СУСРЕТ ДИВОВА НА ФЛОРИДИ

Пише Милош Милојевић

Дводневни америчко-кинески самит остаје у сенци ракетног напада на Сирију иако је, према различитим извештајима, реч о трезвеном пробијању дипломатског леда између предводника две моћне државе које је превазишло очекивања (мада нису ни била нарочито висока)

Тешко да пише у неком бонтону нешто попут: не нападајте суверене државе док вечерате с кинеским председником. Не би било згорег да се укључи слично здраворазумско упутство, уз наду да ће – макар преко Твитера – допрети до америчког председника Доналда Трампа.
Трамп је, наиме, у часовима пред први сусрет с кинеским председником Си Ђинпингом издао наређење да се ракетира сиријска ваздухопловна база. Док су председници завршавали оброк, „томахавци“ су летели с лансирних платформи у источном Средоземљу ка својим метама. Убрзо су се појавили коментари који су указивали да је Трамп, по свој прилици, планирао овакав потез како би оставио утисак на кинеског председника. Било како било, дводневни америчко-кинески самит остаје у сенци овог догађаја иако је, према различитим извештајима, реч о трезвеном пробијању дипломатског леда између предводника две моћне државе које је превазишло очекивања (мада нису ни била нарочито висока).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.