ВЕРА У БОЉЕ СУТРА

РУСКО ДРУШТВО У УСЛОВИМА КРИЗЕ

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Институт за социологију Руске академије наука представио је студију друштвених тенденција и ставова руског становништва о многобројним питањима – од економије, социјалне сфере и психолошке климе у држави, до нивоа поверења у власт, односа према политичким институцијама, положају Русије у свету и њеним стратешким циљевима у 21. веку

Године 2014. почела је криза, а становници Русије још нису начисто да ли је она прошла или стижу нове невоље. Наиме, истраживање јавног мњења је показало да више од половине Руса (56 одсто) описује ситуацију у земљу као напету, кризну, сложену, али их је за три процента мање него 2011, када је 59 одсто грађана тако мислило. Истовремено, забележено је повећање позитивног размишљања, јер трећина становника сматра да је у држави нормално, мирно. Другим речима, Руси су се прилагодили новим економским реалностима и према мишљењу јавности „криза је почела да губи своју оштрину“. Наравно, број „катастрофиста“ (којима су животне околности црне) остаје непромењен током последње деценије (око 10 одсто), док их је било највише у периоду 2008–2009. године – 14 посто.

Истраживање се бавило и моралном климом у друштву – становници не виде позитиван помак у међунационалним односима, у развоју демократије и социјалној сфери. Једини бољитак уочавају у борби против тероризма. Интересантне су оцене испитаника о борби с корупцијом: у октобру 2016. оцене су позитивне, али у петогодишњем барометру овај напредак бледи.

Што се тиче морала, 2011. године становници Русије су у 52 одсто случајева сматрали да се погоршао, 2014. тако је мислило 38, а 2016. 53 одсто испитаника.

Када је у питању блиска будућност (2017), Руси нису претерани оптимисти, иако се број песимиста у односу на 2015. годину смањио за 11 одсто – сад их је 40 процената.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.