Печат недеље

Избори и резултати

Упркос најављеној могућности да бисмо могли да се нађемо у ситуацији без преседана, Републичка изборна комисија (РИК) ипак је 20. априла усвојила Извештај о коначним резултатима избора за председника Србије, утврђујући тиме да је за председника Србије изабран њен актуелни премијер Александар Вучић.
Представници дела опозиције гласали су, као што су и најављивали, против усвајања Извештаја „јер је целокупни амбијент у којем су (избори) одржани споран“ – то их, додуше, није спречило да на изборима, упркос таквом амбијенту, учествују, очекујући да ће остварити много бољи резултат – али није им успело да сакупе већину у РИК-у која би спречила усвајање Извештаја и тиме утврђивање коначног резултата избора, одржаних 2. априла, препустила суду.
Упркос примедби да избори на Косову и Метохији нису спроведени у складу с одлуком Уставног суда Србије, представници Српске радикалне странке гласали су за усвајање Извештаја јер, како је објаснила чланица РИК-а из СРС-а Жељка Радета, ова странка „увек чини супротно ономе што налаже амерички амбасадор. Никада нисмо на страни Скота. Он тражи да се Извештај не усвоји, а ми ћемо, супротно Скотовим налозима, гласати за резултате“.
У сваком случају, сада је и званично потврђено да је на председничким изборима победио Александар Вучић, са освојених 2.012.788 гласова (55,08 одсто). На другом месту по броју гласова је Саша Јанковић са 597.728 гласова (16,36 одсто), трећи је Лука Максимовић, познатији као Бели Прелетачевић, са 344.498 гласова (9,43 одсто), следе Вук Јеремић (206.676 гласова, 5,66 одсто), Војислав Шешељ (163.802 гласа, 4,48 одсто), Бошко Обрадовић (83.523 гласа, 2,29 одсто)…
На изборима је укупно гласало 3.654.014 бирача, односно 54,34 одсто.
А три недеље после председничких, у Зајечару, Косјерићу, Врбасу, Ковину и Оџацима одржани су локални избори, редовни у Ковину и Косјерићу и ванредни у остала три места.
У Оџацима, Врбасу и Ковину победила је Српска напредна странка (55,5 одсто у Оџацима, испред СПС-а који је освојио 17,8 одсто; 42,5 одсто у Врбасу са СПС-ом на другом месту са 21,65 одсто и са Покретом социјалиста који је изашао самостално и освојио чак 9,59 одсто гласова; у Ковину СНС је освојио 43,27 одсто, СПС 14,1, Јединствена Србија 12,35 одсто).
С друге стране, непријатно изненађење за највећу партију власти представљали су резултати у Зајечару и, донекле, у Косјерићу. У Зајечару највише гласова (преко 32 одсто) освојила је „Група грађана – Бошко Ничић – Покрет за Крајину“, два процента више од листе која је у свом називу носила име Александра Вучића, добар резултат остварила је и коалиција ДС-а, СДС-а, ЛДП-а и Нове странке (17 одсто), а у локалну скупштину ушла је још и коалиција СПС-а и ЈС-а са освојених девет и по одсто гласова.
У Косјерићу коалиција СНС–СПС–ПУПС–СДПС (Расима Љајића) освојила је 32 одсто гласова, за њом је коалиција око ДС-а са 17,14 одсто, „За здраву Србију – Милан Стаматовић“ 11,67 одсто, ДСС 9,67 одсто, Српска народна партија 7,87 одсто, Нова Србија 7,76 одсто, и Покрет социјалиста 6,97 одсто, док „Двери“ и Српска радикална странка нису успели да пређу цензус.
Резултате избора у Зајечару и Косјерићу, који су привукли нарочиту пажњу због неуспеха владајућих партија (на републичком нивоу) да освоје већину, треба схватити, пре свега, као локалне особености и резултат лошег рада тамошњих функционера СНС-а и његових партнера, будући да је на минулим председничким изборима Александар Вучић, као кандидат власти, прошао много боље, освојивши 51,38 одсто гласова у Зајечару, односно 47,98 одсто у Косјерићу.

АПСУРД У УН

Саудијска Арабија изабрана је за чланицу Комисије УН о статусу жена (CSW), што су осудиле бројне организације за људска права, међу којима и УН воч који надгледа рад светске организације, наводећи како је саудијска политика према женама довела до неравноправности полова. „Изабрати Саудијску Арабију да штити права жена је као поставити пиромана за шефа ватрогасаца. То је апсурдно“, рекао је Хилел Нојер, шеф УН воча. Свака жена у Саудијској Арабији „мора имати мушког чувара који доноси све кључне одлуке у њено име, контролишујући живот жене од њеног рођења до смрти. Саудијска Арабија је такође забранила женама да возе“, додао је. У Краљевству је прошлог месеца први пут у историји одржан састанак „женског већа“, али њему је присуствовало само 13 мушкараца и ниједна жена. Саудијску Арабију је у ово тело изабрало Економско и социјално веће УН-а, односно њених 45 чланица, тајним гласањем. Поред Саудијске Арабије, у наредне четири године у Комисији ће од азијских земаља бити и Ирак, Јужна Кореја и Туркменистан. Ово није први пут да избор Саудијске Арабије у неко тело УН изазива оштре критике и представља у најмању руку апсурд. Октобра 2016. године Саудијска Арабија је изабрана за чланицу Савета УН за људска права упркос томе што је управо ова земља чувена по тешком и систематском кршењу људских права.

ИСЛАМСКА ДРЖАВА СЕ ИЗВИЊАВА ИЗРАЕЛУ

Тел Авив је толико „неутралан“ у сиријском сукобу да су се чак и терористи Исламске државе најмање једном „извинили“ Израелу због случајног напада на његове војнике на окупираној Голанској висоравни, рекао је бивши израелски министар одбране Моше Јалон. Говорећи о ширем оквиру израелске политике „неутралности“ у Сирији, Јалон је случајно признао да Израел има отворене канале комуникације с једном од најозлоглашенијих и најкрволочнијих терористичких организација у читавој светској историји. Како преноси Тајмс ов Израел, када је затражено да објасни ову контроверзну изјаву, Јалон је одбио да коментарише, што су учиниле и израелске оружане снаге. По израелским законима, свака комуникација с терористима је забрањена. Јалон је био министар одбране од 2013. до подношења оставке маја 2016. Док Израел званично тврди да је у сукобу у Сирији „неутралан“, Тел Авив је у више наврата до сада нападао јединице регуларне сиријске војске како би наводно спречио допремање оружја либанској организацији Хезболах, која се заједно са Асадовим режимом бори против терориста у Сирији, а коју Израел сматра терористичком.

ИРАН СПРЕМАН ДА СЕ ПРИДРУЖИ ШОС-у

Русија снажно подржава придруживање Ирана Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), пошто сада више не постоје препреке због санкција Савета безбедности УН, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на састанку министара спољних послова ШОС-а у Астани. „Надамо се да ће током јунског самита у Астани шефови држава и влада наших држава моћи да разговарају о могућности покретања процедуре за примање Ирана у чланство у пуном капацитету“, рекао је Лавров. Овај политички, економски и војни савез основали су 2001. у Шангају Русија, Кина, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан. Пакистан и Индија би требало да постану пуноправне чланице током јунског самита. Иран тренутно има статус посматрача, а званични захтев за пријем поднео је још 2008, али је он до сада био блокиран због УН санкција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *