ТЕОРИЈА ИЗАЗОВА

Пише Владимир Вулетић

У својој обимној Студији историје, непосредно након Другог светског рата, Арнолд Тојнби је представио нову теорију цивилизације чија је окосница – развој као одговор на изазове. Размотримо како се у складу са овом теоријом понашају Срби

Према теорији о развоју цивилизације коју је Арнолд Тојнби приказао у својој Студији историје, између осталог се закључује да – ако људска заједница има идеално окружење, са пријатном климом, обиљем плодова и животиња, остаје на примитивном ступњу развоја. Живе у синдијазмичкој породици и тиме успостављају односе братства. Међутим, ако је изазов сувише велики, као што је, на пример, случај са Ескимима, услед климатских услова, они једва преживљавају уз крајње напоре и нису у стању да створе развијене друштвене облике. Тојнби за класичан пример потврде своје теорије узима холандску цивилизацију. Како је велики део земље испод нивоа мора и оптерећен честом појавом криптодепресије, Холанђани су морали да се боре и уложе тежак и непрекидан напор како би земљу отели од мора. Затим су се борили за верску и националну самосталност против моћне католичке Шпаније.

Захваљујући овим умереним изазовима, развили су своје способности и постали једна од уважених нација Европе: изнедрили су изузетне сликаре (Рембрант, Рубенс, Ван Дајк), научнике (Јансен, творац микроскопа, Хуго Гроције, који је дао нову снагу и револуционарни набој учењу природног права). Премда малобројни, створили су велико колонијално царство, основали Њујорк (назван Нови Амстердам), на лошем земљишту остварили интензивну земљорадњу и постали један од највећих извозника сира и цвећа.

Чини се да се овом теоријом може објаснити и успон и успех индивидуалне личности.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. Немојмо да се лажемо! Није се Холандија обогатила производећи сир и цвеће. Јер, добро је познато да је она једно време била доминантна колонијална сила западне Европе. Потисли су је прво Шпанци, па потом и Енглези. Али, задржала је она богатста која је стекла тргујући добрима опљачканим од житеља својих бројних колонија.
    А што се Србије и Срба тиче, боље би било да се присете својих предхришћанских вредности, него што истрајавају на додворавању Западу и његовом имитирању, јер је његово време заиста истекло. Предстоји му још само урушавање. Измакнимо се да нас рушевине не затрпају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *