Преминуо амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин

„Министарство иностраних послова Русије са дубоким жаљењем саопштава да је данас у Њујорку изненада преминуо Виталиј Чуркин. Истакнути руски дипломата је у својој 65. години преминуо док је обављао свој посао. Изражавамо породици и ближњима искрено саучешће“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Иначе, Чуркин је на месту амбасадора Русије при УН био још од 2006. године. Он је у Србији постао познат јер је Русију представљао када се у Савету безбедности разговарало о косовској кризи.

Виталиј Иванович Чуркин родио се 21. фебруара 1952. у Москви. Дипломирао је на Московском институту за спољне послове 1974. и ту је почео да ради, а докторирао је историју на Дипломатској академији Совјетског Савеза 1981. године. 

Затим је био директор Одсека за информисање Министарства за спољне послове Совјетског Савеза и Русије, а такође је био представник руског Министарства спољних послова и заменик министра спољних послова Русије од 1992. до 1994. године.

На месту амбасадора Русије при УН заменио је Андреја Денисова 1. маја 2006.

Саучешће изјавили највиши званичници

Руски председник Владимир Путин изузетно је високо оценио професионализам и дипломатски таленат Виталија Чуркина и са великом тугом је примио вест о његовој смрти, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је додао да је Путин изразио саучешће његовој породици и пријатељима, као и целокупном колективу Министарства иностраних послова.

И премијер Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Русије Владимиру Путину и премијеру Дмитрију Медведеву, истакавши да је био почаствован сарадњом са Чуркином.

У телеграму пише:

Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама у Њујорку, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа.

Ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље већ и за све оне који су имали прилику да га познају. Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство.

У име Владе Србије и своје име породици и пријатељима амбасадора Чуркина, Вама и Влади Русије упућујем искрено саучешће.

Један коментар

  1. Mladen Popović

    Velikanu,čoveku,
    Kao ambasador Vitalij Čurkin je shvatao UN u svom izvornom značenju; organizacija UN-a podrazumeva da su svi narodi jednaki i da svi imaju ista prava.
    Pitanja koja je postavljao svima oko sebe mogao je svako razumeti ako ima na umu pomenute principe:

    Vitalij Čurkin- Želeo bih da pitam predstavnike SAD da li ste našli neko oružje za masovno uništenje u Iraku ili i dalje tražite? Ovo pitanje imaće istu težinu i posle hiljadu godina, svako će razumeti šta je mislio-postoje jedni i drugi, postoji čojstvo i junaštvo.

    Danas je svet naopak. Šta će biti ako Zapad napadne Rusiju, Kinu…, šta će biti ako Rusija i Kina napadnu njih? Posle rata… čiji ljudi će živeti na planeti zemlji?
    Pobednici, jeste li vi ono najbolje što ljudski rod nosi u budućnost? Možete li vi tu dobrotu preneti-pružiti ostatku uništenog naroda? Šta je vaš zadatak? “Govor predstavnice SAD mi je posebno čudan. Održala je govor kao da je sama Majka Tereza”.

    Koja strana stalno podstiče sukobe; odlazi kod drugih, ruši, ubija, silom ubeđuje da time donosi dobru budućnost? Čurkin je sve to razumeo, i uvek nastojao da smiri strasti:
    Pokoriti narode radi neke dobrote. Koja je svrha i cena te dobrote? Kako u budućnosti razlikovati dobro od zla? Šta će biti suština tog budućeg dobra i zla, ako ne znamo njihove principe?
    Vitalij Čurkin je bio enciklopedija ljudskih vrlina, priručnik svakom savremeniku, priručnik svakom naraštaju. Budućnost se ponosi svojim velikanima.

    Večna mu slava,
    dipl. maš. inž.Mladen Popović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *