ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Александар Грушко највероватнији наследник Чуркина
Стални представник Русије при НАТО Александар Грушко главни је кандидат за амбасадора своје земље у Уједињеним нацијама. „Кандидатура Грушка је заиста једна од главних“, рекао је државној агенцији „РИА Новости“ извор у Парламенту Руске Федерације. Агенција ТАСС је пренела изјаву Дмитрија Пескова, портпарола Владимира Путина, да кандидатура за сталног представника Русије у УН „још није утврђена“. Вршилац дужности сталног представника Русије на Ист Риверу је Чуркинов заменик Пјотр Иљичов. Грушко је рођен 1955. у Москви, а од 2005. до 2012. био је заменик министра иностраних послова Русије. Од тада је стални представник своје земље при НАТО.

Жртве НДХ тужиле Хрватску
Хрватска је, пошто јој је уручена групна тужба за накнаду штете коју су Срби, Роми и Јевреји претрпели током Другога светског рата у усташком режиму НДХ, реаговала изјавом да она није њена правна наследница. Јер, како је изјавило Министарство спољних послова Хрватске, у њеном Уставу дефинисано је да је Хрватска земља која се ослања на ЗАВНОХ, а не на НДХ. Неговање фашистичке традиције и србомржња највидљивија у нестанку Срба у Хрватској ваљда су тек ствар кућног васпитања.
Накнада се односи и на материјалну штету везану за одузету имовину, и на нематеријалну штету коју су претрпеле жртве усташких логора. Ово није прва тужба подигнута против Хрватске. Тужбу за повраћај украденог усташког блага Амерички суд Северне Каролине одбио је 2012. с образложењем да данашња Хрватска није правна наследница НДХ.

СНП и Јединствена Русија настављају сарадњу
Делегација Српске народне партије на челу са председником Ненадом Поповићем и делегација Кримског регионалног одељења Јединствене Русије предвођена председником Владимиром Константиновим састале су се данас у Симферопољу и договориле се о продубљивању међупартијске сарадње. Владимир Константинов је уједно и председник парламента Републике Крим. На састанку је констатовано да две партије остварују висок ниво сарадње у области организационог деловања, обуке кадрова, социјалне и економске политике, међународних односа и других сфера од заједничког интереса за ове две странке. Шефови делегација исказали су спремност да у будућности у још већој мери раде на унапређењу односа две партије, а све у циљу даљег развоја билатералне сарадње Србије и Русије и подизања квалитета живота њихових грађана.

Ђурић: Поништити одлуку Приштине
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохије Марко Ђурић предложио је да Влада на првој следећој седници поништи одлуку владе у Приштини којом се сва непокретна имовина на Косову региструје на име тзв. Републике Косово као власника те имовине.
„Предложићемо да Влада на првој следећој седници поништи противправну, противуставну и противзакониту одлуку привремених институција самоуправе у Приштини и сепаратистичког вођства, као што је то учињено у случају Трепче“, рекао је Ђурић, објашњавајући да ће на тај начин бити спречено наступање правних и свих других штетних последица по људе и имовину на Косову.
Одлуку да се сва покретна и непокретна имовина на Косову регистрована на име СФРЈ, Србије и АП Косово региструје на име тзв. Републике Косово потписао је премијер Косова Иса Мустафа.

Елиминисање Фијона
Француско тужилаштво покренуло је званичну судску истрагу против конзервативног председничког кандидата Франсоа Фијона због навода да је супрузи и деци дао лажна радна места у парламенту. Након прелиминарне истраге која је започета 25. јануара, канцеларија тужиоца је одлучила да настави истрагу у случају који обухвата и кривично дело проневере јавних фондова. Фијон је признао да је запослио супругу и децу, али тврди да је реч о стварним пословима и радним местима. До избијања афере Фијон је важио за главног фаворита на председничким изборима, кандидата који би у првом кругу освојио нешто мање гласова од председнице Националног фронта Марин ле Пен, али који би у другом кругу био убедљив победник. По избијању афере његова популарност је значајно опала и на друго место је избио Емануел Макрон. Хајка се води и против Ле Пенове којој је укинут посланички имунитет у Европском парламенту због оптужби суда у француском граду Нантеру да је објављујући фотографије о бруталности Исламске државе починила кривично дело пропагирања тероризма које повлачи затворску казну до три године и новчану казну у износу до 75.000 евра.

Надница за геноцид
Сједињене Државе званично су затражиле од Камбоџе да исплати ратни дуг у висини од 500 милиона долара настао у време када су амерички бомбардери Б-52 сејали смрт у овој азијској земљи. Током две стотине ноћи само у 1973. години амерички авиони избацили су над Камбоџом 257.456 тона експлозива, отприлике половину од онога што је бачено на Јапан за време Другог светског рата. Званична мета бомбардовања биле су линије снабдевања северновијетнамских снага, такозвана „Хо Ши Минова стаза“, али су пилоти летели толико високо да нису могли да разликују своје циљеве од камбоџанских села. Према подацима стручњака за истраживање геноцида, на које се позива аустралијски дневник Сиднеј морнинг хералд, у овом бомбардовању убијено је 500.000 камбоџанских цивила, међу којима је много деце, а више стотина њих је изгубило своје домове и било приморано на избеглиштво. Амбасадор САД у Пном Пену Вилијам Хајд оценио је да одбијање Камбоџе да исплати своја дуговања ову земљу сврстава у ред са Суданом, Сомалијом и Зимбабвеом. „Камбоџа ми не делује као земља која би требало да буде у дуговима… широм града подижу се зграде, пристижу страна улагања, државни приходи убрзано расту“, рекао је он, а преноси Камбоџа дејли. Хајд је додао да „није у интересу Камбоџе да гледа у прошлост, него да размишља како да реши овај проблем, јер је то важно за будућност земље“.

Александар Захарченко

Прилепин: Јесте ли снимили? Пали!
Линија разграничења са украјинском армијом добија статус привремене државне границе, а прелаз преко ње биће дозвољен само на пунктовима са обавезним регистровањем свих улазака/излазака које ће контролисати Министарство безбедности ДНР, најавио је председник Доњецке Републике Александар Захарченко и рекао да ДНР прекида све везе с Украјином с којом ратује.
„Истина је да смо Украјини продавали угаљ – да би наши људи примали плате – али се Кијев одлучио да нас држи у економској и саобраћајној блокади. И ми уводимо блокаду Украјине.“
Председник ДНР упозорио је председника Украјине Петра Порошенка: „Ако украјинска армија не престане да гранатира територију Донбаса – бићемо присиљени да предузмемо контрамере и започнемо активна ратна дејства. Ако не будете поштовали прекид ватре – наредићу нашим снагама да га такође не поштују. Ако нећете да престанете милом – мораћете силом.“
Након тога појавио се и видео на коме писац Захар Прилепин, заменик командира батаљона армије ДНР, са симболом мира изговара: „Сви писци света одувек су били за мир: Шекспир, Шендерович, Данте, Андреј Макаревич, сви. И ја сам за мир.“
А затим и: „Хвала свима. Јесте ли снимили? Пали!“
Наредбу је одмах извршила посада зенитног система ЗУ-23.

Војска Косова?
Настављена је процедура заобилазног стварања косовске војске, и настављени су покушаји евроатлантских партнера „независног“ Косова да ту процедуру зауставе.
Подсећања ради, војска Косова није предвиђена његовим уставом, и за формирање је, поред осталог, потребна дозвола српских посланика у тамошњој скупштини које, наравно, нема. Због тога су се стручњаци у Приштини досетили да војску прогурају на мала врата, изменом постојећег Закона о Косовским безбедносним снагама за коју није потребна српска дозвола.
Неочекивано, међутим, забрана за овакав план стигла је прошле недеље и из Вашингтона, и из седишта НАТО-а у Бриселу. А упозорења Приштини да одустану од свог плана поновили су ове недеље и амерички амбасадор у Приштини Грег Делави, и сви амбасадори земаља Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија) заједно.
Како тренутно ствари стоје, нарочитог ефекта ова упозорења немају. Како јавља приштинска „Коха диторе“, процедура промене закона настављена је тако што је Министарство за Косовске безбедносне снаге дало своје одобрење, очекује се да то учине и министарства финансија и европских интеграција, и после тога ће закон бити упућен скупштини на усвајање.
Да ли ће до тога заиста и доћи у наредним данима, као што се најављује, и каква ће бити реакција спонзора косовске независности на овакав чин непослушности, остаје да се види.

Ренд Пол

Блокада за Црну Гору
Учлањење Црне Горе у НАТО, као што је познато, блокирано је у кабинету председника САД Доналда Трампа. Овај застој, за који није познато колико дуго може да потраје, евроатлантистички јастребови у америчком Сенату покушали су да превазиђу процедуралном могућношћу да се одлука о ратификацији споразума с Црном Гором усвоји једногласно.
Међутим, устао је сенатор из Кентакија, републиканац Ренд Пол, кратко рекао „противим се“, окренуо се и изашао из сале, и овај покушај увођења Црне Горе у НАТО пропао је. А сенатора из Кентакија је његов колега из Аризоне, такође републиканац иначе, Џон Мекејн оптужио да сада ради за Владимира Путина.

Победа с укусом пораза
Владајућа црногорска Демократска партија социјалиста остварила је убедљиву победу на локалним изборима у Никшићу, другом по величини граду у Црној Гори, али та је победа била сасвим очекивана јер је читава опозиција изборе бојкотовала и не представља нарочити разлог за славље, већ више за забринутост, јер је гласање произвело и неочекивани ефекат који је у доброј мери разоткрио механизме вишедеценијске ДПС-ове владавине.
Ова партија освојила је око 21 хиљаде гласова (21.047, прецизирао је политички директор ДПС-а Тарзан Милошевић), а најближи (и једини) конкурент, коалициони партнер у црногорској влади, социјалдемократе, тачно десет пута мање.
Због опозиционог бојкота, међутим, на изборе је изашло свега 45 одсто уписаних бирача – поређења ради, на прошлогодишњим парламентарним изборима гласало је чак 80 одсто Никшићана – али можда још и важнијим чини се податак да је у гласачким кутијама пронађено чак 11 одсто неважећих гласачких листића.
Овај феномен прецизно је образложио председник никшићког одбора коалиције УРА Раде Милошевић, који је изјавио: „Ни ја нијесам очекивао оволики број неважећих листића. То је јасна порука да постоји одређени број бирача, оних који су запослени у државном сектору, који су били принуђени да изађу на гласање из познатих разлога, јер је гласање практично било јавно, у том смислу да се гледало ко ће да изађе, а ко неће. То су грађани које је ДПС присилила да изађу на изборе, а они су показали грађанску непослушност тако што ће прекрижити листић… При томе, ниједна странка није озбиљно водила кампању, што је била грешка, да се грађанима каже да прекриже листић.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *