ПОЛИТИЧКА ФАРСА СПЕЦИЈАЛНОГ ТУЖИЛАШТВА

Пише Стефан Каргановић

Суђење осморици оптуженика за масакр заробљеника смештених у Земљорадничкој задрузи у селу Кравица, недалеко од Братунца, средином јула 1995, недавно започето пред већем Специјалног суда у Београду, знатно је више од прилике да се потрошена и чињенички раскринкана сребреничка прича поново реанимира

Док се у Сарајеву захуктавају припреме за подношење захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде 2007. године по којој Србија не сноси одговорност за догађаје у Сребреници, у Београду, у режији српског Специјалног тужилаштва за ратне злочине, отпочело је суђење које сарајевском захтеву, безмало, даје за право.

Без обзира на потоње рационализације неких споредних закључака у тој пресуди, по главном и једино битном питању пре десет година тужба БиХ против Србије за „геноцид“ у Сребреници претрпела је крах. Међутим, сарајевска политичка елита и њени међународни спонзори, корисници сребреничког наратива откако је у другој половини деведесетих почео да еволуира у озбиљну „геноцидну причу“, не одустају и држе се грчевито своје успешне пропагандне конструкције, одлучни све док је то могуће да наставе са убирањем богатих политичких дивиденди. Зато је, са непревазиђеном проницљивошћу, амерички професор Едвард Херман Сребреницу назвао „највећим тријумфом пропаганде с краја двадесетог века“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *