Вучић Србима са КиМ: Немојте насести на провокације, мир је наш интерес

“Молим Србе да остану мирни, по сваку цену, да поносно чувају српско име и презиме и не напуштају огњишта”, рекао је премијер Вучић новинарима у паузи разговора са представницима Срба са КиМ.

Наводећи да цео дан није желео да прекрши реч и даје информације у вези са разговорима у Бриселу, а да су званичници Приштине давали бројне изјаве и почели да оптужују Србију, Вучић је рекао да су га тако ослободили обавезе и да сада може да говори о делу онога што се десило.

“Бићу спреман да саопштим са каквим смо се притисцима суочавали, покушајима рушења нашег суверенитета, од тога да ли ћемо имати полицијску јединицу у Вршцу или Краљеву, до тога да се сат времена четири пута мењају предлози”, рекао је Вучић.

Изјавио је да је 8. децембра договорено све у вези с мостом у Северној Косовској Митровици уз присуство представника ЕУ, а да је након тога из Приштине кренула пропаганда и хајка да тај зид мора да буде срушен, те да то показује да приштинска страна ништа од договора не поштује.

Навео је да су комуналне ствари у надлежности општина те да привремене институције у Приштини ни те косовске законе не поштују.

“Разговарали смо синоћ у Бриселу, разговарали и са градоначелником Северне Косовске Митровице, који све време прихвата предлоге, не зато што се плаши, него што жели да сачува мир. Након тога кажу – није довољно”, објаснио је Вучић и додао да је очигледно да је све рађено да се доведе до тога “да будемо криви за све и одговорни за све”.

Вучић је рекао да за то има безброј доказа и сведока, као и белешке.

Премијер је поновио да су разговори синоћ у Бриселу били тешки, да “цео дан говоре како их неко угрожава – српска полиција и војска” и упитао “где су оне?”

Некоме је нечиста савест, а нас оптужују за пропаганду, приметио је Вучић и поручио да ће се Београд “борити истином и правдом”.

Премијер је навео и да на састанку није било ни речи о формирању Заједнице српских општина.

Албанци нису ни видели воз

Вучић је додао и да јединице РОСУ никада чешће нису патролирале српским селима, а да албанска страна цео дан говори како их неко угрожава – српска полиција или војска, те да Албанци говоре како Срби желе да заузму север Косова као Руси Крим.

“И то показује како су били лоши ђаци, где су нашли ту аналогију?”, рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је порука Србима на Косову да остану мирни по сваку цену. “Да будемо достојанствени, да поносно чувају своје српско име, да не напуштају своја огњишта, борићемо се истином, правдом. Мир је најважнији интерес Србије и Срба”, додао је премијер.

Како је рекао, за разлику од многих, он је стално у контакту са Србима са Косова и чиниће то и убудуће јер је најважнији интерес Србије и Срба мир.

Вучић је навео да су на састанку са представницима Срба са Косова изнети одређени захтеви, између осталог градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је да Срби треба да напусте све косовске институције.

“Замолио сам и све остале са севера да то не чине, да послушају своју владу, да ако имам било каквог угледа код њих да то не чине, да покушамо да разговарамо, да свима кажемо да је проблем воз који они никад нису видели. Они који су нашли машиновођу терористу да иде у супротном смеру. Ми имамо имена, само смо чували крхки мир”, нагласио је премијер.

Вучић је рекао и да је немачкој канцеларки Ангели Меркел рекао да Албанци нису ни видели зид, што она није могла да поверује.

“Ангели Меркел сам објаснио да они нису ни видели воз, она није веровала. Рекли су јуче да не смемо да говоримо једни против других, ја дошао овамо, Мустафа и Тачи се распевали”, додао је Вучић.

Косовски Срби у страху, наставиће да се боре

Срби са севера и југа Косова и Метохије уплашени су због атмосфере која се ствара, а која подсећа на ону која је била у време погрома српског народа, оценили су вечерас заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.

Они су у паузи разговора косовских Срба са премијером Александром Вучићем, у заједничком обраћању новинарима, пренели да постоји велика забринутост српске заједнице на Косову и Метохији.

“Код Срба постоји страх, а она је болест и морамо је излечити. Срби нису бесни, већ су болесни од страха. Забринути смо за своје голе животе”, рекао је Ракић указујући да стрпљење има границу.

Он је додао да је премијер тражио од Срба на Косову и Метохији да одрже мир и не повлаче једностране потезе, те да буду јединствени, што, како је подвукао, нема алтернативу.

Захвалио је премијеру што се састао са Србима са Косова и Метохије и рекао да нису срећни што “поједина господа из Београда чак и не знају како живе Срби на северу и јужно од Ибра”.

Додао је да су му Срби захвални што се залаже за мир и што је спреман да помогне да се Срби на Косову и Метохији осећају сигурним.

Указао је да је албанска страна донела резолуцију у косовској скупштини, која нема никакво правно дејство, већ само политичко у смислу претњи раскидањем коалиције ако се не сруши зид на мосту у Митровици.

“Зар то треба да буде полазна основа како нас Приштина и ЕУ уче демократији”, рекао је он додајући да се ЕУ јасно ставила на страну албанске заједнице.

Према речима Ракића, ЕУ је била посредник у разговорима које је он водио у Приштини уз овлашћење премијера, у којима није било померања са мртве тачке.

Рекао је да је био спреман на рушење зида у циљу очувања мира, али да је неопходна бетонска препрека да аутомобили који дођу са јужне стране на кружном току не могу физички да улете у пешачку зону.

Ракић је пренео и да је полицијским извештајима доказано да је било 960 мултиетничких инцидената само на мосту.

Оценивши да живот Срба јужно од Ибра никада није био тежи и гори, Стојановић је приметио:

“Атмосфера која се ствара последњих месеци личи на ону пред 17. март 2004. и пред многе друге погроме који су нас задесили у последњих 17 година”, упозорио је он.

Стојановић је рекао да је за зид на мосту у Митровици покушано да се нађе решење, али да је очигледно да неко с друге стране није тражио решење, већ изговор, разлог да се поново повуку дуге цеви и пошаљу, осим на Јариње, сада и на српска села.

Рекао је да нико српским представницима у косовској власти није рекао шта ће дуге цеви у српским селима, већ су то чули од уплашених људи који питају шта ће припадници специјалне јединице РОСУ у српским селима, где никада нису били.

“Само су тражили изговоре зашто је било потребно да се даље разговара око нечега што они зову зид, а за нас је то потпорни зид, који би требало да буде део решења које грађани у Северној Митровици желе”, објаснио је Стојановић.

Истакао је да је српски народ трпељив и да ће наставити да се бори, те остати тамо где је живео вековима.

“Срби северно и јужно од Ибра наставиће заједно да се боре за свој опстанак”, закључио је Стојановић.

“Нећемо предузети ниједан једнострани потез”

Приштина је опет погазила договорено, иако су синоћ добијене гаранције да се то неће десити, рекао је Вучић и додао да српска страна неће предузети ниједан једнострани потез и још једном позвао ЕУ да “коначно уради свој посао”.

“Добили смо гаранције да Тачи и Мустафа неће да причају глупости као што причају и да ће ћутати и да не причају и да неће бити једностраних акција”, рекао је Вучић и подвукао да Србија није ниједну једнострану акцију учинила.

Надам се да албанска страна неће предузимати никакве једностране акције, рекао је премијер, који је на питање шта ће бити реакција Србије рекао да неће да говори о томе шта би било кад би било.

“Само чекам да кажу шта није истина од свега онога што сам изговорио”, додао је Вучић.

На питање да ли у Србији људи треба да буду забринути, Вучић је навео да у Рашку није дошао да “прославља кинеску или лунарну Нову годину”.

Рекао је и да је било припрема да се један од некадашњих терориста као машиновођа жртвује са локомотивом и из супротног смера закуца у воз који је пошао из Београда.

Како је навео, имате и Кадрија Веселија, који прети да ће упалити Северну Косовску Митровицу, ситуацију да Срби не желе да виде наоружане специјалне јединице које и немају право да буду ту или и ако јесу као такве, треба да одговарају етничком саставу, а не 100 одсто од Албанаца, “онда немате потребе да ме питате какве додатне индиције имамо – а имамо их”.

Вучић је рекао да се нада да ће коначно ЕУ урадити свој посао објаснивши да је Тачи претходни пут поштовао договор 2,4 минута, а сада 12 сати и четири минута.

“Он да издржи 24 сата да не погази реч – очигледно је немогуће”, приметио је Вучић и додао да ћемо ми урадити све што је у нашој моћи да сачувамо мир.

“Неће страни амбасадори да селе српску војску и полицију”

Страни амбасадори неће одлучивати о томе где ће нам и на који начин бити смештене јединице, поручио је Вучић одговарајући на питања новинара.

“О томе нека одлучују у својој земљи, у Србији нека забораве, макар ја платио својом главом, политички главом, макар ме не било, неће то радити у Србији, ево сад им кажем. Научићу их ја памети све, да знају шта су њихова овлашћења”, рекао је Вучић.

Упитан који су то амбасадори, Вучић није желео да каже о којима је реч, али и приметио да никада у животу није видео да се неко тако понаша.

“Ко сте ви да одређујете да ли ће нам неко бити у Крагујевцу или Краљеву? Са којим правом? Шта сте ви, ко сте ви да одлучујете у Србији о томе? Као то је претња. То је претња?”, упитао је Вучић.

Ако је то претња, приметио је, онда “ајде да будемо на Ади Циганлији да све (јединице војске и полиције) сместимо да бисте ви били задовољни”.

“Нема проблема”, поручио је, а за амбасадоре, како је рекао, “било их је и данас”.

“Али не брините, њима сам то у лице рекао, ништа не кријем. У лице сам им рекао шта мислим о њиховој политици и безобразном понашању према Србији. Немам проблем да то на овај начин кажем”, рекао је Вучић.

Како је рекао, људи не би веровали шта је све слушао, док све време ради на томе да смири људе на северу.

“Сад сам вам у лице рекао да нећу да вам дам да селите српску полицију и војску на Аду Циганлију и да нећете одлучивати о томе никад у Србији, сад ме срушите, организујте то, видим како вам успешно иде у околним земљама. Радите шта хоћете”, поручио је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *