Масовније осигурање снижава премију

„Током 2016. године исплаћено је 27.000.000 динара одштете осигураницима „Дунав осигурања“ у Колубарском округу, а у последњих пет година исплаћено је 88.700.000 динара одштета на овом подручју“, рекла је директорка филијале „Дунав осигурања“ у Ваљеву Светлана Томић на едукативној радионици која је одржана  у Пољопривредној школи у Ваљеву.

            Она је истакла да је важно препознати потенцијал пољопривреде која је најважнија грана наше националне економије, те да ова грана привреде као фабрика под ведрим небом треба да буде осигурана.

            „Обично се сматра да је осигурање трошак, а не потреба за економском сигурношћу, будући да пољопривредни произвођачи улажу у нешто што поред тржишних ризика носи и ризик од природних непогода“, објашњава Томићева.

            Она је додала да је једна од битних погодности то што Министарство пољопривреде свим регистрованим пољопривредним газдинствима која су у текућој години закључила и исплатила премију осигурања у целости одобрава субвенцију од 40 одсто.

            „То практично значи да уколико, на пример, произвођач шљива осигура 10 тона овог воћа, премија осигурања износи 12.747 динара, а уз субвенције Министарства од 40 одсто произвођаче ће то коштати 7.400 динара“, рекла је Томићева.

            Она је истакла да се пет одсто премије плаћа приликом закључивања полисе, а остатак након бербе.

            „Велики проблем је што је свега пет одсто пољопривредних површина у Колубарском округу осигурано. Уколико би се осигурање омасовило, то би значило и снижење премија“, нагласила је Томићева.

            Она је казала да највећи проблем није висина премија, која је приступачна, већ свест пољопривредника који осигурање не перципирају као заштиту свог улагања.

            Директор Пољопривредне школе у Ваљеву Милан М. Гајић рекао је да је Пољопривредна школа која се састоји од школе, Дома ученика, пољопривредног земљишта од 60 хектара са више од 400 животиња, великог броја садница и објеката, у потпуности осигурана.

            „Ми смо током свог постојања највише радили са ‘Дунав осигурањем’, као компанијом која је стабилна и која штету јако брзо надокнађује“, рекао је Гајић.

            Он је подсетио да је школа претпрошле године претрпела стопроцентну штету на 15.000 садница које су страдале приликом града и да би био катастрофалан губитак да нису били осигурани.

            „Саветујем све који се баве пољопривредном производњом да осигурају своје усеве и имовину, јер су ризици на нашем подручју јако велики“, закључује Гајић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *