Право време за право осигурање производње вредних домаћина

Компанија „Дунав осигурање“, у сарадњи са удружењем новинара за пољопривреду „Agropress“, и 2017. године наставља с реализацијом едукативних радионица под називом „Предузетнице у агробизнису“. Прва интерактивна радионица у новом циклусу ове седмице одржана је у Кузмину, у Срему, пред педесетак мештана, пољопривредних произвођача и носилаца пољопривредних газдинстава. Представници Главне филијале Срем Компаније „Дунав осигурање“ презентовали су понуду Компаније у области осигурања пољопривреде – усева, плодова и стоке, као и осигурање имовине.

„Са жељом да будемо прави партнери пољопривредницима и носиоцима пољопривредних газдинстава, настојали смо да приликом формирања понуде узмемо у обзир специфичности различитих делатности“, рекла је на почетку излагања Милка Драговић, презентер понуде „Дунав осигурања“.

 „Пољопривреда је индустрија под ведрим небом. Колико год труда, знања и воље уложили у производњу, пољопривредни произвођачи могу остати без очекиваних производа и добити услед само једног града, поплаве или олује. Као лидер на тржишту осигурања и једина домаћа осигуравајућа кућа, с тржишним учешћем у осигурању усева и плодова од 47 одсто, чврсто смо решени да наставимо да пружамо адекватну заштиту нашим пољопривредним произвођачима. Када говоримо о осигурању биљне производње, у овом крају узгајају се ратарске културе пшеница, соја и посебно кукуруз, који је на њивама и најзаступљенији и који се највише осигурава. Ако пољопривредник осигурава усеве преко уговарача, што је у већини случајева задруга, на осигурану суму од 128.000 динара, премија износи 1.500 динара, док за индивидуално осигурање премија износи 2.400 динара.

Кад је реч о осигурању животиња, а у Срему се посебно гаје свиње товљеници на осигурану суму од 19.000 динара по грлу преко уговарача премија стаје 600 динара, док индивидуално кошта 900 динара. Код приплодних крмача, дужина трајања осигурања може бити 12 месеци. Преко уговарача, осигурање износи 4.000 динара, док је појединачно 5.500 динара по приплодној крмачи.“

По речима госпође Милке Драговић, држава већ неколико година преко ресорног министарства субвенционише осигурање биљне и животињске производње са 40 процената осигуравајуће премије. Слично чине и поједине општине, што представља додатну погодност за пољопривредне произвођаче. Иако је напредак и даље симболичан, ова мера, несумњиво, даје добре резултате и има подршку и осигураника и осигуравача. Осим наведеног, када је реч о осигурању животиња, „Дунав осигурање“ је потписник Уговора с Министарством пољопривреде и заштите животне средине у вези са спровођењем Правилника о условима и начину остваривања права на кредитну подршку. Тим уговором Министарство се обавезало да плати 100 процената премије за осигурање животиња које су предмет кредита.

„Нашим клијентима, пољопривредним произвођачима, носиоцима пољопривредних газдинстава и предузетницима пре свега можемо обећати брзу и ефикасну накнаду штете у сваком моменту, као и до сада“, закључила је Милка Драговић из Компаније „Дунав осигурања“.

Да је време олаког предвиђања пољопривредне производње одавно прошло, упозорио је др Горан Бегавац, руководилац одељења за кукуруз компаније „НС семе“, који, поред осталог, истиче: „У протеклих пет година имали смо једну екстремно сушну 2012. и једну екстремно кишну 2014. годину, што речито говори о клими која постаје сурова, тежа и непредвидива. Самим тим, важно је претпоставити евентуалне штете и гледати како да се оне предупреде.“

Драган Тривановић

У атару Кузмина се налази и 50 хектара винограда породичне фирме Драгана Тривановића. Како производе посебне сорте белог италијанског ризлинга, франковку, сиви пино, а од црних сорти ширу, мерло и аберне совињон, производња је скупа и свака временска неприлика може бити кобна. Размишљајући како да смањи ризике, господин Тривановић и људи из његовог предузећа су се осигурали, и то код Компаније „Дунав осигурање“, с којом имају одличну пословну сарадњу и све причињене штете на време се накнађују.

Момчило Трајковић из истог места једноставно каже да осигурава сву своју пољопривредну производњу и ратарство и сточарство.

„Осигурање је веома битно јер мирније спавам. Свашта се дешава и када си осигуран, онда је много лакше и безбедније“, истиче Трајковић.             

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *