Ослобођен Рамуш Харадинај

Суд у Колмару донео је одлуку о ослобађању лидера Алијансе за будућност Косова. Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за његово изручење, наводи се у саопштењу Апелационог суда у Колмару.

Додаје се да француски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.  Харадинај је одлуком суда ослобођен и у року од 24 сата може да се врати на Косово. 
Суд међутим није саопштио образложење своје одлуке због чега није сагласан са изручењем Харадинаја, односно који услови из Европске конвенције о екстрадицији нису испуњени.  На одлуку суда Србија више нема права жалбе. Влада Србије ће одржати посебну седницу поводом ослобађања Харадинаја.  Бивши вођа ОВК Рамуш Харадинај изјавио је након ослобађајуће пресуде да је то “победа Албанаца” и да је он слободан човек да се врати кући. 

Харадинај, некадашњи вођа ОВК, данас лидер Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.  Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.  Харадинај је недељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено му је да напушта територију Француске. 

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.  Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби. 

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Један коментар

  1. Mladen Popović

    Poštovani učesnici teme,

    Odlaskom de Gola ne primećuje se u spoljnoj politici Francuske da Francuska drži svoj samostalni kurs, već liči na apsolutno podaništvo Francuske prema grupaciji EU-e. Ta grupacija se koristi za ostvarivanje imperijalističkih interesa najjačih njenih članica, što je Francuska iskoristila na primeru Libije.

    Imperijalističke ideje Francuske u doba de Gola su padale na njegov obraz, nije bilo skrivanja iza “demokratskih” ideja Evrope.
    Marie Le Pen- francuska Jovanka Orleanka ima bar desnu stranu tog obraza – Da li će izdržati pritisak vladajuće EU, kao što je Jovanka(Da li je Jovanka i srpsko ime?) izdržala silu Engleske? Ne verujem da će se ponoviti Tramp.

    Neki delovi programa Marie Le Pen imaju slabosti, ali Le Pen ostavljai utisak na birače da je, po ideji, “potomak” Jovanke Orleanke , Francuske iz Velikog rata i Francuske iz doba de Gola.

    Zna se kome je naklonjena sadašnja elita na vlasti u Francuskoj;.
    očigledno blagonaklono oslobađanje Haradinaja je razumljivo jer se u Makedoniji, nakon dva dana, branila zajednička politička ideja EU, NATO, SAD. i Albanaca, a moralne vrednosti zajedničke političke podrške ne bi bile tako dobre uz sliku o isporuci Ramuša Srbiji.
    Čini se da Francuska nije želela da izloži opasnosti ni zajedniški stav o Makedoniji, ni Ramuša Haradinaja.

    Kada će se videti ljubav Francuske prema Srbiji? Kao i svugde i uvek: ljubav zavisi od ljudi na vlasti i od naroda.

    Na Božijoj pravdi dobro zdravlje,
    dipl. maš. inž. Mladen Popović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *