„МАЛО МОРГЕН“ ИЛИ „МАЛО МОРГАН“

Пише Драган Мраовић

Пут ка неолиберализму подржава у Србији такозвана српска „елита“, политички конвертити који једном руком захватају у Србији за себе, а другом поклањају српске ресурсе разним билдербершким и трилатералним владарима света, светским банкама и ММФ-има како би опстали ту где су / ПРВИ ДЕО

Најбољу анализу пораза сада већ бившег премијера Италије Матеа Ренција, на недавном италијанском референдуму на коме се одлучивало хоће ли Италија изменити свој Устав тако да преда свој суверенитет белосветским банкстерима, дао је сам Ренци: „Никад нисам мислио да ме толико мрзе.“ Постао је толико антипатичан за две године своје владе зато што је причао о опоравку земље који не постоји. Али та његова изјава говори и о томе да он није живео у стварности свога народа и да не схвата да га нико лично не мрзи, већ да италијански народ не прихвата његову антинационалну евроатлантску политику.

 

СУКОБ ДВЕ ИТАЛИЈЕ Живот и реалност Италијана били су супротност Ренцијеве виртуелне слике стваране у медијима, и они су гласали да би казнили политику којом је доскорашњи премијер хтео да укине суверенитет италијанског народа у новом Уставу Италије. Јасно је да је дошло до сукоба између две Италије: оне у успону који постоји само у машти премијера и његове еврократски настројене владе, и оне у пропадању, духовном и материјалном, која то није опростила владајућој елити. Приликом опроштаја Ренци није показао нимало скромности, али јесте велику ароганцију. Крив му је био народ Италије. Није схватио да је народ Италије одбио погрешну политику, да је најзад начет, и у једној капиталистичкој земљи, чланици ЕУ, неоконски пројекат претварања народа у савремено економско робље.

Неке тужне паралеле Ренција и његове евроатлантске номенклатуре са српском влашћу, и поређење већинског мишљења грађана Србије са већинским мишљењем Италијана, могу бити и случајни, али је симптоматично колико је слична атмосфера у обе нације. А последице по Ренција поучне су за српску власт и њен могући крај, ако настави као до сада.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Наставиће се

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.