за овако величанствен дочек”.

Грађани су га и дочекали и испратили аплаузом и повицима подршке.

Скуп подршке Вучићу испред парламента

Испред Дома Народне скупштине данас пре подне одржан је скуп подршке новом председнику Србије Александру Вучићу, док је у националном парламенту Вучић полагао заклетву и тиме ступио на дужност.

Грађани су испред репрезентативног здања Дома Народне скупштине носили заставе Србије, те велики транспарент „Београд је за Вучића”.

Њима се по доласку у скупштину Вучић обратио и поручио да ће штитити и чувати Србију, мир, стабилност, и борити се за њихову децу као за своју.

Они су потом могли да прате и обраћање Вучића посредстгвом видео-бима.

Такође у преподневним сатима мања група грађана окупила се на позив Протеста против диктатуре, али им није било омогућено да дођу до парламента, јер скуп нису пријавили те су се задржали једно време на Трху Николе Пашића и на Теразијама.

У међувремену дошло је до инцидента у пролазу испод Хотела Москва и „гурања” учесника протеста са групом младића, која им је блокирала излаз.

Читав догађај је трајао 15-ак минута, а реаговала је полиција која је разрешила ситуацију, те је и пролаз одблокиран. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *