ДОБРИ ДОНАЛД ПРОТИВ ЛОШЕГ ДОНАЛДА

Пише Бојан Билбија

После ракетног удара САД на Сирију није најважније питање ко је употребио хемијско оружје него да ли ће председник Доналд Трамп своју ојачану позицију искористити за договор или сукоб са Русијом

Седамдесет осмог дана свог председниковања коначно је постало свима јасно: Доналд Трамп није агент Кремља! ФБИ може да обустави своје мере, ЦИА да одахне, а НСА слободно да настави шпијунирање планете без страха да ће негде пресрести тајне мејлове и телефонске позиве између новог председника САД и његовог руског колеге Владимира Путина. Ноћу 6. априла Доналд је заспао као лош момак, а ујутру се пробудио као добар. Трансформацију је верификовао и „Си-Ен-Ен“, глобална телевизијска станица увек на страни добрих момака. Аплаузи, рефлектори, камере, све као у Холивуду, уследили су после испаљивања 59 ракета „томахавк“ са америчких бродова у Средоземљу на војну авио-базу Шајрат под контролом сиријског председника Башара Асада. Погинуло је десеторо цивила и уништено неколико старих авиона, али је Трамп коначно постао наш. Односно њихов. А када уведе санкције Москви због подршке Сирији, биће спреман и за Нобела. Тако ће стати раме уз раме с Бараком Обамом. Признање Трампу за успешно започет „први рат“ одали су и до јуче заклети противници, сенатори Џон Мекејн и Линдзи Грејем. Чудо једно, како је у америчкој политици танка граница између „bad guy“ и „good guy“…

[restrict]

МОЋ „ТАЈНИХ ПОДАТАКА” Разлог за ракетирање и понашање потпуно супротно од најављеног у предизборној кампањи – јесу фотографије. У Савету безбедности УН представила их је америчка амбасадорка Ники Хејли и на њима се могу видети неке од 80 жртава хемијског оружја – вероватно гаса сарина – у сиријском граду Хан Шејхун, укључујући и децу. Узалудни су били позиви Русије да треба спровести истрагу и утврдити ко је одговоран за активирање опасног оружја, а не оптуживати одмах Асада. Важно је било сведочење активиста „Сиријске опсерваторије за људска права“ са седиштем у Лондону, који су са 3.500 километара раздаљине одмах препознали да су то Асадове хемијске бомбе. После чега су се на Асада сручиле америчке ракете. Од 59 испаљених до циља је долетело тачно 23 пројектила…

Руси су блокирали у СБ УН доношење још једне антисиријске резолуције, захтевајући спровођење објективне међународне истраге. Томе у прилог говори и чињеница да је већ 48 сати након америчког ракетирања база Шајрат нормално радила, Асадови авиони су узлетали и слетали. Да је тамо било хемијског оружја, и да су га Американци уништили „томахавцима“, тешко да би се сиријски војници шетали пистом без заштитне опреме. О томе говори и званични представник руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков: „Једини начин за добијање и представљање целом свету било каквих објективних доказа о наводном присуству у Шајрату отровних супстанци јесте упућивање на лице места мисије професионалних експерата“, истакао је генерал.

Али Американци су закључке о Асадовој кривици извели из „тајних података“. Вашингтон често доноси спорне одлуке под утиском тајних извештаја који не смеју да буду обелодањени – како се не би разоткрио њихов извор. Зато Америци, чак и када под ракетама гину људи, треба веровати на реч. Треба веровати шифрованим извештајима и када оптужују Путина да је врбовао Трампа, што је био разлог за бесомучну антируску кампању током читаве године, где је опет без доказа, али на основу „топ сикрет“ извештаја, нанета огромна штета Русији. Сада је јасно да су сви ови „извештаји“ били истинити – нема сумње да је Путин наредио Трампу да бомбардује авио-базу Шајрат где су, осим сиријских, боравили и руски војници и официри.

 

АНТРАКС, САРИН, ПРАШАК ЗА ВЕШ…. Москва је оптужбе Беле куће и Пентагона о наводној Асадовој употреби сарина већ упоредила са чувеном епруветом пуном белог праха, коју је 2003. у Савету безбедности демонстрирао Колин Пауел. Тадашњи државни секретар, пред запрепашћеним дипломатама, упозорио је да у руци држи антракс кога су наводно пуна тајна склоништа Садама Хусеина. Прах су, како је рекао, откриле америчке специјалне службе, али никакве детаље није могао да изнесе у јавност, због тајности. Није храбри генерал у седиште светске организације дошао у скафандеру какав користе професионалци када раде са биолошким оружјем, и није му задрхтала рука док је показивао епрувету с антраксом – као да је у питању прашак за веш.

Када је зли Садам свргнут и када у Ираку није пронађен ни грам антракса, било је већ касно. После су многи правдали Колина Пауела, речима да је то била корисна лаж јер је тако уклоњен диктатор који је мучио милионе људи. То што у Ираку сада царују анархија и Исламска држава, а патње становништва су устостручене, или није било предвиђено у извештајима ЦИА, или је и то остало под ознаком „строго поверљиво“ – како се не би откривао извор. Москва тврди да је и сада лажно образложење за ракетирање Асада, а које је преточено у пројекат резолуције западних земаља. „Ваши представници доносе у СБ УН документ који је у потпуности фалсификован, у потпуности заснован на фејк информацијама. Просто Колин Пауел број два. Стидећете се потом због деловања ваших власти у СБ УН, зато зауставите ваше представнике“, обратила се западној јавности директорка Департмана за информисање руског МИП-а Марија Захарова.

Руски експерти уверени су да иза хемијског напада не стоји Асад. Они сматрају да су непосредни починиоци исламски терористи, ради дискредитовања и уклањања са власти сиријског председника. Ако би западна верзија била тачна, онда је Асад најглупљи председник на свету и потпуно је необјашњиво како је успео толико дуго да влада и да се пуних шест година одржи у рату против најмоћнијих сила. У тренуцима када његова армија побеђује на свим фронтовима, а терористи беже, и само десетак дана након што је сам Трамп изјавио да свргавање Асада није на дневном реду Америке – сиријски председник изненада чини најглупљи могући потез. Без икаквог војног резона, свирепо убија жене и децу, док све снимају камере западних телевизија. Одједном се, од фактора мира, претвара у касапина – каквим су га увек сматрали припадници оружане опозиције и поједини амерички сенатори.

А све је можда било и другачије, ако пођемо од претпоставке да Асад није најглупљи председник на свету. Можда су, на пример, терористи навели Асада да бомбардује циљ у Хан Шејхуну, где се, рецимо, налазио њихов локални штаб. И да су, можда, баш они сакрили тамо буриће с отровом. Па кад бомбе падну, а гас се распрши по целом граду, то изгледа као последица дејства сиријске авијације. Осим тога, Асад је у периоду од 2013. до 2016. године ликвидирао све залихе хемијског оружја, под надзором УН. А терористи, наравно, нису – иако се поуздано зна да су га примењивали пре неколико месеци у Алепу, и сасвим недавно у Мосулу.

РУСИЈА СЕ БРАНИ У СИРИЈИ После свега једино је извесно да ова криза баца још већу сенку на руско-америчке односе. Ових дана су се чуле и нетачне тврдње да Русија и Сирија имају некакав споразум о савезништву, по коме је Москва обавезна да брани Асада од спољне агресије. То једноставно није тачно, али Кремљ чини огромне напоре да целовитост и суверенитет Сирије буду очувани. С друге стране, Русија је сада одбацила и вашингтонски меморандум из 2016. о спречавању инцидената на небу над Сиријом, што отвара могућност да буду обаране не само евентуалне нове ракете које би полетеле према Дамаску већ и авиони. Одлучност Москве да пресече инвазију на Сирију боље је не тестирати, јер би резултат могао да буде поражавајући по нападаче.

И то не првенствено због Асада већ зато што се Русија данас брани у Сирији. Ако терористички „калифат“ завлада овом кључном блискоисточном земљом, он ће своје активности веома брзо преместити на Кавказ и у Средњу Азију. Тада ће гинути на хиљаде Руса како би заштитили своје границе, а хаос у Евроазији биће потпун. У свему томе добро је што Трамп више није агент Кремља, јер се сада и њему развезују руке да учини нешто више и заустави тоталну дестабилизацију. Ако су 59 испаљених ракета цена поправљања његовог тешког унутрашњополитичког положаја и отварања нових дипломатских перспектива с Русијом, онда нека му буде. Али ако је то био само први плотун глобалног сукоба – онда нека нам Бог буде у помоћи.           

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *