Печат недеље

КОШТУНИЦА ПОДРЖАО ПОПОВИЋА
Бивши председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница после дужег одсуства из политике одлучио је да подржи председничког кандидата те странке Александра Поповића. „Коштуница апсолутно подржава садашњи ДСС и Поповића као нашег кандидата за председника. Редовно се виђамо и разговарамо и знам да му је јако стало, као и свима нама, да ДСС отвори ново поглавље у својој историји и сачува политику коју је он утемељио“, рекао је за „Вечерње новости“ лидер ДСС Милош Јовановић. Он је рекао да би волео да се Коштуница врати у странку, али да му се чини да је одлука о повлачењу из јавног живота неопозива. „Донекле је разумем, много је он већ дао овој земљи. На нама је да сада наставимо тим путем и неизмерно сам му захвалан што нам у томе помаже“, рекао је он.

НИШАНИ У БУЈАНОВАЦ УШЕТАО КАО ПРЕДСЕДНИК
Док једнодневну посету председника Албаније Бујара Нишанија југу Србије албански политички представници оцењују као историјску, српска јавна сцена је склонија да је окатегорише као још једну у низу провокација, стављајући је у контекст актуелних дешавања у Македонији. Нишанија су у Прешеву и Бујановцу сачекали билборди са натписом на албанском језику „Добро дошао председниче“, као и албанске заставе, а изостало је, уобичајено за такве посете, интонирање химне Србије.
Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић оценио је ову посету као још једну у низу провокација која има за циљ дестабилизацију и угрожавање суверенитета и територијалног интегритета Србије. „Заставе Албаније којима је данас у Бујановцу дочекан Нишани, као и свесно игнорисање званичних државних обележја Републике Србије и њених институција, представљају грубо кршење свих дипломатских правила. Изостављање химне Србије приликом дочека албанског председника јесте ругање нашој држави и свим њеним грађанима“, рекао је Поповић.
Према речима лидера СНП-а, ово је јасан показатељ да се у Тирани није одустало од идеје стварања Велике Албаније. Томе у прилог иде и изјава председника Општине Бујановац Шаипа Камберија, који је рекао да је с председником Албаније разговарао и о могућностима да општине на југу Србије, у којима живи албанско становништво, ближе сарађују са институцијама у Тирани. „Право је матичне земље да брине о својим грађанима који живе на територији друге земље. Позвали смо институције Албаније да директно инвестирају у прешевску долину“, рекао је Камбер.

КРАЈ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У СРЕБРЕНИЦИ?
Српске странке у Сребреници, најосетљивијој тачки у РС, које су захваљујући постигнутом јединству успеле да на чело те општине доведу Младена Грујичића, сада, због међусобица и замерки, најављују свој разлаз. Како тврди председник сребреничког одбора СНСД-а Радомир Павловић, српско јединство у Сребреници пуца јер се СДС удружио са тврдим крилом Бакира Изетбеговића. Према наводима бањалучког РТРС-а, највероватнији сценарио је да ће СДС, након што је 11 од 21 одборника упутило захтев за ванредну седницу парламента на којој ће тражити смену председника и потпредседника Скупштине општине, ући у коалицију са СДА. На овај начин, упозорава Павловић, СДС уласком у коалицију са председником Исламске заједнице учествује у политици рушења РС. У СДС-у пак тврде да је разлог формирања нове скупштинске већине то што СНСД није испоштовао раније договоре, задржавајући за себе најважније функције. Истовремено, сукоб траје и унутар СДА. На ванредној седници СО Сребренице међу првим тачкама наћи ће се смене актуелног председника и потпредседника локалног парламента.

КОМЕ СМЕТА СПОМЕНИК ТЕПИЋУ
Споменик народном хероју Милану Тепићу биће подигнут недалеко од локације где му се у Београду налази биста, а представници Хрватске би требало да се уздрже од покушаја да наметну Србији своју истину, рекао је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања након што је Хрватска поводом најава да ће у Београду бити подигнуто спомен-обележје последњем народном хероју СФРЈ упутила усмени протест нашој амбасадорки у Загребу.
„Држава Србија није никога звала да га кажњава или да му прети зато што је Анте Готовина постао важан функционер у Хрватској, а за већину Срба он је ратни злочинац“, рекао је Вулин.
Наиме, нашој амбасадорки у Загребу на хитно заказаном састанку речено је да је за Загреб неприхватљива идеја величања „човека који је самоубилачком акцијом проузроковао смрт 11 хрватских бранитеља, као и неутврђен број регрута ЈНА“, и да је штетна по добросуседске односе две земље.
Србија је оштро одбацила све тврдње.
Влада Србије донела је одлуку да се Тепићу, поводом 25 година од његовог неустрашивог подвига, подигне споменик у престоници, у продужетку улице која носи његово име. Мајор Милан Тепић погинуо је 1991. када је подигао у ваздух војно складиште у Баденику код Нове Раче, због чега су га многи поредили са ресавским војводом Стеваном Синђелићем.

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ: ФЕНОМЕН, А НЕ СЛУЧАЈ
Током прошле године у Хрватској је забележен 331 случај насиља и других облика дискриминације према Србима, што је у односу на 2015. више за 57 одсто, стоји у документу који је Српско национално веће представило Загребу.
„Ово није 331 изолован случај већ 331 простор иза којих се налази на стотине других случајева које је тешко пописати. Не ради се о изолованим случајевима већ о феномену који се шири и који је с маргина ушао у јавни простор“, рекао је председник СНВ-а Милорад Пуповац.
Да ће се такав тренд наставити упозорава ауторка билтена СНВ-а Тамара Опачић, указујући на догађај у Сињу где је на православној цркви освануо графит усташког поздрава „За дом спремни“, као и на сличан инцидент који се догодио прошлог месеца у Бјеловару.
„Посебно брине што је током прошле године забележен досад највећи број окупљања и уличних акција којима се позивало на прогон Срба и одузимање њихових Уставом и законом загарантираних права. Највећи број таквих акција прошао је без реакције репресивног апарата, пре свега полиције“, подсетила је Опачићева.
У документу СНВ је указао и на промоцију филма Јакова Седлара „Јасеновац. Истина“, који се заснива на, како се наводи, низу фалсификата, а који се приказивао у неким хрватским школама док је истовремено у једној шибеничкој школи изложба о Ани Франк забрањена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *